tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Εφευρέθηκε τεχνολογία για την ανακύκλωση των ρούχων

Η CETIA είναι η πρώτη εταιρεία στον κόσμο που διαθέτει μηχάνημα για να βγάζει τις σόλες από τα παπούτσια. Φωτογραφία: Gaizka Iroz/AFP

Τα τεράστια απόβλητα και η ρύπανση που προκαλούνται από τη βιομηχανία μόδας έχουν καταστήσει την ανακύκλωση των ρούχων ύψιστη προτεραιότητα, αλλά μόνο τώρα γίνονται απλές εργασίες, όπως το τράβηγμα της σόλας από ένα παπούτσι, από μηχανές.

Η CETIA, μια εταιρεία στη νοτιοδυτική Γαλλία, προσφέρει επιτέλους κάποιες μηχανικές λύσεις στις προκλήσεις της ανακύκλωσης ρούχων.

Η ερευνητική της ομάδα έχει εφεύρει ένα μηχάνημα που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να σαρώνει τα ρούχα, να εντοπίζει σκληρά στοιχεία όπως φερμουάρ και κουμπιά και να τα κόβει με λέιζερ.

Έχει επίσης κατασκευάσει ένα μηχάνημα που πιάνει τα παπούτσια σε έναν μεγάλο μηχανικό βραχίονα και τραβάει τις σόλες.

Σε έναν κόσμο διαστημικών ταξιδιών και εμβολίων, αυτό μπορεί να φαίνεται σχετικά υποτυπώδες κομμάτι τεχνολογίας, αλλά απλά δεν είχε γίνει ποτέ πριν.

«Κανείς δεν ανακύκλωνε τις σόλες επειδή δεν μπορούσαμε να τις διαχωρίσουμε από το παπούτσι και κανείς δεν τις διαχώριζε επειδή δεν υπήρχε ανακύκλωση», δήλωσε η Χλόη Σαλμόν Λεγκανιέ, διευθύντρια του CETIA.

Προηγουμένως, οι ανακυκλωτές έπρεπε να ψήνουν τα παπούτσια για πολλές ώρες για να λιώσει η κόλλα και στη συνέχεια να βγάλουν τη σόλα με το χέρι.

«Δεν υπάρχει τίποτα θεαματικό σε αυτό που κάναμε», δήλωσε η Λεγκανιέ. «Τα καταφέραμε όμως».

Προς το παρόν, μόλις το 1% των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων στην Ευρώπη μετατρέπεται ξανά σε νέα ρούχα.

Τα περισσότερα καταλήγουν ως μόνωση κατοικιών, μαξιλάρια ή άσφαλτος για την οδοποιία.

Αυτό συμβαίνει επειδή τα ρούχα είναι συνήθως ένα πολύπλοκο μείγμα υλικών που πρέπει να διαχωρίζονται προσεκτικά για να διατηρούνται οι ίνες σε καλή κατάσταση, αν υπάρχει ελπίδα να ξαναγίνουν νέα ρούχα.

Συνήθως γίνεται με το χέρι, η CETIA λέει ότι η μηχανή της με τεχνητή νοημοσύνη και λέιζερ μπορεί να το κάνει αυτό με πολύ ταχύτερο ρυθμό, ο οποίος εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς καθώς τελειοποιεί την τεχνολογία.

Διαθέτει επίσης μηχανήματα που μπορούν να ταξινομούν τα ρούχα ανάλογα με το χρώμα και τη σύνθεση με ρυθμό ένα ανά δευτερόλεπτο.

Κίνητρα

Ο λόγος για τον οποίο αυτές οι εφευρέσεις επιτέλους εμφανίζονται είναι ότι έρχονται νέοι αυστηροί ευρωπαϊκοί κανόνες που θα αναγκάσουν τις εταιρείες ένδυσης να χρησιμοποιούν μια καθορισμένη ποσότητα ανακυκλωμένων ινών στα ενδύματά τους.

Το έργο της CETIA υποστηρίζεται από μεγάλες εταιρείες λιανικής πώλησης όπως η Decathlon και η Zalando, οι οποίες αναζητούν επειγόντως λύσεις βιομηχανικής κλίμακας. Υπάρχουν επίσης και πολιτικά κίνητρα.

Η γαλλική κυβέρνηση βλέπει τη δυνατότητα για νέες θέσεις εργασίας στη βιομηχανία, εάν η τεχνολογία ανακύκλωσης της επιτρέψει να αντιμετωπίσει μέρος των 200.000 τόνων υφασμάτινων αποβλήτων που μεταφέρονται σήμερα στο εξωτερικό κάθε χρόνο.

Η CETIA επικεντρώνεται στην προετοιμασία των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων για επαναχρησιμοποίηση. Άλλες εταιρείες πρέπει τώρα να αρχίσουν να λιώνουν τις διαχωρισμένες σόλες και να τις μετατρέπουν σε νέες.

Πρόκειται όμως για ένα σημαντικό πρώτο βήμα.

«Όσο δεν έχουμε συστήματα προετοιμασίας των υλικών για ανακύκλωση, δεν θα έχουμε τομέα ανακύκλωσης στη Γαλλία», δήλωσε η Βερόνικα Αλαρέ-Σπίτσερ, της Refashion, η οποία συντονίζει τη διαχείριση των αποβλήτων.

Εισήγαγε 900.000 ευρώ στην Cetia με ανάλογη συνεισφορά από την περιφερειακή κυβέρνηση.

«Τίποτα από όλα αυτά δεν είναι μια μαγική ιδέα. Είναι απλώς κοινή λογική», δήλωσε ο Λεγκανιέ.

«Το θέμα όμως είναι να συγκεντρωθούν οι μηχανικοί, η χρηματοδότηση και οι εταιρείες που χρειάζονται αυτές τις λύσεις, και μόνο τώρα αυτά τα πράγματα έρχονται σε επαφή. Πριν από δέκα χρόνια, κανείς δεν το ήθελε».

 

Πηγή: ertnews.gr

 

 

Β