tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Δραματική η κατάσταση στα νοσοκομεία. Σε τεντωμένο σκοινί οι σχέσεις Κυβέρνησης – ιδιωτών γιατρών. Μήνυμα Μητσοτάκη – Κικίλια πριν την επιστράτευση

Ναυάγιο στην τηλεδιάσκεψη Κικίλια και ιδιωτών ιατρών χθές Σάββατο, 20 Μαρτίου. Σήμερα, Κυριακή (21/3), αναμένεται να ανακοινωθεί η επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών με συστράτευση ανταπαντούν οι γιατροί.  – Τι εξασφαλίσεις ζήτησαν από τον Βασίλη Κικίλια

Η αύξηση των κρουσμάτων που δεν λένε με τίποτα να μειωθούν παρά τα μέτρα που βρίσκονται σε εξέλιξη, έχει προκαλέσει πονοκέφαλο και ανησυχία τόσο στην Κυβέρνηση όσο και στους λοιμωξιολόγους που βλέπουν την πίεση στα νοσοκομεία να αυξάνεται και το σύστημα υγείας να δοκιμάζεται καθημερινά όλο και περισσότερο.

Στο πλαίσιο αυτό συναντήθηκε σήμερα ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας τους προέδρους του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και των ιατρικών συλλόγων, προκειμένου να βρεθεί ένας τρόπος να συνδράμουν στον αγώνα κατά της πανδημίας.

Δυστυχώς, η τηλεδιάσκεψη -που διήρκεσε αρκετές ώρες- ανάμεσα στον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και τους προέδρους του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και των ιατρικών συλλόγων της χώρας δεν είχε το αποτέλεσμα που αναμενόταν. Όπως έγινε γνωστό, μέχρι το απόγευμα είχαν δηλώσει διαθέσιμοι μόλις 57 ιατροί από τους 200 που χρειάζεται το ΕΣΥ, το οποίο βρίσκεται υπό τη μεγαλύτερη δοκιμασία του από την εκκίνηση της πανδημίας καθότι βρισκόμαστε και επίσημα πια στο τρίτο κύμα της πανδημίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, o υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας απηύθυνε έκκληση στους γιατρούς υπενθυμίζοντας την πρόταση της Πολιτείας που, μεταξύ άλλων, προέβλεπε 6μηνες συμβάσεις (με δυνατότητα επέκτασης), αφορολόγητες αμοιβές 2.000 ευρώ και αμειβόμενες εφημερίες ενώ όπως πρόσθεσε δεν θα επιτρέψει να παρατηρηθούν ξανά εικόνες όπως αυτές της Θεσσαλονίκης που τα νοσοκομεία τελούσαν υπο ασφυξία.

Αναλυτικότερα, ο Υπουργός Υγείας έχει ρίξει όλα του τα όπλα προκειμένου να πείσει τους γιατρούς χωρίς ωστόσο τελικά να καταφέρνει μέχρι στιγμής να τους πείσει να ακολουθήσουν.

Ο Βασίλης Κικίλιας έχει σημειώσει πολλές φορές ότι τα κίνητρα που δίνονται στους γιατρούς είναι σημαντικά: μηνιαία αμοιβή 2.000 ευρώ, αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη, στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, η οποία δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη Φορολογική Διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους Δήμους, τις Περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Παράλληλα, υπάρχει πρόβλεψη αμοιβής για τη συμμετοχή των ιδιωτών γιατρών σε εφημερίες ίση με αυτή του Επιμελητή Β’, ενώ προβλέπεται και σημαντική μοριοδότηση στη διαδικασία πλήρωσης θέσεων του Ε.Σ.Υ. αντίστοιχη όσων υπηρετούν σε απομακρυσμένες περιοχές για όσους συνεργαστούν (αφορά μόνο όσους ιατρούς συνεργαστούν με το Ε.Σ.Υ. δυνάμει του δέκατου τέταρτου άρθρου της από 13.4.2020 ΠΝΠ, η οποία κυρώθηκε με το αρ. 1 του ν.4690/2020). «Σε μία άνιση μάχη που δίνεται αδιάλειπτα εδώ και ένα χρόνο, οι ιδιώτες γιατροί οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν έναντι της κοινωνίας», σύμφωνα με όσα επισημαίνουν από το υπουργείο.

