tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Εκπτώσεις. Το μεν πνεύμα επιθυμεί η δε τσέπη αδυνατεί!

Την απογοήτευση της πρώτης εβδομάδας των εκπτώσεων διαδέχτηκε με λιγότερη απογοήτευση και περισσότερη αισιοδοξία η δεύτερη

  • Αχτίδα αισιοδοξίας στη 2η εβδομάδα των εκπτώσεων.

Την απογοήτευση της πρώτης εβδομάδας των εκπτώσεων διαδέχτηκε με λιγότερη απογοήτευση και περισσότερη αισιοδοξία η δεύτερη. Ένα μικρό οδοιπορικό στο κέντρο της Αθήνας μας έδειξε ότι «κάτι κινείται». Κάτι που δεν βλέπαμε την προηγούμενη εβδομάδα. Ωστόσο σε γενικές γραμμές οι εκτιμήσεις των εμπόρων ήταν διχασμένες ως προς το αν η συνέχεια θα είναι ελπιδοφόρα.

Αρκετός κόσμος στο κέντρο της Αθήνας. Οι καταναλωτές δεν ήταν τόσο διστακτικοί και έμπαιναν στα μαγαζιά, ρωτούσαν πρόβαραν, δοκίμαζαν και το τέλος μετρούσαν το «έχει» τους. Πολλοί μαγαζάτορες μας είπαν το γνωστό σε όλους πια: ο κόσμος μπαίνει ρωτάει, δοκιμάζει αλλά αγοράζει λίγα. «Δείτε τις τσάντες, είναι όλες «ισχνές». Πολλά χέρια είναι άδεια. Αυτό σημαίνει ότι το μεν πνεύμα επιθυμεί η δε τσέπη αδυνατεί» μας είπε ένας έμπορος!

Ο Αναστάσης Χάρος, έμπορος ρούχων και μέλος του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας μας είπε:

Η αποτίμηση τη πρώτης εβδομάδας των εκπτώσεων είναι πως ήταν δραματική. Τα γεγονότα με τις διαδηλώσεις από τη ψήφιση των μέτρων και με την επίσκεψη Σόιμπλε που παρέλυσαν το κέντρο της Αθήνας και απέτρεψαν τον κόσμο να κατέβη στο κέντρο για ψώνια. Η πρώτη βδομάδα, με βάση τα περασμένα χρόνια είναι συνήθως η καλύτερη. Όμως σήμερα κάτι άλλαξε. Ο κόσμος μπαίνει μέσα στα μαγαζιά σήμερα. Η βδομάδα που άνοιξε δημιουργεί κάπως καλύτερη εικόνα. Αυτό είναι αισιόδοξο, αρκεί να «περπατήσει». Για την ώρα βλέπουμε τον κόσμο να αγοράζει μόνο τα ελάχιστα, τα απαραίτητα. Η περιοχή εδώ, στην Άγιου Μάρκου είναι των λαϊκών εισοδημάτων. Είναι όμως μια υποβαθμισμένη πλέον περιοχή και ο κόσμος δεν έρχεται. Η περιοχή της Ερμού είναι των υψηλών εισοδημάτων και εκεί ίσως είναι καλύτερα. Ελπίζω ότι θα πάμε καλύτερα αυτή τη βδομάδα. Άλλωστε ο… Χάρος πάντα ελπίζει σε κάτι καλύτερο» μας είπε με νόημα και μαύρο χιούμορ.

Κογιουμτσής Νίκος, Αντιπρόεδρος του ΕΣΑ, μέλλος του ΔΣ του ΕΕΑ:

Με την καταιγίδα των κινητοποιήσεων και το κλείσιμο του κέντρου για χάρη του κ. Σόιμπλε, την προηγούμενη βδομάδα όλα ήταν απελπιστικά. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Αυτό που λείπει είναι το εισόδημα. Τίναξαν στον αέρα τους μισθούς και τα δώρα που περιμέναμε να έρθουν με αυτά και να ψωνίσουν οι καταναλωτές. Τι να περιμένουμε τώρα; Βλέπω κι εγώ αμυδρά κάποια κίνηση τη δεύτερη βδομάδα. Ας ελπίσουμε να πάμε καλύτερα.

