ΕΕΑ: Διανομή υγειονομικού υλικού σε Αρτέμιδα – Μάτι. Τα προβλήματα των επαγγελματιών της περιοχής

Στον Δήμο Αρτέμιδος και στο πολύπαθο Μάτι βρέθηκε στις 16 Ιουνίου 2020,  αντιπροσωπεία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας, μοιράζοντας δωρεάν μάσκες και αντισηπτικά.

Για πρώτη φορά οι μαγαζάτορες και οι επαγγελματίες των περιοχών αυτών δέχτηκαν μια τόσο ζεστή και φιλο-επαγγελματική επίσκεψη που ξεπερνούσε τις τυπικές επισκέψεις εκπροσώπων υπηρεσιών ή πολιτικών κομμάτων.

Κλικ στις φωτογραφίες

Την πρώτη συστολή και περιέργεια για την επίσκεψη, διαδέχονταν τα χαμόγελα όταν άκουγαν τη φράση: «Είμαστε από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας και περάσαμε να σας παραδώσουμε μάσκες και αντισηπτικά και να μιλήσουμε για τα προβλήματα σας»! Φυσικά η έκπληξη ήταν έντονη, δεδομένου ότι τέτοιο εγχείρημα ποτέ δεν είχαν την τύχη να τους συμβεί.

Η αντιπροσωπεία του ΕΕΑ αποτελούνταν από τον Α΄ Αντιπρόεδρο Νίκο Γρέντζελο και το μέλος του Δ.Σ. Δημήτρη Βαρδακώστα, συνοδευόμενοι από υπηρεσιακά στελέχη και συνεργάτες του Επιμελητηρίου. Στο όλο εγχείρημα συμμετείχαν ο Αντιπεριφεριάρχης Αν. Αττικής κ. Θανάσης Αυγερινός, η Πρόεδρος του Σωματείου Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Αρτέμιδος κα Φωτεινή Τσούρη, η Γ.Γ του ιδίου σωματείου Θέκλα (Μυρτώ) Βαρβιτσιώτη και ο Πρόεδρος της Ένωσης Εξοχικών Εστιατορίων και Συναφών Αττικής κ. Γιάννης Δαβερώνης.

Τα πιο πολλά καταστήματα στην Αρτέμιδα λειτουργούσαν αλλά ήταν εμφανής η μικρή προσέλευση ξένων καταναλωτών, κάτι που πρώτη φορά συμβαίνει. Ταυτόχρονα το κλείσιμο και το «ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ» το ανταμώναμε κάθε λίγο σε πολλά ακίνητα που πριν ήταν καταστήματα. Από το κλίμα που εμφανίστηκε μέσα από τις συζητήσεις, αυτά μάλλον δεν θα ενοικιαστούν φέτος, μιας και η σαιζόν θεωρείται χαμένη για πολλούς.

Η ομάδα της διανομής υλικού διέθεσε αρκετό χρόνο σε συζητήσεις με τους καταστηματάρχες. Κι εδώ η ίδια εικόνα με τους άλλους δήμους. Αγωνία για το αδιέξοδο σήμερα και ελπίδα για το μέλλον μαζί! Πρώτη φορά όμως, τα παράπονα ήταν τόσο πολλά! Αυτά είχαν να κάνουν με τις μεγάλες ζημίες, με την εγκατάλειψη από το κράτος, με τις βοήθειες που εξαγγέλθηκαν και δεν έφτασαν… ούτε ένας ανέφερε ότι δέχτηκε βοήθεια από τα πακέτα που έχουν εξαγγελθεί και για τα οποία είχαν κάνει αίτηση! Ο Αντιπεριφερειάρχης εξήγησε τα μέτρα και ανέλαβε να εξετάσει το θέμα με την περιφέρεια, ενώ η αντιπροσωπεία του ΕΕΑ συγκράτησε τη μεγάλη διαφορά μεταχείρισης των καταστηματαρχών και μικρών επιχειρηματιών και επαγγελματιών της περιοχής για να εξετάσει τρόπους παρέμβασης προς την κυβέρνηση. Όπως τόνισαν πολλοί επαγγελματίες η καταστροφή απειλεί τα καταστήματα και τα παραλιακά μαγαζιά, ενώ δεν έλειψαν και οι αναφορές σε σκληρές τακτικές των τοπικών αρχόντων, ως προς τη χορήγηση αδειών λειτουργίας σε καταστήματα αναψυχής και εστίασης που βρίσκονται «πάνω στο κύμα».

Η επίσκεψη στο Μάτι

Το ΕΕΑ βρέθηκε, 2 χρόνια μετά, και πάλι στο πυρόπληκτο ΜΑΤΙ, απ’ όταν, με μια εμβληματική πρωτοβουλία του, συμπαραστάθηκε και βοήθησε άμεσα τους επαγγελματίες που επλήγησαν από την καταστροφική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2018. Εκεί η κατάσταση εκκρεμότητας και η αναμονή μεγάλων παρεμβάσεων για αναδιαμόρφωση του οικιστικού και πολεοδομικού σχεδίου, έχει φρενάρει την επιχειρηματικότητα. Η αισιοδοξία είναι είδος που πηγάζει από την εσωτερική δύναμη των επαγγελματιών εκεί, όχι από την όλη κατάσταση. Αυτά που γίνονται τώρα αφορούν ηρωικές προσπάθειες των ανθρώπων που επλήγησαν, να δώσουν ξανά ζωή στον όμορφο αυτόν τόπο που έσφυζε από ζωή. Ωστόσο, όπως μας έλεγαν, εκτός της δύσκολης θέσης των επιχειρηματιών που έχουν αναλάβει το βαρύ έργο της αποκατάστασης, γενικά οι επισκέπτες είναι ελάχιστοι, επηρεασμένοι από τα γεγονότα, αλλά και από την έλλειψη νέων διαρρυθμίσεων που θα δώσουν καινούρια ώθηση προσέλευσης στην περιοχή. Στη συζήτηση αναφέρθηκε ότι εκκρεμεί 2 χρόνια τώρα μια νομοθετική ρύθμιση για 21 βαριά πληγείσες επιχειρήσεις, ώστε να αλλάξει, τόσο η ψυχολογία όσο και η εικόνα της περιοχής. Όσο δε αφορά το Κόκκινο Λιμανάκι, εκεί η καταστροφή ακόμη στοιχειώνει τα καμένα.

Η επίσκεψη στην Αρτέμιδα και στο Μάτι, έδειξε πόσο δύσκολη είναι η επαναφορά της κανονικότητας στις επιχειρήσεις της περιοχής, λίγα χιλιόμετρα έξω από την Αθήνα. Οι άνθρωποι έχουν μεγάλη ανάγκη από ψυχολογική, κοινωνική και οικονομική στήριξη. Η επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΕΕΑ, αποτέλεσε μια μικρή ψυχολογική συμβολή και όαση γι αυτούς.

Το ΕΕΑ μοιράζει μάσκες και αντισηπτικά σε επιχειρήσεις της Αρτέμιδας και το Μάτι

 

Δήλωση Θ. Αυγερινού

 

Δήλωση της Προέδρου του Σωματείου Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Αρτέμιδος κας Φωτεινής Τσούρη

 

 

Β