tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Εκπτώσεις – Νίκος Κογιουμτσής: Χωρίς προσδοκίες

Άρθρο του Αντιπροέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, κ. Νίκου Κογιουμτσή, στο anatropinews.gr.


Δύο εβδομάδες πέρασαν από την έναρξη της εκπτωτικής περιόδου και τα έως τώρα μηνύματα από όλη τη χώρα δεν είναι ενθαρρυντικά.

Οι προσλαμβάνουσες από την εμπορική και επιχειρηματική κοινότητα αναφέρουν προς ώρας ότι η κίνηση στην αγορά είναι υποτονική. Και αυτό δικαιολογείται βέβαια από το ψαλίδισμα του διαθέσιμου εισοδήματος λόγω της ακρίβειας στα βασικά είδη ανάγκης και στο ενεργειακό. Πολλές έρευνες καταδεικνύουν με σαφή τρόπο την δυσκολία των νοικοκυριών να καταναλώνουν.

Όπως προκύπτει και από την έρευνα της εταιρείας Pulse για λογαριασμό του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών το 26% των ερωτηθέντων έχει περιορίσει τους τελευταίους μήνες τα έξοδα για ένδυση-υπόδηση, το 25% για ενέργεια, το 20% για βασικά είδη ανάγκης και το 13% για ψυχαγωγία, ταξίδια αναψυχής ενώ πάνω από τους μισούς δηλώνουν ότι δεν θα κάνουν διακοπές φέτος ή θα κάνουν πολύ περιορισμένες.

Οι υποχρεώσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων ολοένα και περισσότερο αυξάνονται. Υπάρχουν υποχρεώσεις που προέρχονται από την εποχή της δεκαετούς κρίσης μετέπειτα της πανδημίας και τελευταία της γενικευμένης ακρίβειας. Όλα αυτά περιορίζουν τη καταναλωτική δυνατότητα των Ελλήνων καθώς προηγείται η ανάγκη για την κάλυψη των πιο άμεσων αναγκών και υποχρεώσεων. Κάτι που έχει άμεσο αντίκτυπο στις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που βλέπουν τους τζίρους τους να κινούνται σε χαμηλά βαρομετρικά. Είναι ανάγκη να στηριχθεί το οικογενειακό εισόδημα για να στηριχθεί με την σειρά της η αγορά και η επιχειρηματικότητα.

Τα επιδοματικά μέτρα της πολιτείας σύμφωνα και με τους ερωτηθέντες επαγγελματίες (έρευνα Pulse) δεν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και φυσικά δεν επαρκούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Πρέπει να συγκρατηθούν σε κάθε περίπτωση οι τιμές. Να μειωθεί ο ΦΠΑ από 13% σε 6% στα βασικά είδη ανάγκης. Να μειωθεί ο ειδικός φόρος στα καύσιμα. Να υπάρχει μία πιο γενναία επιχορήγηση στο ηλεκτρικό ρεύμα και για νοικοκυριά και για επιχειρήσεις. Να σταματήσει η παράνομη και ληστρική ρήτρα αναπροσαρμογής που εμείς πιστεύουμε ότι θα δικαιωθούμε και σαν πολίτες και σαν επιχειρηματίες από τις επικείμενες αποφάσεις των δικαστηρίων. Ειδικά οι αυξήσεις στην ενέργεια σε αρκετές των περιπτώσεων έχει ξεπεράσει και το τίμημα που αποδίδουν στο ενοίκιο οι επιχείρησης μας. Οπότε αν θέλουμε στο τέλος του Αυγούστου το πρόσημο των εκπτώσεων να είναι θετικό για τις επιχειρήσεις θα πρέπει να βρεθούν οι τρόποι εκείνοι που θα μειώνουν ουσιαστικά και αποτελεσματικά τα βάρη των καταναλωτών ώστε να περισσεύει έστω και ένα ελάχιστο ποσό που θα κατευθυνθεί στην ουσιαστική στήριξη της αγοράς.

Μία ελπίδα για ανάκαμψη της κατανάλωσης είναι η αύξηση των ξένων επισκεπτών. Ο τουρισμός ως βαριά βιομηχανία μας μπορεί να αναδειχθεί σε καθοριστικό παράγοντα αντιμετώπισης της νέας κρίσης. Ήδη ένα μεγάλο ποσοστό των καταναλωτών σε τουριστικά σημεία είναι ξένοι επισκέπτες. Αυτό όμως συμβαίνει σε καθαρά τουριστικές περιοχές της χώρας και να επισημάνουμε ότι η κρίση έχει αγγίξει και τους επισκέπτες μας, με αποτέλεσμα να είναι και αυτοί συγκρατημένοι στην κατανάλωση κυρίως αναμνηστικών δώρων, εγχώριων προϊόντων, ειδών ένδυσης-υπόδησης κλπ.

Εάν δεν στηριχθεί άμεσα η επιχειρηματικότητα με ουσιαστικά μέτρα στήριξης το μέλλον φαίνεται απαισιόδοξο όπως αναφέρει και το 59% των ερωτηθέντων (έρευνα Pulse) επιχειρηματιών και επαγγελματιών μελών του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας.

Από το Νοέμβριο και μετά που θα σταματήσει και η τουριστική περίοδος με την ακρίβεια να καλπάζει τα πράγματα θα γίνουν ακόμα πιο δύσκολα για χιλιάδες επιχειρήσεις που ήδη είναι υπερχρεωμένες και αποκομμένες από το τραπεζικό σύστημα, το ταμείο ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ κλπ. Και φυσικά αν αρχίσουν και κατεβάζουν οριστικά ρολά όλες αυτές οι επιχειρήσεις το πλήγμα θα είναι τρομακτικό για την οικονομία της χώρας κυρίως της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής.