tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

ΕΕΑ: Χρειάζεται ριζική αλλαγή πολιτικής για τις επιχειρήσεις

οι ασκούμενες πολιτικές έχουν εξαντλήσει την αγορά και απαιτείται η αλλαγή τους σε αναπτυξιακή κατεύθυνση

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας, που συνήλθε στις 3 Φεβρουαρίου 2014, εξέτασε επισταμένως τα τρέχοντα προβλήματα της οικονομικής πολιτικής που ασκεί η κυβέρνηση για τις επιχειρήσεις και ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Γενικό συμπέρασμα της συζήτησης ήταν ότι οι ασκούμενες πολιτικές έχουν εξαντλήσει την αγορά και απαιτείται η αλλαγή τους σε αναπτυξιακή κατεύθυνση. Ειδικότερα, κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΕΑ, ο Πρόεδρος κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου επισήμανε τα εξής:

 

-Η πρόσφατη συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκη με τον Πρόεδρο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών κ. Ζανιά κατέληξε στη διαπίστωση για βελτιωμένη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων ενώ η αλήθεια είναι ότι οι ελληνικές ΜμΕ είναι τελευταίες στην τραπεζική χρηματοδότηση σε όλη την Ευρωζώνη. Το ερώτημα είναι, πότε επιτέλους θα δει η πραγματική οικονομία να μειώνονται τα επιτόκια των δανείων και πότε οι τράπεζες θα επιστρέψουν στην αγορά, άρα και στην ανάπτυξη, με τόσα κεφάλαια που διέθεσε και πληρώνει ο ελληνικός λαός για την ανακεφαλαιοποίησή τους;

 

-Στο θέμα της ανεργίας η άποψη του Ε.Ε.Α είναι ότι η καταπολέμησή της συνδέεται άμεσα με βιώσιμες πολιτικές ανάπτυξης  και όχι απλώς με μέτρα συγκράτησης της. Η ανεργία είναι τόσο υψηλή που αποτελεί βόμβα στα θεμέλια της κοινωνικής συνοχής και κάθε αναπτυξιακής προσπάθειας. Τα προγράμματα που ανακοινώθηκαν για 440 χιλιάδες ευκαιρίες απασχόλησης είναι «ασπιρίνες», διότι αφορούν ολιγόμηνη επιδοτούμενη απασχόληση. Από αυτές δε, οι 100 χιλιάδες θέσεις θα είναι σε δημόσιους φορείς, δηλαδή, θα τα στερηθεί και πάλι η ιδιωτική πρωτοβουλία. Η δική μας απάντηση στην ανεργία είναι να καταρτισθεί επειγόντως ένα Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης, με στήριξη της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας, και των κλάδων που έχουμε συγκριτικό πλεονέκτημα και με κίνητρα δημιουργίας θέσεων εργασίας (φορολογικά, ασφαλιστικά κ.α.).

 

-Εξέχουσα θέση στις λαθεμένες κυβερνητικές επιλογές κατέχει η φορολογική πολιτική η οποία αντιστρατεύεται ευθέως την ανάπτυξη και την αντιμετώπιση της ανεργίας. Είναι δυνατόν να τιμωρεί η κυβέρνηση με εξόντωση μια μικρή επιχείρηση ή έναν ελεύθερο επαγγελματία επειδή καθυστέρησε μια ημέρα να υποβάλλει δήλωση ΦΠΑ ; Είναι δυνατόν ένα ανθρώπινο λάθος 4 ευρώ στο ΦΜΥ, στην αρχή του χρόνου, να επισύρει στο τέλος του 43.000 ευρώ πρόστιμο; Πως να δουλέψει η αγορά όταν οι ήδη υπερχρεωμένες επιχειρήσεις είναι με το πιστόλι στον κρόταφο, σε μια περίοδο μάλιστα που ο τζίρος έχει καταπέσει δραματικά; Έχει αναλυθεί με λεπτομέρεια κάθε νέο φορολογικό μέτρο από τους πλέον εξέχοντες φοροτεχνικούς της χώρας και η κατάληξη είναι σαφής: πρόκειται για εξοντωτικά μέτρα κατά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Κερασάκι στην τούρτα είναι η, αντισυνταγματικής σύλληψης, αυτόφωρη προσαγωγή για οφειλές μέσα στο δρόμο από την τροχαία! Όσο για τις κυοφορούμενες διορθωτικές τροποποιήσεις, για εμάς είναι φανερό ότι χρειάζεται ριζική ανατροπή της φορο-εισπρακτικής λογικής των προστίμων και όχι διόρθωσή της. Σε αυτή την κατεύθυνση πρωτοστατεί το ΕΕΑ. Τα πρόστιμα που έχουν θεσπιστεί το μόνο αποτέλεσμα που θα έχουν θα είναι η έξωση από την αγορά και την επιχειρηματική δραστηριότητα χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Αυτό επιδιώκει η κυβέρνηση;