Τι ζητούν οι γιατροί

Οι επικεφαλής των ιατρικών συλλόγων της χώρας, έχουν θέσει τους όρους που τούς ικανοποιούν.

Μεταξύ άλλων ζητούν:

-κάλυψη αστικής ευθύνης
-ευελιξία εργασιακής σχέσης
-διεύρυνση ειδικοτήτων
-τη δυνατότητα να μπουν και ειδικευόμενοι

Οι εκπρόσωποι των ιατρικών συλλόγων, σύμφωνα με την ΕΡΤ, απαντώντας στον υπουργό Υγείας, είπαν ότι έχουν καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να παρακινήσουν τους συναδέλφους τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η στάση των ιατρών έχει δυσαρεστήσει το υπουργείο Υγείας και εν γένει το κυβερνητικό επιτελείο. Κατά τις ίδιες πηγές, η επιστράτευση ενδέχεται να γίνει την Κυριακή.

Δείτε το ρεπορτάζ της ΕΡΤ

«Στην επιστράτευση εμείς απαντάμε με συστράτευση» αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης

Σημείωσε ότι «δεν είναι η ώρα για οξύτητες, κριτική και εσωστρέφεια. Είναι η ώρα για συσπείρωση, ενάντια στον κοινό εχθρό».

Ο κ. Πατούλης προσθέτει ότι «ενωμένο το ιατρικό σώμα θα δώσει τη μάχη ενάντια στην πανδημία. Την κρίσιμη αυτή ώρα που η χώρα μας δίνει τη μάχη ενάντια στην πανδημία και εκατοντάδες συνάνθρωποί μας αγωνίζονται για τη ζωή τους, οφείλουμε να δείξουμε ομοψυχία και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, σε ένα κοινό μέτωπο ενάντια στον φονικό ιό. Στην επιστράτευση εμείς απαντάμε με συστράτευση. Μας χρειάζονται οι συνάνθρωποί μας, οι ασθενείς και η πατρίδα».

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ αναφέρει ότι «δεν είναι η ώρα για οξύτητες, κριτική και εσωστρέφεια. Είναι η ώρα για συσπείρωση, ενάντια στον κοινό εχθρό. Ο απολογισμός και η απόδοση ευθυνών ανήκουν στην επόμενη ημέρα. Τώρα όλοι μαζί ενωμένοι θα δώσουμε τη μάχη για να σώσουμε ανθρώπινες ζωές».

Στα όρια του το ΕΣΥ

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, καλεί τον υπουργό Υγείας να προχωρήσει σε επίταξη του ιδιωτικού τομέα τόσο σε υποδομές όσο και ανθρώπινο δυναμικό.

«Περιμένουν μέρες να βρεθεί κλίνη ΜΕΘ. Αδειάζει ένα κρεβάτι και περιμένουν πάνω από 50 διασωληνωμένοι στη λίστα. Ποιος να πρωτοεξυπηρετηθεί;

Δεν επιτρέπεται νοσοκομείο όπως της Νίκαιας με 160 ασθενείς κορωνοϊού να μην διαθέτει ούτε μία κλίνη ΜΕΘ Covid», τονίζει ο Μιχάλης Γιαννάκος και υπογραμμίζει πως «στο Αλεξάνδρας τα χειρουργεία και η καρδιολογική κλινική γέμισαν με διασωληνωμένα περιστατικά κορωνοϊού περιμένοντας το ΕΚΑΒ να τους παραλάβει, ενώ σε ό,τι αφορά το Σισμανόγλειο δήλωσε πως «οι διασωληνωμένοι ασθενείς περιμένουν, όσοι τα καταφέρουν, τη λειτουργία της αίθουσας ανάνηψης ως ΜΕΘ».

