tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Δικαίωση! Θα θεωρούνται τα βιβλιάρια ασθενείας των οφειλετών του ΟΑΕΕ!

Γ. Χατζηθεοδοσίου: Δικαιώνεται ένας αγώνας ετών

Όλοι οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ που οφείλουν εισφορές  μπορούν να θεωρήσουν βιβλιάρια ασθενείας με δικαστική απόφαση! Αυτό λέει  προσωρινή δικαστική απόφαση που εξέδωσε το 1ο τμήμα του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Πατρών!

Γ. Χατζηθεοδοσίου: Δικαιώνεται ένας αγώνας ετών.

Με δήλωσή του στο www.eea.gr, ο Πρόεδρος του ΕΕΑ κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου επισήμανε ότι:

«Η απόφαση δικαιώνει έναν αγώνα ετών. Δώσαμε μάχη μαζί με τους ασφαλισμένους και τις οργανώσεις των μικρομεσαίων για να αρθεί αυτή η αδικία. Η δικαστική απόφαση, έστω και προσωρινή, συνάδει με το κοινό αίσθημα δικαίου. Ουδείς κατανοούσε πως είναι δυνατόν να επιβάλλεται εισφορά και επί πλέον τέλη και πρόστιμα καθυστέρησης, για μια υπηρεσία που δεν πρόσφερε ποτέ ο Οργανισμός. Δυστυχώς ζούμε σε μια εποχή που η λογική έχει εκτοπιστεί από τον παραλογισμό των μέτρων, στο βωμό του μνημονίου και πρέπει αντί για αναζήτηση πολιτικών λύσεων, να προσφεύγουμε στη δικαιοσύνη για να δικαιωθούμε. Η μάχη για καλύτερο Οργανισμό και καλύτερη ασφάλιση συνεχίζεται».

 

 

Παύλος Γκραίκης: Η απόφαση δημιουργεί δεδικασμένο.

Ο κ. Παύλος Γκραίκης, Πρόεδρος του Τμήματος Εμπορίου του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας και εκπρόσωπος  στην ΚΕΕΕ, εκ των προτεργατών της υπόθεσης, σχολιάζοντας την απόφαση, στην εφημερίδα «ΘΑΡΡΟΣ» της Μεσσηνίας, ανέφερε:

«Για το θέμα της ασφάλισης των επιχειρηματιών στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), έχουμε κατ’ επανάληψη επισημάνει τα προβλήματα που μας απασχολούν και τα οποία ζητήσαμε επιμόνως  να ρυθμιστούν, έτσι ώστε εντός της παρατεταμένης κρίσης ο ασφαλιστικός οργανισμός να μην είναι ο δυνάστης του επιχειρηματία, αλλά αρωγός του στην προσπάθεια να επιβιώσει και να διατηρηθεί στην αγορά.
Το 2008, κατά την επίσκεψη του τότε πρωθυπουργού Κων. Καραμανλή στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας, προκειμένου να ανακοινώσει τα πρώτα μέτρα για την έλευση της κρίσης, του επέδωσα επιστολή με την οποία ζητούσα τη δημιουργία ταμείου αρωγής για τους επιχειρηματίες που θα βρεθούν στη δεινή θέση να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους, ώστε να τύχουν επιδόματος ανεργίας, όπως και οι εργαζόμενοι.
Αυτό έγινε πράξη έπειτα από καιρό, όπως άλλωστε και οι ρυθμίσεις οφειλών, αλλά δυστυχώς με λάθος τρόπο και δόθηκε η δυνατότητα μείωσης μιας ασφαλιστικής κλάσης, προκειμένου να μειωθεί το ασφάλιστρο.
Κατά τη διαδικασία και έπειτα από σκληρή διαμάχη δε λήφθηκαν όμως υπόψη οι επεξεργασμένες προτάσεις – θέσεις των Επιμελητηρίων, αλλά και των συνδικαλιστικών οργάνων των επιχειρήσεων, με τα οποία υπάρχει ενιαίο μέτωπο διεκδίκησης.
Τα μέτρα που εφαρμόστηκαν τελικά, είχαν ως αποτέλεσμα να προσφύγουν συνάδελφοι στη Δικαιοσύνη, αισθανόμενοι αδικία από τη μη σωστή εφαρμογή των μέτρων, αφού δε συμφωνούσαν με όσα τελικά υλοποιήθηκαν.
Παρακολουθώντας το τι γίνεται για το καυτό  αυτό θέμα, μόλις σήμερα (χθες) πήρα στα χέρια μου την απόφαση 66/26 Μαρτίου 2014 του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Πατρών, που δικαιώνει τους 96 επαγγελματίες, οι οποίοι προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη, θέλοντας να είναι ιατροφαρμακευτικά εξασφαλισμένοι.
Μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ότι το Δικαστήριο στο σκεπτικό του αναπτύσσει τη φιλοσοφία των άρθρων του Συντάγματος στα θέματα της δημόσιας υγείας, πως δεν μπορούν δηλαδή να ισχύουν όλα αυτά που υλοποιεί ο ΟΑΕΕ.
Πρόκειται για μία απόφαση που δείχνει ότι το Δικαστικό Σώμα αφουγκράζεται τα προβλήματα που βιώνει ο καθημερινός Έλληνας και η πραγματική οικονομία και συμπαρίσταται όπου μπορεί, όπως άλλωστε συμβαίνει και στη Μεσσηνία.
Θεωρώ δε απαράδεκτα όσα συνέβησαν τη Δευτέρα στον ΟΑΕΕ της Πάτρας (αναφέρθηκε στα όσα διαβάσατε παραπάνω).
Η απόφαση αυτή δημιουργεί δεδικασμένο και στη συγκεκριμένη περίπτωση αποτελεί ισχυρό νομικό όπλο στις διεκδικήσεις και των Μεσσήνιων επιχειρηματιών, τους οποίους προτίθεμαι να ενημερώσω, πολύ σύντομα, εκτενέστερα».

