tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Έκθεση Εμπορίου: Ψυχή βαθιά!

Μόνο ο έμπορος και ο μικρομεσαίος Έλληνας επιχειρηματίες θα μπορούσε να αντέξει 6 χρόνια κρίση με 4 χρόνια χρηματοδοτικής ασφυξίας

«Μόνο ο έμπορος και ο μικρομεσαίος Έλληνας επιχειρηματίες θα μπορούσε να αντέξει 6 χρόνια κρίση με 4 χρόνια χρηματοδοτικής ασφυξίας, χωρίς καμία βοήθεια και με τόσο βαρείς φόρους, σε όλη την Ευρώπη… Στη δική μας αξιολόγηση η ελληνική αγορά θα παίρνει πάντα 3Α: η σημερινή ασφυξία, αδικία & απελπισία, δεν μας εκφράζει, Θέλουμε να αντικατασταθεί από την ανάκαμψη, ανακούφιση & αξιοπρέπεια». Με αυτή την παρατήρηση χρωμάτισε την κατάσταση των μικρών επιχειρήσεων στη χώρα μας, ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κροκίδης, παρουσιάζοντας την ετήσια  Έκθεση Ελληνικού Εμπορίου 2013 του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ) στις 2 Δεκεμβρίου.

Η έκθεση παρουσιάστηκε από τη Διευθύντρια του ΙΝΕΜΥ κα Βάλια Αρανίτου, και τα μέλη του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΙΝΕΜΥ, καθηγητές κ. Ιωσήφ Χασσίδ και κ. Απόστολο Δεδουσόπουλο. 

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε και ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Ιωάννης Τραγάκης με έμφαση στο τρίπτυχο «Ανάπτυξη, Απασχόληση, Κοινωνική Συνοχή» επισημαίνοντας ότι χωρίς κοινωνική συνοχή κανένας στόχος εξόδου από την κρίση δεν μπορεί να επιτευχθεί.

 

Στην Εκδήλωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του ΕΕΑ από τους κ.κ. Νίκο Λεβετσοβίτη, Αντιπρόεδρο, τον Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, Γενικό Γραμματέα, και Νίκο Κογιουμτσή, μέλος του ΔΣ.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Αθανάσιος Σκορδάς ανέφερε ότι το βασικό μας πρόβλημα ως χώρα και ως οικονομία δεν είναι το χρέος αλλά ότι αυτό δεν είναι εξυπηρετούμενο. Και η αιτία είναι ότι δεν έχουμε πελάτες. Και δεν έχουμε πελάτες γιατί εξακολουθούμε σε μεγάλο βαθμό να θέλουμε να επιστρέψουμε στην κατάσταση που ήμασταν πριν. Να παίρνουμε δανεικά και να καταναλώνουμε! Δεν μπορούμε να γυρίσουμε σε εκείνη την εποχή. Το θέμα είναι η «αλλαγή». Αλλαγή νοοτροπίας, σκέψης και συμπεριφοράς. Στο χέρι μας είναι να τα αλλάξουμε.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργος Καββαθάς στην αρχή του χαιρετισμού του απαίτησε με οξύτητα, αντί να μιλάει για επιτυχίες η κυβέρνηση και να μιλάει θεωρητικά για «αλλαγή» θα τους λέγαμε, ξεκινήστε εσείς ως κράτος και Πολιτεία  να αλλάξετε νοοτροπία και καλά θα κάνετε να αποζημιώσετε άμεσα τους πληγέντες συναδέλφους μας από τις πλημύρες στη Ρόδο και στη Πελοπόννησο. Συνεχίζοντας, κατάγγειλε τη φορολογική πολιτική εξόντωσης των μικρομεσαίων και την χρηματοδοτική ασφυξία που έχει επιβληθεί. Η πολιτική της απορρύθμισης και της φιλελευθεροποίησης που έχει εφαρμοστεί έχει τραγικά αποτελέσματα και βρισκόμαστε μπροστά σε ανθρωπιστική κρίση. Τα δεδομένα της οικονομίας είναι τραγικά. Για να καλύψουμε 24 δισεκ. δημοσιονομικού κενού χάσαμε 48 δισεκ. από το ΑΕΠ! Οι διεθνείς προβλέψεις μιλάνε για  νέα συρρίκνωση το 2014. Τι απελευθερώσεις θέλει ο ΟΟΣΑ με τις ακριβοπληρωμένες εκθέσεις του; θέλει συρρίκνωση των μικρομεσαίων με ετεροβαρείς πολιτικές σε βάρος μας. Επί πλέον, λίγες επιχειρήσεις ελέγχουν την ελληνική αγορά αλλά αυτούς δεν τους αγγίζει ο ΟΟΣΑ!

