tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Είναι επιτακτική ανάγκη η παράταση της ρύθμισης των 36 ή 72 δόσεων

Του Παναγιώτη Παντελή – Φοροτεχνικού, Οικονομικού Επόπτη Ε.Ε.Α.


Στον πρόλογο του άρθρου της προπερασμένης Παρασκευής «Οδεύονταςπρος την έναρξη των δηλώσεων», είχαμε ξεκινήσει αναφέροντας την ευγενή κόντρα που υπάρχει μεταξύ των δύο αγαπημένων ημερών, της Τσικνοπέμπτης και του Αγίου Βαλεντίνου. Αν κρίνουμε από τις χθεσινές μυρωδιές, νομίζουμε ότι σε αυτήν την κόντρα κέρδισαν τη μάχη τα ψητά και οι μεζέδες! Σε κάθε περίπτωση αυτό που θεωρούμε απόλυτα σίγουρο είναι ότι όλοι μας έχουμε την ανάγκη τέτοιων ημερών ανασυγκρότησης και ξεσκάσματος, όσο αυτό βέβαια είναι εφικτό να γίνει.

Το άλλο σίγουρο όμως είναι ότι γνωρίζουμε και για το τι ζουν τα τελευταία 2 χρόνια οι λογιστές-φοροτέχνες και τα λογιστήρια των επιχειρήσεων. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το πόσο έχει «βάλει πλάτη» ο κλάδος μας, τι αγώνα έχει δώσει για να κρατηθούν ζωντανές οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και η οικονομία της χώρας.

Χωρίς ωράρια.

Χωρίς μέρες εργασίας.

Με αντικρουόμενες, πολλές φορές, εγκυκλίους, που αντί να ξεκαθαρίζει η επόμενη τις προηγούμενες, περιπλέκει ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

Κυνηγώντας μόνιμα μια καταληκτική ημερομηνία, όταν πάρα πολλές φορές, μερικές ώρες ή μέρες πριν, δεν έχει ξεκαθαριστεί τι πρέπει να κάνουν οι υπεύθυνοι λογιστές ώστε να αποτρέψουν τυχόν πρόστιμα στις επιχειρήσεις που σε τελευταία ανάλυση όλοι γνωρίζουμε ότι ο λογιστής φέρει την «ευθύνη».

Την τελευταία διετία, πάμπολλες φορές έχουμε αναφερθεί στην προίκα που μας έχει αφήσει η covid-19 εποχή και ότι η προίκα αυτή θα μείνει και για μετά το πέρας της πανδημίας. Και αναφέρομαι στην ψηφιοποίηση και στην αυτοματοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών. Πολλές από τις υπηρεσίες και τις δράσεις τους έχουν αυτοματοποιηθεί και γίνονται ηλεκτρονικά. Βέβαια, από την άλλη, επίσης πολλές φορές έχουμε αναφερθεί στο ότι αυτή η ψηφιοποίηση κάνει τα πράγματα δυσκολότερα και ότι για να αποκτήσει υπεραξία πρέπει να γίνουν αρκετές διορθώσεις στις εφαρμογές.

Στο προηγούμενο άρθρο μας, της Παρασκευής 18/2/22, είχαμε αναφερθεί στον ΕΦΚΑ και στα προβλήματα τα οποία παρουσιάζονται τόσο στη ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων, όπως επίσης και στη δυσλειτουργία του μηνός Νοεμβρίου 2021. Στο ίδιο μάλιστα άρθρο, αναφέρουμε ότι έχουν γίνει θετικά βήματα, τα οποία βέβαια δεν επαρκούν. Σκοπός μας δεν είναι να μηδενίσουμε τα θετικά βήματα που έχουν γίνει, αλλά να τα κάνουμε ακόμα περισσότερα. Και το αναφέρουμε ξεκάθαρα στο άρθρο μας ότι έχουν γίνει προσπάθειες, ότι έχει εξομαλυνθεί η κατάσταση στα ταμεία γιατί έχουν ψηφιοποιηθεί αρκετές υπηρεσίες, αλλά και ότι όλα αυτά δεν επαρκούν κι ότι θα πρέπει να γίνουν ακόμα περισσότερα.

Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι κατά τη σύσταση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, η πρώτη αλλαγή – και για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά – ήταν μόνο αυτή των πινακίδων από ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, κ.λπ. στις προσόψεις των υποκαταστημάτων!

Ακόμα κανένας δεν έχει αμφισβητήσει ότι το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για κάποιες δυσλειτουργίες δεν πέφτει στους ελάχιστους υπαλλήλους και στις υποστελεχωμένες υπηρεσίες και υποκαταστήματα. Προσωπικό που προσπαθεί να εργαστεί χωρίς να έχει την κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή, σε αντίξοες συνθήκες, με ελλιπή ενημέρωση από τις αποφάσεις του αρμόδιου Υπουργείου.