Η κατάσταση στις ΜΕΘ:

-Σισμανόγλειο: Γεμάτη ΜΕΘ
-Αγία Όλγα: Γεμάτη ΜΕΘ
-ΚΑΤ: Μία κλίνη διαθέσιμη
-Γεννηματάς: Γεμάτη ΜΕΘ
-Ερυθρός Σταυρός: Γεμάτη ΜΕΘ
-Νίμιτς: Γεμάτη ΜΕΘ
-Ελπίς: Γεμάτη ΜΕΘ
-Ευαγγελισμός: Δύο κλίνες κενές
-Σωτηρία: Δύο κλίνες κενές
-Ασκληπιείο: Γεμάτη ΜΕΘ
-Τζάνειο: Γεμάτη ΜΕΘ
-Αττικό: Γεμάτη ΜΕΘ
-Θριάσιο: Γεμάτη ΜΕΘ

Μητσοτάκης: Αν χρειασθεί να χρησιμοποιήσω το ύστατο συνταγματικό εργαλείο της επίταξης, θα το κάνω

Σε συνέντευξή του στο Βήμα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε για το θέμα:

“Έχουμε πάντα ως πρώτο βήμα τη συνεργασία. Διότι καταλαβαίνετε και εσείς ότι η επίταξη μπορεί να είναι μια έννοια νομικά ισχυρή, αλλά όταν ζητάμε από έναν γιατρό να παρέχει τις υπηρεσίες του, δεν αρκεί μόνο να τον υποχρεώνουμε. Πρέπει να τον εμπνεύσουμε και να το κάνει. Αν όμως χρειασθεί να χρησιμοποιήσω και το ύστατο συνταγματικό εργαλείο που έχω στη διάθεσή μου, αυτό της επίταξης προσωπικών υπηρεσιών θα το κάνω”.

Καρφί Κικίλια «Δε μπορώ να φανταστώ γιατρό που έχει δώσει όρκο να μην θέλει να έρθει να βοηθήσει»

Θέλω να ευχαριστήσω όλους για τις συγκλονιστικές προσπάθειες τις οποίες κάνουν και να πω ότι στη μάχη αυτή δεν περισσεύει κανείς. Τους ευχαριστώ όλους: τους ιατρούς και νοσηλευτές του Ε.Σ.Υ., των στρατιωτικών νοσοκομείων και των ιδιωτικών θεραπευτηρίων που είναι όλοι σε αυτή τη μάχη. Είναι πλέον ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας που τους περιλαμβάνει όλους.

Η αξία της ανθρώπινης ζωής είναι πάνω από όλα και απ’ όλους. Αυτή τη μάχη θα τη δίνουμε καθημερινά, θα είμαστε δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους, στις εφημερίες. Θέλω να την κερδίσουν γιατί το αξίζουν οι συμπολίτες μας που έχουν προσπαθήσει πολύ για περισσότερο από έναν χρόνο.

Τέλος, θέλω να πω ότι δεν μπορώ να φανταστώ κανέναν συνάδελφό μου γιατρό που έχει δώσει τον όρκο του Ιπποκράτη, να μην θέλει να έρθει να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους σε αυτή τη μάχη.

Πώς θα γίνει η επιστράτευση των γιατρών

Οι γιατροί που θα λάβουν το ειδικό έγγραφο της επιστράτευσης θα πρέπει επίσης να είναι έμπειροι και σε καλή φυσική κατάσταση για να μπορούν να ανταποκριθούν στον φόρτο εργασίας.

Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, το φύλλο της επιστράτευσης θα παραδοθεί από αστυνομικούς στη διεύθυνση που έχουν δηλώσει οι γιατροί στους ιατρικούς συλλόγους που ανήκουν και εκεί θα αναφέρεται το νοσοκομείο στο οποίο θα πρέπει να παρουσιαστούν καθώς η ώρα και ημερομηνία.

Το «φύλλο πορείας» πρέπει να παραληφθεί αυτοπροσώπως από τον γιατρό που επιστρατεύεται. Σε περίπτωση άρνησης παραλαβής του εγγράφου προβλέπονται κυρώσεις σε βαθμό πλημμελήματος με ποινή φυλάκισης από 3 μήνες έως και 5 χρόνια.

Λόγοι εξαίρεσης της επιστράτευσης.

Αυτό μπορεί να συμβεί όταν ο επιστρατευόμενος επικαλεστεί λόγους υγείας (σωματικής ή ψυχικής), πράγμα όμως που θα πρέπει να πιστοποιηθεί στη συνέχεια από αρμόδια υγειονομική επιτροπή. Τέλος, το έγγραφο της επιστράτευσης θα μπορούσε να καταστεί άκυρο εάν δεν αναφέρεται ο νόμος βάσει του οποίου επιστρατεύεται ο γιατρός ή αν έχει σταλεί σε λάθος ταχυδρομική διεύθυνση.

Πηγή: dikaiologitika.gr

Β