 

Ο ΓΓ Εμπορίου κ. Σ. Κομνηνός στάθηκε στην εκπαίδευση χιλιάδων μικρομεσαίων που προγραμματίζεται σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους πάνω στην έννοια της «αλλαγής μέσα στην κρίση». Πρέπει, ανέφερε να ανατρέψουμε το εμπορικό μοντέλο και να στραφούμε στην υποστήριξη των μεικτών Κέντρων Εμπορίου. Τέλος ανέφερε την ανάγκη ανόδου των υπηρεσιών του έλληνα εμπόρου με την έκδοση του «Σήματος Εμπόρου».

Ο κ. Κροκίδης έκανε μια συνολική εκτίμηση της θέσης του Εμπορίου περιγράφοντας με μελανά χρώματα την κατάσταση στην οποία βρίσκονται κτυπημένες από την κρίση και τις πολιτικές που ασκούνται.

Ο κ. Κροκίδης μεταξύ άλλων ανέφερε:

"Το 2013 βρίσκει το ελληνικό εμπόριο αλλά και το σύνολο της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας μπροστά σε ένα ακόμα κρίσιμο σταυροδρόμι. Ένα σταυροδρόμι που διαμορφώνεται από τις εξελίξεις στη διαχείριση της κρίσης που βιώνει η οικονομία της χώρας μας. Από τη μία πλευρά, η πιθανή επανεκκίνηση της ανάπτυξης, εάν όλα πάνε καλά, θα επιτρέψει στις Μμε επιχειρήσεις να ανακάμψουν και να καλύψουν μέρους τον χαμένου εδάφους. Από την άλλη πλευρά, η συνέχιση της τρέχουσας εξαιρετικά αρνητικής κατάστασης για την οικονομία θα τις καταδικάσει σε μόνιμη δυσπραγία και στο διαρκή φόβο τον λουκέτου.

Δεδομένου ότι η πορεία της οικονομικής πολιτικής στη χώρα καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό εκτός των αρμόδιων παραγόντων της ελληνικής πολιτείας, είναι παρακινδυνευμένο ακόμη κάποιος να προβλέψει ποια θα είναι η πραγματική κατάληξη της σημερινής κατάστασης.

Στη δική μας αξιολόγηση η ελληνική αγορά θα παίρνει πάντα 3Α: η σημερινή ασφυξία, αδικία & απελπισία, δεν μας εκφράζει, Θέλουμε να αντικατασταθεί από την ανάκαμψη, ανακούφιση & αξιοπρέπεια.

Ανακούφιση αντί για Ασφυξία, γιατί πια καμιά επιχείρηση δεν μπορεί να διαχειριστεί τις ποικίλες φορολογικές και δανειακές πιέσεις και το κυριότερο την έλλειψη ρευστότητας.

Αξιοπρέπεια αντί για Αδικία, γιατί έχει βρεθεί ο εύκολος αποδιοπομπαίος τράγος στους Μμε επιχειρηματίες, οι οποίοι, δήθεν, φέρουν τη μεγαλύτερη ποινική ευθύνη για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Ανάκαμψη αντί για Απελπισία, γιατί τα προβλήματα συσσωρεύονται γιατί μέχρι πρότινος ακμάζουσες επιχειρήσεις εξευτελίζονται γιατί δυστυχώς κανείς μας δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις οικονομικές τον υποχρεώσεις.

H εικόνα που καταγράφει η Έκθεση για το 2013 είναι πράγματι αποκαρδιωτική, αλλά ταυτόχρονα δείχνει το κουράγιο, το πείσμα και την αντοχή των μικρομεσαίων.

Συγκεκριμένες τάσεις που είχαν αρχίσει να διαφαίνονται από το 2011, φέτος συνιστούν μια ιδιαίτερα ενοχλητική πραγματικότητα που οδηγεί το ελληνικό εμπόριο σε κρίση επιβίωσης. Μόνιμα και σταθερά χαρακτηριστικά της οικονομικής και κοινωνικής φυσιογνωμίας τον εμπορίου, τα οποία εξακολουθούσαν να διατηρούνται και εντός κρίσης, φαίνεται πως αρχίζουν και αυτά να μεταλλάσσονται με απρόβλεπτες συνέπειες για το μέλλον τον κλάδου. Ενδεικτικά, η συνέχιση της πτώσης της απασχόλησης στο εμπόριο όσο και η εδραίωση απαισιόδοξων στάσεων στους εμπόρους για το μέλλον της επιχείρησης τους, καταδεικνύουν το βάθος και την ένταση της κρίσης.

Ακόμη και στους νέους και στις γυναίκες που έβρισκαν εργασιακή διέξοδο στον κλάδο, η τάση δείχνει ότι ακολουθούν πια τη γενική πτωτική κατεύθυνση.