Θα πρέπει να σημειώσω ότι μετά το άρθρο της Παρασκευής, ήταν άμεση η αντίδραση της διοίκησης του ΕΦΚΑ και αυτό είναι προς τιμήν τους. Θέλησαν αμέσως να ενημερωθούν για το που παρουσιάζονται τα προβλήματα και να προωθήσουν τυχόν λύσεις. Πρέπει ακόμα να σημειώσω ότι ενώ το άρθρο γράφτηκε την Πέμπτη 17/2/22, ήδη την Παρασκευή και πριν δημοσιευτεί, είχε ήδη λυθεί το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί με την πληρωμή των εισφορών του Νοεμβρίου του 2021.

Ωστόσο, παραμένουν ακόμα προβλήματα, όσον αφορά τη ρύθμιση των 72 δόσεων που λήγει τη Δευτέρα 28/2/22. Για παράδειγμα, υπάρχουν τα προβλήματα των διπλών χρεώσεων, κάτι που αναφέρεται και στη σχετική ανακοίνωση του Ο.Ε.Ε.. Για τον λόγο αυτό και μέσω του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, έχει ήδη προωθηθεί το αίτημα που μας φτάνει από πολλές επιχειρήσεις, σωματεία ή ομοσπονδίες, αλλά και από εκατοντάδες λογιστές-φοροτέχνες – μέλη μας, ώστε να δοθεί παράταση στη συγκεκριμένη ρύθμιση. Σκοπός μας είναι και οι υπηρεσίες να μπορέσουν να οργανωθούν και να λύσουν τυχόν δυσλειτουργίες στα προβλήματα που υπάρχουν, αλλά και οι λογιστές-φοροτέχνες που θα φέρουν το μεγαλύτερο βάρος των ρυθμίσεων να μπορέσουν να προγραμματιστούν. Άλλωστε, στην επιστολή όπου ζητείται η παράταση, τόσο στον Υπουργό Οικονομικών, όσο και στον Υπουργό Εργασίας, αναφέρεται μεταξύ των άλλων, το πρόβλημα που υπάρχει το τελευταίο χρονικό διάστημα της ενεργειακής κρίσης (αυξημένοι λογαριασμοί ρεύματος, καυσίμων, μεταφορικών, κ.λπ.), που έχουν αυξήσει υπέρμετρα το κόστος των πρώτων υλών, αλλά και το κόστος του τελικού προϊόντος, με αποτέλεσμα τη μείωση της κατανάλωσης, άρα και του τζίρου των επιχειρήσεων, δηλαδή των ταμειακών διαθέσιμων. Και δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε και τα οικονομικά αποτελέσματα που θα επιφέρει στη χώρα μας η Ουκρανική κρίση…

Ακόμα, μην ξεχνάμε ότι τη Δευτέρα 28/2/22, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις υπάρχει πληθώρα άλλων υποχρεώσεων και πληρωμών. Ως εκ τούτου, η δίμηνη παράταση που ζητείται, θα τις βοηθήσει να ανασάνουν για να κρατηθούν ζωντανές.

Αλλά το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών δεν έμεινε μόνο εδώ, προχώρησε και σε κάτι ακόμα:

Λαμβάνοντας υπόψιν ότι εκπροσωπεί περισσότερες από 150.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, στη συστηματική προσπάθεια που κάνει για να επιλύσει τα θέματα που τους αφορούν, έχει ζητήσει από τη διοίκηση του ΕΦΚΑ να παρευρεθεί σε τηλεδιάσκεψη που προτίθεται να οργανώσει την ερχόμενη Τετάρτη, με σκοπό να τεθούν από τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες, αλλά κυρίως από τους φοροτέχνες-λογιστές, τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν.

Επιπλέον, να ενημερωθούν για το ΤΕΚΑ, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχουν ανακύψει. Είμαστε σίγουροι για τη θετική ανταπόκριση της διοίκησης του ΕΦΚΑ στην ημερίδα. Σκοπός δικός μας, αλλά και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών ήταν, είναι και θα είναι, όχι η διαπίστωση των προβλημάτων, αλλά η έγκυρη αντιμετώπισή τους. Αυτό θα βοηθήσει πρώτα από όλα τον ΕΦΚΑ, τους φοροτέχνες-λογιστές, τις επιχειρήσεις και σε τελευταία ανάλυση την εθνική οικονομία.

Πηγή: www.e-forologia.gr