ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ:Πώς οι νόμοι επηρεάζουν την επιχειρηματικότητα

Συζητούν τρεις νομικοί με μεγάλη εμπειρία και τρεις θεσμικοί εκπρόσωποι του επιχειρείν, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος του ΕΕΑ, Γ. Χατζηθεοδοσίου.

Ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, θα έχει την τιμή να συμμετέχει σε μία πολύ υψηλού επιπέδου συζήτηση – με τρεις νομικούς με μεγάλη εμπειρία, καθώς και δύο ακόμη θεσμικούς εκπροσώπους του επιχειρείν- για τον τρόπο με τον οποίο η έννομη τάξη επηρεάζει τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα.
 
Η συζήτηση, η οποία διοργανώνεται από τον Κύκλο Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση, σε συνεργασία με τη Συμεών Γ. Τσομώκος Α.Ε., πραγματοποιείται σήμερα Τετάρτη, 22 Νοεμβρίου 2017 και ώρα: 18:00, στο Ξενοδοχείο Divani Caravel (Βασ. Αλεξάνδρου 2, Αθήνα).
 
Συζητούν οι: 
  • Κωνσταντίνος Μενουδάκος, Επίτιμος Πρόεδρος του ΣτΕ
  • Βασίλης Σκουρής, Πρώην Πρόεδρος του ΔΕΕ
  • Ευάγγελος Βενιζέλος, Καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου, πρώην Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης
  • Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, Πρόεδρος του ΕΕΑ
  • Θεόδωρος Φέσσας, Πρόεδρος του ΣΕΒ
  • Γιάννης Ρέτσος, Πρόεδρος του ΣΕΤΕ
           
Σε μία περίοδο που η χώρα καλείται να καλύψει το επενδυτικό κενό που έχει δημιουργηθεί λόγω της κρίσης, το νομικό πλαίσιο συνιστά καθοριστικό παράγοντα για την κινητοποίηση επενδυτικών πρωτοβουλιών.
Το δίπολο έννομη τάξη και επενδύσεις αφορά ευρύτατο φάσμα θεμάτων: το φορολογικό και ασφαλιστικό καθεστώς, το δίκαιο των εργασιακών σχέσεων, το δίκαιο του ανταγωνισμού, τον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό, τις χρήσεις γης, τους όρους δόμησης, την προστασία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, την προστασία των δασών, του αιγιαλού και των μνημείων, τις διαδικασίες σύναψης δημοσίων συμβάσεων και τη λειτουργία τους και βεβαίως τις διαδικασίες επίλυσης ιδιωτικών διαφόρων που αφορούν τα πάντα, από την εταιρική διακυβέρνηση μέχρι τα εμπράγματα δικαιώματα κοκ. Σε όλα αυτά προστίθεται πολύ συχνά η ποινική διάσταση.
Έννομη τάξη σημαίνει, σε όλες σχεδόν αυτές τις περιπτώσεις, αφενός μεν εθνικό Σύνταγμα, αφετέρου δε Ευρωπαϊκό Ενωσιακό δίκαιο. Πρακτικά δε η έννομη τάξη προσδιορίζεται από τη θέση της δικαιοσύνης απέναντι σε όλα αυτά τα ζητήματα.   
Η σχέση δικαιοσύνης και επενδύσεων βρίσκεται συνεπώς στην καρδιά του αναπτυξιακού προβλήματος μιας χώρας που επείγεται να κερδίσει το χαμένο έδαφος και το χαμένο χρόνο, να αποκτήσει και να διατηρήσει ρυθμούς ανάπτυξης σαφώς υψηλότερους του ευρωπαϊκού μέσου όρου και να επανέλθει στην κανονικότητα μιας πραγματικά ισότιμης χώρας μέλους της Ευρωζώνης.
Η καταγραφή των σχετικών προβλημάτων επιτρέπει να διαχωριστούν σε λειτουργικά που μπορούν να αντιμετωπισθούν με διορθωτικές νομοθετικές παρεμβάσεις κυρίως δικονομικού χαρακτήρα με στόχο την επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών, βελτιώσεις της υποδομής, εξειδίκευση των δικαστικών λειτουργών, αύξηση του αριθμού των δικαστικών υπαλλήλων και άλλες παρόμοιες κινήσεις και σε διαρθρωτικά που αφορούν την ευρωπαϊκή έννομη τάξη ή ζητήματα εθνικής συνταγματικής τάξης. Στο επίπεδο των διαρθρωτικών αυτών προβλημάτων πρέπει να αναζητηθούν πιο ευρηματικές λύσεις μέσα στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού, του Συντάγματος, των εγγυήσεων του κράτους δικαίου και του υψηλού επιπέδου προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Αυτό είναι, σε γενικές γραμμές, το αντικείμενο της δημόσιας συζήτησης που οργανώνει στις 22 Νοεμβρίου 2017, ο Κύκλος ιδεών.
Η εκδήλωση δεν απευθύνεται μόνο στη νομική και επιχειρηματική κοινότητα και όλους εκείνους που ζουν τις δυσκολίες μιας μικρής ή μεγάλης επενδυτικής πρωτοβουλίας, αλλά και σε όλους τους ενεργούς πολίτες που νοιάζονται για την προοπτική του τόπου και αναζητούν ένα σχέδιο για την «Ελλάδα μετά» την κρίση.
 
 
* Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Eγγραφή στο https://www.eventora.com/el/Events/ekyklos2018 

Θα χορηγηθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.