Κατά συνέπεια, έχοντας φτάσει σε επίπεδα κύκλου εργασιών και απασχόλησης τον 1997, νομίζω ότι πια μπορούμε να μιλήσουμε για ένα πρωτοφανές πισωγύρισμα που αλλάζει δραματικά τη μορφή της εμπορικής επιχειρηματικότητας στην χώρα. Τί κάνομε γι' αυτό; Πώς μεθοδεύουμε τις κινήσεις μας για να σταματήσει αυτή η επώδυνη και καθοδική πορεία; Τελικά ποιες είναι οι διαφορές που μας διχάζουν; Τί ζητάει η Κυβέρνηση και τι θέλει η αγορά; Τί μας επιβάλλεται και τι μπορούμε να κάνουμε;

 

21 ερωτήσεις και απαντήσεις

  1. Θέλετε μεταρρυθμίσεις στην αγορά; Θέλουμε τη μεταμόρφωσή της.
  2. Θέλετε φόρους; Θέλουμε τζίρο.
  3. Θέλετε έσοδα; Θέλουμε κέρδη.
  4. Θέλετε ανάπτυξη; Θέλουμε πρόοδο και αξιοπρέπεια.
  5. Θέλετε μείωση της ανεργίας; Θέλουμε δουλειά και προκοπή.
  6. Θέλετε εργασιακή ειρήνη; Θέλουμε κοινωνικό διάλογο.
  7. Θέλετε επενδύσεις; Θέλουμε ρευστότητα.
  8. Θέλετε πάταξη της φοροδιαφυγής; Θέλουμε φοροδοτική συνέπεια.
  9. Θέλετε επιχειρηματικότητα; Θέλουμε φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον.
  10. Θέλετε ενίσχυση τον ιδιωτικού τομέα; Θέλουμε έμπρακτη στήριξη.
  11. Θέλετε μονομερή συμφωνία; Θέλουμε ισομερή διαπραγμάτευση.
  12. Θέλετε συναίνεση; Θέλουμε κοινωνική συνεργασία.
  13. Θέλετε ευρωπαϊκή σύγκλιση; Θέλουμε ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.
  14. Θέλετε παραγωγή; Θέλουμε συνέργειες και κίνητρα.
  15. Θέλετε θετικούς οικονομικούς δείκτες; Θέλουμε θετικούς κοινωνικούς δείκτες.
  16. Θέλετε περικοπές; Θέλουμε υγεία, παιδεία και συντάξεις.
  17. Θέλετε απελευθέρωση της αγοράς; Θέλουμε την ύπαρξη των ΜμΕ.
  18. Θέλετε πρωτογενές πλεόνασμα; Θέλουμε αξιοπρεπή διαβίωση.
  19. Θέλετε διακυβέρνηση; Θέλουμε πολιτική σταθερότητα.
  20. Θέλετε θυσίες; Θέλουμε αναγνώριση και σεβασμό.
  21. Θέλετε να είμαστε Ευρωπαίοι; Και εμείς το ίδιο, αλλά Θέλουμε ελεύθερα να νιώθουμε πρώτα Έλληνες.

Όλα όσα θέλουμε δεν είναι αντίθετα από αυτά που μας ζητάτε, αλλά θα έλεγα συμπληρωματικά. H μόνη διαφορά είναι ότι δικαιολογημένα, κατά τη γνώμη μου, αμφισβητούμε τον τρόπο με τον οποίο προωθούνται οι επιταγές της Τρόικα και το κυριότερο το αρνητικό αποτέλεσμα που αυτές επιφέρουν στην αγορά.

H ΕΣΕΕ σε κάθε περίπτωση θα συνεχίσει να θέτει στόχους και να διεκδικεί τα αιτήματα των εμπόρων. Σε αυτό το πλαίσιο, οι άμεσες προτεραιότητες του εμπορικού κόσμου σήμερα, συνοψίζονται σε τρείς συγκεκριμένες προτάσεις που πηγάζουν από τις δυσκολίες της καθημερινότητας των μικρομεσαίων.