 

Ο Βασίλης Τσίτουρας έμπορος ειδών ψευδοκοσμημάτων ήταν σε πλήρη απογοήτευση.

«Όλο το χρόνο κάνω εκπτώσεις αλλά πελάτη βλέπω με το κιάλι! Οι πωλήσεις είναι κάτω 70% απ ότι πριν λίγα χρόνια! Το θέμα είναι πάντα τα λεφτά. Ό,τι τιμή και να έχεις αν ο άλλος δεν έχει λεφτά τι να σου κάνει; Γύρω μας τα μαγαζιά κλείνουν, ούτε καν νοικιάζονται στο ένα τρίτο του παλιού μισθώματος. Με τόσους φόρους και τόση μείωση των εισοδημάτων ελπίδα δεν υπάρχει για τα μαγαζιά. Βλέπω κόσμο αλλά αγοράζει

Ένας έμπορος νημάτων και ειδών ραπτικής που ήταν στο μαγαζί του κ. Τσίτουρα μας είπε με αυτοσαρκασμό: «Δόξα το θεό, όλα είναι στο μηδέν».

Έμπορος υποδημάτων παραδίπλα μας είπε εμφαντικά όταν ρωτήσαμε πως πάνε οι δουλειές: «Πάρτε φωτογραφία το δρόμο για να δείτε που είναι ο κόσμος αντί για τα μαγαζιά»!

Ο Ιωσήφ Ρουσανίδης έμπορος Κοσμημάτων από τη δεκαετία του ’60 μας είπε χαρακτηριστικά:

Κάποτε οι διαδηλωτές φώναζαν: Εργατιά χωρίς λεφτά, μαγαζιά χωρίς δουλειά»! Αυτή την κατάσταση ζούμε ακριβώς σήμερα. Πώς να αγοράσει ο άλλος κοσμήματα όταν του λείπουν βασικά πράγματα και το εισόδημα συνεχώς μειώνεται; Δυστυχώς ο κλάδος μας αργοπεθαίνει. Μιλάμε ότι δεν βγάζουμε ούτε τα λειτουργικά έξοδα! Μου κάνει εντύπωση που η κυβέρνηση χρηματοδοτεί μαγαζιά – μπαράκια με το ΕΣΠΑ και οι τράπεζες για αγορά δικύκλων αλλά όχι για παραγωγή! Για να μη πω ότι η αγροτική μας παραγωγή σαπίζει αλλά εμείς συνεχίζουμε να εισάγουμε από Χιλή και Ισραήλ! Όμως, χωρίς παραγωγή πλούτου ο χώρα θα βουλιάζει στα χρέη.  

Ένας έμπορος ρολογιών, ο Γιώργος Ζελάτης,  στην Εμμανουήλ Μπενάκη ήταν και αυτός απογοητευμένος: «Έχω βάλει κάτω μέχρι και 20% τα κοσμήματα και από 20% μέχρι και 50% κάτω τα ρολόγια αλλά πελάτη δεν σταυρώνω. Στο ερώτημα πως πήγε η πρώτη εβδομάδα των εκπτώσεων μας απάντησε κοφτά: «Χειρότερα από την προηγούμενη»! Όσο για το αύριο δεν ήταν και τόσο αισιόδοξος.

 

Οδός Σταδίου 2013

Οδός Σταδίου 1920

Στην οδό Σταδίου τα πράγματα ήταν πολύ χειρότερα. Ελάχιστος κόσμος και ελάχιστοι καταναλωτές. Πολλά μαγαζιά άδεια και κλειστά. Μια φωτογραφία κλειστής βιτρίνας στο ισόγειο τράπεζας έδειχνε χαρακτηριστικά ότι το 1920 στο ίδιο μέρος ο κόσμος που κυκλοφορούσε ήταν περισσότερος!