tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

ΕΕΑ. Ημερίδα Δικτύων Συνεργασίας και Καινοτομίας «COINs»-βίντεο

Στόχος του έργου είναι η βελτίωση της επιχειρηματικότητας των επιχειρήσεων του Δήμου της Αθήνας, με την εισαγωγή καινοτομιών

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του Επιδοτούμενου Έργου «Συνεργατικά Δίκτυα Ανοιχτής Καινοτομίας /Coopetitive Open Innovation Networks», με διακριτικό τίτλο «COINs» στις 13 Μαΐου 2015.  

 

Την ημερίδα διοργάνωσε  το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας με τη συνεργασία του Δήμου Αθηναίων. Την ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους ο ΓΓ Εμπορίου κ. Αντώνης Παπαδεράκης, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, κ. Γιώργος Καββαθάς, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιώς κ. Γιώργος Μπενέτος, η πρόεδρος της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουρισμού του Δήμου Αθηναίων κα Μαρία Λογοθέτη, ο αναπ. Οικονομικός Επόπτης της ΕΣΕΕ κ Παύλος Πολιτάκης  και πλήθος εκπρόσωποι φορέων και επιχειρήσεων.

 

Στόχος του έργου είναι η βελτίωση της επιχειρηματικότητας των επιχειρήσεων του Δήμου της Αθήνας, με την εισαγωγή καινοτομιών και τη δημιουργία πέντε (5) συνεργατικών σχηματισμών (clusters) σε παραδοσιακούς κλάδους (χονδρικό και λιανικό εμπόριο, επισιτισμός, ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές, εκπαίδευση), οι οποίοι θα χρηματοδοτηθούν με 50.000€ έκαστος, για δράσεις που αφορούν τη σύσταση και αρχική λειτουργία τους, όπως π.χ. συμβουλευτικές, νομικές, φοροτεχνικές υπηρεσίες, λειτουργικά έξοδα, κ.ά.

 

Στην ημερίδα παρουσιάστηκε το όλο πρόγραμμα  των Συνεργατικών Δικτύων Ανοιχτής Καινοτομίας από ειδικευμένους ομιλητές και εκτέθηκε σειρά καλών πρακτικών ανοικτής καινοτομίας.

 

Μετά τις ομιλίες ακολούθησε διάλογος με διευκρινιστικές ερωτήσεις και απαντήσεις για την κατανόηση και τη συμμετοχή των επιχειρηματιών στο πρόγραμμα.

 

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο ΓΓ Εμπορίου κ. Αντώνης Παπαδεράκης τόνισε ότι τα δύο μνημόνια που υπέγραψε η χώρα τα τελευταία χρόνια οδήγησαν σε διάλυση την οικονομία και ειδικά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Παράλληλα οδήγησαν τους εργαζομένους σε εξαθλίωση με μισθούς πείνας το όνομα της λεγόμενης ανταγωνιστικότητας σε μια χώρα χωρίς μέλλον. Εμείς δεν θα υπογράψουμε τέτοια συμφωνία αλλά η κυβέρνηση θα πάει σε «έντιμο συμβιβασμό» που θα δώσει αξιοπρέπεια στο λαό και μέλλον στη χώρα. Αυτή την εντολή πήραμε. Πλησιάζουμε σε αυτή τη λύση. Αμέσως μετά θα στραφούμε με γρήγορους ρυθμούς σε μια ταχεία ανάπτυξη.

 

Το πρόγραμμα της καινοτομίας αποτελεί εργαλείο ανάπτυξης και δημιουργίας ανταγωνιστικών επιχειρήσεων. Αποτελεί ανάγκη για την αναδιάρθρωση της οικονομίας και την ανάπτυξη. Είναι μια αναγκαία απάντηση στην κρίση αλλά και στην απασχόληση των νέων που φεύγουν στο εξωτερικό. Η συνεργασία και η καινοτομία είναι δύο έννοιες που οφείλουμε να τις προωθήσουμε αξιοποιώντας όλα τα εργαλεία που έχουμε. Ο Ροΐλος των επιμελητηρίων στην προώθηση της καινοτομίας και του συνεργατισμού είναι καθοριστικός.