 

-Η λειτουργία του ελεύθερου ανταγωνισμού δέχεται συνεχή πλήγματα από την κυβερνητική πολιτική. Τα ολιγοπώλια οργιάζουν, οι τιμές κρατιούνται στα ύψη, οι καταναλωτές είναι όμηροι αλλά η κυβέρνηση κυνηγάει τους μικρομεσαίους για «συντεχνίες»! Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η επιχείρηση παράδοσης της αγοράς καπνικών προϊόντων σε πολυεθνικές. Ευτυχώς η ελληνική δικαιοσύνη με απόφαση του μονομελούς Πρωτοδικείου Πειραιώς αποκατέστησε το δίκαιο, δικαιώνοντας τους πρατηριούχους καπνικών στη διαμάχη τους με την εταιρία Philip Morris,  στην οποία σχεδόν εκχωρήθηκε η μονοπωλιακή θέση, όσον αφορά στο νέο Δίκτυο Διανομής Καπνικών Προϊόντων. Ωστόσο, το πρόβλημα δεν είναι η δικαιοσύνη να διορθώνει την κυβερνητική πολιτική αλλά η ίδια η κυβέρνηση να αλλάξει φιλοσοφία. Σε αυτό φυσικά δεν συνάδει τακτική, να αραχνιάζουν στα συρτάρια της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ακόμη και πάνω από 10 χρόνια, ανάλογες καταγγελίες σχεδόν από όλους τους επαγγελματικούς κλάδους.

 

-Το ΕΕΑ εκφράζει τη θέση, ενόψει και των επερχομένων διπλών εκλογών, ότι  η κυβέρνηση και τα κόμματα στο σύνολο τους, έχουν υποχρέωση να βάλουν ξανά την επιχειρηματικότητας στο επίκεντρο των πολιτικών τους. Επιχειρηματικότητα δεν σημαίνει μόνο «κόκκινο χαλί», για τους ξένους επενδυτές, αλλά και δίχτυ αναπτυξιακής πολιτικής με προστασία των ελληνικών επιχειρήσεων από αθέμιτες πρακτικές. Οι μεταρρυθμίσεις και οι ιδιωτικοποιήσεις θα πρέπει να γίνονται όχι επειδή τις ζητάει η τρόικα, ο ΟΟΣΑ ή όποιος άλλος ευρωπαίος εταίρος ή δανειστής. Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνονται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάπτυξης, όπου το δημόσιο θα είναι υποδομή και στήριξη για τον ιδιωτικό τομέα και όχι το αντίθετο, η φορολογία θα είναι απλή, δίκαιη και αναπτυξιακή , ο ανταγωνισμός θα λειτουργεί, η καινοτομία και η δημιουργικότητα θα επιβραβεύονται και οι Θεσμοί της Αγοράς, όπως τα Επιμελητήρια, θα έχουν τον απαραίτητο σεβασμό από την Πολιτεία και τη θέση που τους αρμόζει στο διάλογο για την πορεία της οικονομίας.