tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Δραχμή πάντως δεν θα λέγεται αλλά εθνικό νόμισμα θα είναι

Της Ειρήνης Τσεσμελή, Λογίστριας Οικονομικής Συμβούλου

Της Ειρήνης Τσεσμελή, Λογίστριας Οικονομικής Συμβούλου


Τον τελευταίο καιρό ακούμε τόσα πολλά για την επιστροφή εθνικού νομίσματος ή την παραμονή μας στο ευρώ.

Συζητήσεις επί συζητήσεων ποσοστά, στατιστικές, και προβλέψεις αποδοχής εθνικού νομίσματος από το ευρύ κοινό και συζητήσεις έγκριτων οικονομολόγων που συμφωνούν διαφωνώντας ή αποδέχονται την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα με σκοπό την επιχειρηματολογία, την  δημοκρατική συζήτηση και βέβαια χωρίς καμία εγγύηση.

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα αυτών που δεν έχουν κανένα πρόβλημα να επανέρθουμε σε εθνικό νόμισμα, είναι αυτοί που τα χρήματα τους τα έχουν διασφαλισμένα στο εξωτερικό σε ευρώ ή λίρα που αν και κλονίστηκε παρέμεινε στο «ύψος των περιστάσεων» καθώς και οι έχοντες και κατέχοντες, που θα μας αγοράζουν για ένα κομμάτι ψωμί εξυπηρετώντας τα συμφέροντά τους μιας και έχει απομείνει η ιδιωτική περιουσία.

Το ομολογούν έμμεσα ακόμα και άμεσα τόσο ο δημοσιογραφικός κόσμος, καθώς και αρκετοί από τους πολιτικούς  που έχουν ευσυνειδησία όπως έχουμε παρακολουθήσει τον τελευταίο καιρό από διάφορα κανάλια που δεν χειραγωγούν και δεν χαϊδεύουν αυτιά. Κάποιοι δε οικονομολόγοι που υποστηρίζουν την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα με την δικαιολογία την επιστροφή στις αγορές, και όχι στην εξαγορά, ανέφεραν πως καμία χώρα στο ευρώ δεν βγήκε από την κρίση. Η Κύπρος με τι νόμισμα κατάφερε να επιστρέψει στις αγορές και να βγει από την κρίση?

Λόγια, λόγια, λόγια. Μία ρεαλιστική ξενάγηση στην πραγματικότητα τόσο από τον κόσμο των επιχειρήσεων όσο και των απλών πολιτών έχει ως εξής:

Ορθολογικά και λογικά σκεπτόμενοι με δύο –τρία απλά παραδείγματα ίσως να μας φέρουν πιο κοντά στο τι θα έπρεπε να αποφασιστεί.

Μία επιχείρηση έχει όπως γνωρίζουμε όλοι πολύ απλά για να γίνει κατανοητό , αγορές προϊόντων προκειμένου την πώληση. Ας σκεφτούμε σε αυτό το σημείο ότι οι τιμές καθορίζονται σε συνάρτηση με την ενέργεια, το πετρέλαιο, την βενζίνη, το υγραέριο το ηλεκτρικό κλπ. Περί το 90% όλα εισάγονται και έρχεται το ερώτημα που απαντάται και από ένα 5χρονο. Εθνικό νόμισμα με υποτίμηση σχεδόν αυτόματα. Όλα τα προϊόντα, ενέργεια και κατ ‘επέκταση καθημερινά έξοδα, (τηλεφωνία, ΔΕΗ, μεταφορές, ΕΦΚΑ, μισθοί ,έξοδα ενοικίου, επιμελητήρια, φόροι κάθε λογής κλπ) θα είναι πλέον δυσπρόσιτα αφού θα έχουν μείνει σταθερά σε τιμές χρηματιστηριακές, με  αποτέλεσμα την άμεση παύση των επιχειρήσεων και την εξόντωση της μεσαίας τάξης με αυτόματη φτωχοποίηση.

Η Βενζίνη σήμερα κυμαίνεται περί τα 1.55-1.578 σε δραχμές 528-537,70 το λίτρο χωρίς την υποτίμηση.

Οι μισθοί και οι συντάξεις εννοείται πως θα φτάσουν στον πάτο ενώ η αγορά θα ακολουθεί τις επιταγές της χρηματιστηριακής αγοράς .

Η νοικοκυρά θα πηγαίνει στην λαϊκή και το ματσάκι ο άνηθος, μαϊντανός κλπ θα μεταφράζεται στα 170,38 δραχμές. Οπότε μάλλον θα μαγειρεύει νερό με μυρωδικά.

Μια βόλτα σε ένα Μουσείο ή έναν αρχαιολογικό χώρο -πολυτέλεια- θα κοστίζει περι τις 4.361,60 δρχ. μιας και στον τόπο μας, εμείς οι Έλληνες πληρώνουμε ακόμα για τα μνημεία των προγόνων μας που είναι κληρονομιά όλων μας.

Σκεφτείτε τώρα τον βασικό μισθό 199.679,50δρχ βαριά βαριά τον μήνα με σημερινά δεδομένα και οι συντάξεις πιο κάτω ακόμα, με την υποτίμηση θα είναι ψίχουλα.

θα μπορεί μια οικογένεια να νοικιάζει σπίτι ή θα εξελιχτεί σε φαβέλα? Στα ιδιόκτητα σπίτια μας  θα ζουν οι περιηγητές -τουρίστες «μην ξεχνάτε πως επιτρέπεται να τα ενοικιάζουμε σε τουρίστες, τυχαίο?» και οσονούπω μόνιμοι κάτοικοι των περιουσιών μας, γιατί θα μπορούν.

Για το χρέος όπως και τα νηπιαγωγάκια γνωρίζουν ότι θα παραμένει σταθερό και δεν θα φτάνει ποτέ να ξεχρεωθεί μετά από 4 μνημόνια.

Έτσι για την ιστορία θα σας αναφέρω πως το ΔΑΝΕΙΟ ΤΟΥ 1897 που μας κυρώθηκε  στην Κωνσταντινούπολη το 1898 πολεμική αποζημίωση στους Τούρκους, της τάξης των 170.000.000 εκ χρ. φράγκα  εκ των οποίων εκδόθηκαν τα 150εκ χρ.φραγκα και με Διεθνή Επιτροπή Ελέγχου εγκατεστημένη στην Ελλάδα που έπαιρνε τα μισά έσοδα του Κράτους και με υπερφορολόγηση του λαού εξοφλήθηκε το 1981!!!!!

Εθνικό νόμισμα έπρεπε να δεχτούμε από το 2008-2010 η στιγμή πέρασε και δεν γυρίζει.

Τώρα πια με το ευρώ απλά είμαστε σε θέση να αποπληρώνουμε και να κινούμαστε στην ανέχεια. Μετά από την εφαρμογή Εθνικού Νομίσματος ΒΟΗΘΕΙΑ ΜΑΣ….. Δεν κινδυνολογώ, αλλά καλύτερα να είμαστε όλοι μας προετοιμασμένοι ….

 

ΤΣΕΣΜΕΛΗ ΕΙΡΗΝΗ

ΛΟΓΙΣΤΡΙΑ – ΟΙΚ.ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

Email:[email protected]

Web: www.taxgservices.gr