 

Ο κ. Παπαδεράκης ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση προωθεί τον συνολικό επανασχεδιασμό του νομοθετικού πλαισίου λειτουργίας, αποστολής και ρόλου των επιμελητηρίων με στόχο την ισχυροποίηση του ρόλου αυτού με τον αναπτυξιακό σχεδιασμό, την ενδυνάμωση της δημοκρατικής λειτουργίας  και τη δυναμική υποστήριξη, αναβάθμιση και συντονισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κα των επιχειρηματιών.

 

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος του ΕΕΑ κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου επεσήμανε ότι η Ελλάδα όχι μόνο χρειάζεται… χθες μια συμφωνία με τους δανειστές, αλλά πάνω από όλα χρειάζεται ένα δικό της Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο, με μεταρρυθμίσεις που θα τις «πιστέψει» ο έλληνας πολίτης, οι οποίες θα έχουν βασικό στόχο να ενισχύσουν την μοναδική πηγή πλούτου και θέσεων εργασίας, που δεν είναι άλλη από την επιχειρηματικότητα. Ένα αναπτυξιακό σχέδιο που θα προβλέπει όλα τα σύγχρονα εργαλεία, με κλαδική και τοπική εξειδίκευση. Στη φάση αυτή της εθνικής ανόρθωσης, η πρότασή μας είναι τα 59 Επιμελητήρια σε όλη την επικράτεια να αποτελέσουν τα Τοπικά Στρατηγεία Ανάπτυξης, δίνοντας ώθηση στη «νέα καινοτόμο επιχειρηματικότητα».

 

 

Η κυρία Μαρία Λογοθέτη επεσήμανε ότι ο Δήμος Αθηναίων συμμετέχει  σε αυτή τη προσπάθεια του δικτύου καινοτόμου επιχειρηματικότητας με στόχο την ενίσχυση της εθνικής οικονομίας. Στους στόχους μας είναι η δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού με στόχο την οικονομική ανάπτυξη της Αθήνας και ενός Συμβουλίου Επιχειρηματικότητας. Αυτές οι δράσεις ανήκουν σε καλές πρακτικές άλλων δήμων στο εξωτερικό. Η επιτυχία των προγραμμάτων και του Δικτύου εξαρτάται από την καλή συνεργασία των φορέων που συμμετέχουν.

 

Από την πλευρά του ο κ. Παύλος Πολιτάκης επαίνεσε την πρωτοβουλία του ΕΕΑ για την ημερίδα και την ενέταξε στην γενικότερη προσπάθεια δημιουργίας ανθρώπων καινοτόμων που θα συμβάλουν στην οικονομική μεγέθυνση, στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στον μετασχηματισμό των πρότυπων κατανάλωσης και παραγωγής ώστε να οδηγηθούμε στην ευημερία.  Δυστυχώς η επιχειρηματικότητα, αν και παραγωγική σε ιδέες, στερείται πόρων και εργαλείων για να τη βοηθήσουν να σταθεί ζωντανή και να αναπτυχθεί στη συνέχεια. Σήμερα στην προσπάθεια αυτή η συμβολή των συνεργατικών δικτύων στο εμπόριο είναι πολύτιμη γιατί οδηγούν σε οικονομίες κλίμακας και στην εξωστρέφεια.