 

Σύμφωνα με την 66/2014 δικαστική απόφαση, έπειτα από αίτηση αναστολής που κατέθεσαν 96 ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ από την Πάτρα και την Κάτω Αχαΐα, υποχρεώνεται ο ΟΑΕΕ να θεωρήσει τα βιβλιάρια ασθενείας, για το τρέχον ημερολογιακό έτος.

Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πληρεξούσιος δικηγόρος των 96 ασφαλισμένων Γιάννης Κρηνίδης, «το σκεπτικό μας ήταν ότι ναι μεν οφείλουν οι ασφαλισμένοι, αλλά κάποια στιγμή ο ΟΑΕΕ θα εισπράξει αυτά τα χρήματα, διότι θα λάβει μέτρα και ως εκ τούτου οι ασφαλισμένοι θα υποχρεωθούν να πληρώσουν».

Όπως προσθέτει ο κ. Κρηνίδης, η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί προσωρινό δεδικασμένο.

Όσον αφορά το σκεπτικό της απόφασης, με την οποία έγινε δεκτή η αίτηση αναστολής, οι τρεις δικαστές επικαλούνται σειρά άρθρων του Συντάγματος.

Ειδικότερα, αναφέρουν ότι σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 1 «ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελούν την πρωταρχική υποχρέωση της πολιτείας».

Επίσης, προσθέτουν ότι «σύμφωνα με το άρθρο 5 παράγραφος 1 καθένας έχει το δικαίωμα να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά του και να συμμετέχει στη κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας, εφόσον δεν προσβάλλει τα δικαιώματα των άλλων και δεν παραβιάζει το Σύνταγμα ή τα χρηστά ήθη».

«Με τις διατάξεις αυτές του Συντάγματος» όπως αναφέρεται στη δικαστική απόφαση «έχει κατοχυρωθεί το δικαίωμα των πολιτών στην προστασία της υγείας, ενώ μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος (ψήφισμα της 6ης Απριλίου της Ζ΄ Αναθεωρητικής Βουλής ) προστέθηκε παράγραφος 5 στο ανωτέρω άρθρο 5 του Συντάγματος, σύμφωνα με την οποία, «καθένας έχει δικαίωμα στην προστασία της υγείας».

Ακόμη, στην ίδια δικαστική απόφαση αναφέρεται ότι «στα άρθρα 21 παράγραφος 3 και 22 παράγραφος 5 του Συντάγματος, ορίζεται αντιστοίχως ότι το κράτος μεριμνά για την υγεία των πολιτών» και πως «το κράτος μεριμνά για την κοινωνική ασφάλιση των εργαζομένων, όπως ο νόμος ορίζει». «Από τις τελευταίες αυτές διατάξεις του Συντάγματος», όπως αναφέρεται στη δικαστική απόφαση, «συνάγεται ότι το κράτος και οι οργανισμοί κοινωνικών ασφαλίσεων υποχρεούνται να παρέχουν στα ασφαλιζόμενα πρόσωπα υπηρεσίες υγείας υψηλού επιπέδου (απόφαση Ολομέλειας ΣτΕ 400/1986), οι οποίες πρέπει να καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες διαγνώσεως και θεραπείας των σχετικών παθήσεων τις χειρουργικές επεμβάσεις εφόσον απαιτούνται ως και γενικώς τις ανάγκες νοσηλείας των εν λόγω προσώπων».

«Η υποχρέωση αυτή» σύμφωνα με την ίδια δικαστική απόφαση, «υπόκειται σε νομοθετικούς περιορισμούς υπό τον όρο, ότι οι περιορισμοί αυτοί δεν οδηγούν στην ανατροπή του δικαιώματος στην προστασία της υγείας».

Σε άλλο σημείο της απόφασης αναφέρεται ότι «η μη θεώρηση βιβλιαρίων υγείας των αιτούντων, λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών τους, συνιστά επαχθέστατο μέτρο εις βάρος των ασφαλισμένων και καθιστά αυτούς σε δυσμενέστατη θέση έναντι του Οργανισμού, καθόσον αυτοί μεν στερούνται παντελώς ιατροφαρμακευτικής- νοσοκομειακής περίθαλψης με αποτέλεσμα σε περίπτωση επελθόντος κινδύνου της κατάστασης της υγείας τους να στερούνται του δικαιώματος προστασίας κι αποκατάστασης αυτής, αγαθού του οποίου η υποχρέωση προστασίας αποτελεί πρωταρχική υποχρέωση του κοινωνικού κράτους που πηγάζει απευθείας εκ του Συντάγματος».

«Ο Οργανισμός δε» σύμφωνα με την απόφαση, «δικαιούται να προβεί στη ικανοποίηση των απαιτήσεών του οποτεδήποτε με τη λήψη εις βάρος τους αναγκαστικών μέτρων είσπραξης».