 

 

H ομιλία του Πρόεδρου του ΕΕΑ κ Γιάννη Χατζηθεοδοσίου

 

Σας καλωσορίζω στην Ημερίδα για την παρουσίαση του έργου «Συνεργατικά Δίκτυα Ανοιχτής Καινοτομίας» που υλοποιεί το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων, ένα έργο που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης

 

Θεωρώ, ότι η ιδιαίτερη σημασία του έργου αυτού δεν έγκειται μόνο στο συγκεκριμένο – και πολύ σημαντικό όφελος – που θα προκύψει για τις συμμετέχουσες επιχειρήσεις, αλλά ενυπάρχει κυρίως σε τρία στοιχεία που το συνοδεύουν και τα οποία θέλω, με την ευκαιρία που μου δίνεται σήμερα, να αναδείξω και να εξηγήσω: Το πρώτο στοιχείο είναι η καθαρά αναπτυξιακή διάσταση του έργου και η καταλληλότητά του για το επιχειρηματικό περιβάλλον στη χώρα μας. Το δεύτερο στοιχείο είναι η κρίσιμη οικονομική συγκυρία στην οποία υλοποιείται, και το τρίτο είναι ότι ο φορέας υλοποίησης του είναι το ΕΕΑ, το οποίο είναι το μεγαλύτερο, σε αριθμό μελών, Επιμελητήριο στην Ελλάδα.

 

Ας δούμε τι συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα. Η δική μας ιδιαιτερότητα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη είναι λίγο – πολύ γνωστή: Οι πολύ μικρές ελληνικές επιχειρήσεις αντιστοιχούν στο 96,6% του συνόλου και στο 57,1 % των θέσεων εργασίας, σε σύγκριση με το μέσο όρο της ΕΕ που είναι 92,2% και 29,6% αντιστοίχως.

 

Ενώ όμως οι μικρές και πολύ μικρές ελληνικές επιχειρήσεις είναι τόσες πολλές, η συνεισφορά τους στην προστιθέμενη αξία της οικονομίας δεν ξεπερνά το 70%, που σημαίνει χαμηλή παραγωγικότητα και χαμηλή ανταγωνιστικότητα.

 

Η εικόνα αυτή με τη σειρά της δείχνει, και αποδεικνύεται από πολλές έρευνες, ότι οι έλληνες μικρομεσαίοι έχουν άμεση ανάγκη να εφαρμόσουν την καινοτομία στην καθημερινότητά τους για να καλύψουν αυτό το χάντικαπ. Αρκετοί από μας -είναι αλήθεια – το προσπαθούμε ήδη, αλλά κυρίως ως εργαλείο «επιβίωσης» στον ανταγωνισμό, αφού η παντελής έλλειψη ρευστότητας και τραπεζικής χρηματοδότησης είναι αποκαρδιωτική. Πρόκειται δηλαδή ολοφάνερα για μια λύση ανάγκης και όχι για μία στρατηγική επιλογή.

 

Είναι σαφές όμως πως οι καιροί απαιτούν από εμάς να γίνουμε πιο τολμηροί: Να υιοθετήσουμε δηλαδή την καινοτομία εκείνη που θα μας δώσει προβάδισμα έναντι του ανταγωνισμού, που θα κάνει την επιχείρηση και το προϊόν της να ξεχωρίσει και να εδραιωθεί στην εγχώρια και τη διεθνή αγορά.

 

Και εδώ έρχεται το Έργο «Συνεργατικά Δίκτυα Ανοιχτή ς Καινοτομίας» να δώσει απαντήσεις σε μια σειρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολύ μικρές επιχειρήσεις τα οποία συνοψίζονται στην έλλειψη πληροφόρησης, την έλλειψη κουλτούρας συνεργασιών και την έλλειψη χρηματοδότησης.

 

Μιλούμε για καινοτομία στην οργάνωση, το μάρκετινγκ και τα επιχειρηματικά μοντέλα. Για μια διαδικασία που βοηθά την επιχείρηση να αναπτύξει τις εσωτερικές της δυνατότητες μάθησης, και προωθεί την καινοτομία τόσο στα προϊόντα όσο και τις υπηρεσίες.

 

Πρόκειται για ένα δοκιμασμένο και πετυχημένο μοντέλο επιχειρηματικής οργάνωσης που προσιδιάζει στην ιδιοσυγκρασία μας ως Έλληνες, αλλά μας καθιστά περισσότερο ευρωπαίους, με την έννοια ότι υιοθετούμε τις καλύτερες πρακτικές που έχουν δοκιμαστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

 

Αυτό είναι ανάπτυξη στην πράξη και αυτό λείπει ειδικά σήμερα από την πατρίδα μας, γι αυτό μίλησα πριν για το δεύτερο αξιοσημείωτο στοιχείο, την οικονομική συγκυρία, στην οποία υλοποιούμε αυτό το έργο.

 

Έχω όμως υποχρέωση από το βήμα αυτό, σήμερα που η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους εταίρους έχει φθάσει σε οριακό σημείο, να υπενθυμίσω αυτό που μετ επιτάσεως λέει εδώ και τρία χρόνια το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας:

 

Ότι η Ελλάδα όχι μόνο χρειάζεται… χθες μια συμφωνία με τους δανειστές, αλλά πάνω από όλα χρειάζεται ένα δικό της Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο, με μεταρρυθμίσεις που θα τις «πιστέψει» ο έλληνας πολίτης, οι οποίες θα έχουν βασικό στόχο να ενισχύσουν την μοναδική πηγή πλούτου και θέσεων εργασίας, που δεν είναι άλλη από την επιχειρηματικότητα.

 

Ένα αναπτυξιακό σχέδιο που θα προβλέπει όλα τα σύγχρονα εργαλεία, με κλαδική και τοπική εξειδίκευση: Συνεργατικά δίκτυα, ανάπτυξη επιστημονικών πάρκων, φυτωρίων και κέντρων καινοτομίας, ένα πλαίσιο παροχής κινήτρων για τη δημιουργία εκκολαπτηρίων επιχειρήσεων, δικτύων επιχειρηματικών αγγέλων, και επιπλέον κίνητρα σε ταμεία επιχειρηματικών κεφαλαίων με επαγγελματικά πρότυπα και για μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων για περιφερειακές ή κλαδικές επιχειρηματικές ευκαιρίες.

 

Δυστυχώς όμως, σχεδόν τέσσερις μήνες μετά τις κάλπες, δεν έχουμε ούτε καν ακούσει το αφήγημα της νέας κυβέρνησης για την οικονομία, το δικό της ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.

 

Αντίθετα, η οικονομία κατευθύνεται στο άγνωστο με… βάρκα όχι την ελπίδα, αλλά την αβεβαιότητα, και οι ελπίδες των μικρομεσαίων πνίγονται σε όλο και πιο επώδυνα σενάρια, που το πιο… ήπιο προβλέπει νέα φορολογικά μέτρα που θα πλήξουν επιχειρήσεις και καταναλωτές ως αντάλλαγμα για την παραμονή της χώρας στο ευρώ, και το χειρότερο φθάνει στην χρεοκοπία, την παύση πληρωμών ακόμη και την έξοδο από το κοινό νόμισμα.

 

Φίλες και φίλοι,

 

Θέλω να ελπίζω ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και οι «θεσμοί» θα επιδείξουν έστω και την τελευταία στιγμή διάθεση αλληλοκατανόησης για να αποφύγει και η Ελλάδα και η Ευρώπη τις μεγάλες περιπέτειες.

 

Και ύστερα από αυτή τη σύντομη αλλά απαραίτητη παρένθεση γύρω από την επικαιρότητα, επιτρέψτε μου να σας παραθέσω με δύο λόγια ποιο είναι το δικό μας σχέδιο και όραμα για την Ανάπτυξη, στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών.

 

Επιδίωξη και πρότασή μας είναι ένα Ελληνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο με ορίζοντα εικοσαετίας που θα επαναφέρει την υγιή επιχειρηματικότητα σε κάθε κλάδο, την επιχειρηματικότητα που ρισκάρει, που καινοτομεί, που είναι εξωστρεφής, στην κορυφή των αξιακών μας προτύπων.

 

Πρότυπο του μέσου έλληνα δεν θα είναι πια το βόλεμα σε κάποια θεσούλα στο Δημόσιο, αλλά η δημιουργική ενασχόληση με το «επιχειρείν», το οποίο όμως θα φροντίζει από την πλευρά του να επιστρέφει στην κοινωνία και στην οικονομία μεγάλο μέρος από τα κέρδη του, μέσα από πρακτικές εταιρικές κοινωνικής ευθύνης και νέες επενδύσεις.

 

Σε αυτό το νέο αναπτυξιακό σχέδιο το κράτος θα έχει το ρόλο του ρυθμιστή των κανόνων και θα είναι πράγματι ο εγγυητής του ελεύθερου ανταγωνισμού. Θα καθιερώσει ένα σταθερό και απλό φορολογικό πλαίσιο που θα προσελκύει επενδύσεις και θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις για την πάταξη της γραφειοκρατίας.

 

Οι νόμοι θα εφαρμόζονται το ίδιο για όλους, χωρίς αστερίσκους και «παραθυράκια». Η εκπαίδευση θα είναι προσανατολισμένη στη νέα τεχνολογία και την υψηλή εξειδίκευση και διασυνδεδεμένη από νωρίς με την αγορά εργασίας.

 

Τους μισθούς θα τους καθορίζει όχι το κράτος αλλά οι εργοδότες σε συνεννόηση με τους εργαζομένους σε ατομικό, επιχειρησιακό ή κλαδικό επίπεδο. Το κράτος όμως θα πρέπει να διασφαλίσει τις συντάξιμες αποδοχές εργαζομένων και αυτοαπασχολουμένων, να δίνει κίνητρα και να επιβραβεύει τους συνεπείς που πληρώνουν φόρους και εισφορές. Να τιμωρεί την φοροδιαφυγή, να αποτρέπει την φοροαποφυγή και να εξαντλεί την αυστηρότητά του σε όσους κατασπαταλούν το δημόσιο.

 

Αυτή είναι η Ελλάδα και η επιχειρηματικότητα που οραματιζόμαστε, και την φαντάζομαι, επιτρέψτε μου τη φράση, όπως το ουράνιο τόξο που βγαίνει μετά την καταιγίδα …

 

Στη φάση αυτή της εθνικής ανόρθωσης, η πρότασή μας είναι τα 59 Επιμελητήρια σε όλη την επικράτεια να αποτελέσουν τα Τοπικά Στρατηγεία Ανάπτυξης, δίνοντας ώθηση στη «νέα καινοτόμο επιχειρηματικότητα».

 

Φθάνω έτσι, στο τρίτο στοιχείο που σας ανέφερα νωρίτερα, το οποίο προσδίδει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο Έργο που παρουσιάζουμε, σήμερα.

 

Διότι, τα «Συνεργατικά Δίκτυα Ανοιχτής Καινοτομίας», είναι μόνο ένα δείγμα από τις άπειρες δυνατότητες επιχειρηματικής ανάπτυξης που μπορεί να προσφέρει το σύγχρονο Επιμελητήριο.

 

Και καθώς το Ευρωπαϊκό Σχέδιο για την Καινοτομία 2014 – 2020 θέτει την ιδέα της έξυπνης εξειδίκευσης στο επίκεντρο όλων των δράσεων, επισημαίνω ότι μόνο το σύγχρονο επιμελητήριο διαθέτει σε βάθος τη γνώση, μέσα από τις δραστηριότητες των σωματείων και των φορέων του, για την εφαρμογή αυτής της ιδέας, σε συνεργασία βέβαια με τις Περιφέρειες και τα συναρμόδια Υπουργεία.

 

Σας ευχαριστώ πολύ