  1. Ο ορισμός της «εντός κρίσης μικρομεσαίας επιχείρησης» και αυτόματη υπαγωγή της σε καθεστώς ευνοϊκών φορολογικών και ασφαλιστικών ρυθμίσεων, ώστε να δοθεί μια ανάσα στις χειμαζόμενες επιχειρήσεις. H θεσμική κατοχύρωση της επιχείρησης σε κρίση νομίζω ότι θα είναι μια κίνηση σωτηρίας για κάθε Μμε έμπορο. Ανταποδίδοντας το καθεστώς των ρυθμίσεων να προσλαμβάνουμε για μία διετία έναν άνεργο νέο με επιδοτούμενες ασφαλιστικές εισφορές.
  2. H εφαρμογή Τειρεσία «δύο ταχυτήτων» και εννέα κατηγοριών με βαθμολόγιο Ccredit score') και μοριοδότηση (`point system') κατά το αμερικανικό πρότυπο, θα υιοθετήσει μια σχετική οικονομική δικαιοσύνη. Για τη πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη ρευστότητα και τη παραγωγική συμμετοχή τον εμπορίου στο ΣΕΣ 2014 — 2020, προτείνουμε τη δημιουργία "υβριδικών" χρηματοδοτικών εργαλείων. Δεδομένου μάλιστα ότι το νέο ΕΙΠΑ θα είναι αποκεντρωμένο, η ΕΣΕΕ συνεργάστηκε με τις 13 Περιφέρειες καταθέτοντας έγκαιρα συγκεκριμένες προτάσεις για την αποτελεσματική ένταξη του εμπορίου σε αυτό, χωρίς αποκλεισμούς.
  3. Οι αλλαγές στο ασφαλιστικό καθεστώς των εμπόρων σε κρίση με πάγωμα, κεφαλαιοποίηση και μετατροπή οφειλών σε ασφαλιστικό χρόνο προστασία των «εντός κρίσης» οφειλετών με κατάργηση της ποινικοποίησης διαρκής ιατροφαρμακευτική κάλυψη όλων των ασφαλισμένων διεύρυνση της ασφαλιστικής βάσης του ΟΑΕΕ με δημιουργία ειδικής κλάσης και τέλος δυνατότητα ελεύθερης επιλογής χαμηλότερης ασφαλιστικής κατηγορίας. Επιθυμούμε έτσι να δοθεί οριστική λύση στο εισπρακτικό πρόβλημα τον ΟΑΕΕ και όχι άλλη μία προσωρινή ρύθμιση".

 

Βασικά στοιχεία της έκθεσης

 

Το εμπόριο εξακολουθεί να στηρίζει καθοριστικά την απασχόληση στη χώρα μας, αλλά οι εργαζόμενοι σε αυτό μειώνονται διαρκώς…

  • Η απασχόληση στο εμπόριο υποχώρησε για πέμπτη συνεχή χρονιά, καθώς το 2013 χάθηκαν 23.194 θέσεις εργασίας (πτώση κατά 3,4%). Σήμερα, στο εμπόριο απασχολούνται 656.156 εργαζόμενοι. Δυστυχώς, δηλαδή, σταθεροποιούμαστε για 2η χρονιά κάτω από τις 700.000 θέσεις και έχουμε φτάσει πλέον στα επίπεδα του 1997… 
  • Συνολικά την τελευταία 5ετία, έχουν χαθεί 176.400 θέσεις εργασίας, δηλαδή το 21,2%. Την περίοδο 2008-2013 το λιανικό εμπόριο έχασε το 18,5% των θέσεων εργασίας, το χονδρικό εμπόριο το 24,3% και το εμπόριο αυτοκινήτων το 30,2%.
  • Από τη δειγματοληπτική έρευνα του ΙΝΕΜΥ προκύπτει ότι το 16,7% των ΑΕ και ΕΠΕ και το 9,2% ΟΕ-ΕΕ και ατομικών επιχειρήσεων μείωσαν το προσωπικό τους μέσα στο 2013. Περίπου 8 στις 10 ΑΕ και ΕΠΕ και 9 στις 10 ΟΕ-ΕΕ και ατομικές επιχειρήσεις δήλωσαν στασιμότητα απασχόλησης. 
  • Ωστόσο, το εμπόριο εξακολουθεί να αποτελεί τον κυριότερο κλάδο απασχόλησης της ελληνικής οικονομίας. Το 2013 συγκέντρωσε το 18,1% της συνολικής απασχόλησης -μάλιστα, το ποσοστό αυτό είναι βελτιωμένο σε σχέση με το 2012 (17,9%)- και το 20,9% της μη αγροτικής απασχόλησης.
  • Ειδικότερα, στο εμπόριο συγκεντρώνεται το 31% του συνόλου των εργοδοτών, το 34,7% των αυτοαπασχολουμένων, το 15% των μισθωτών και το 44% των συμβοηθούντων μελών της συνολικής μη αγροτικής απασχόλησης.
  • Ιδιαίτερα σημαντική είναι η συνεισφορά του εμπορίου στην απασχόληση των νέων. Οι νέοι άνθρωποι που εργάζονται στο εμπόριο, είναι αναλογικά περισσότεροι από όσους καταγράφονται στο σύνολο της απασχόλησης.

 

Αρνητικός ο απολογισμός για το 2012, αρνητικές και οι εκτιμήσεις για το 2013.
Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία για το 2012, αλλά και τις εκτιμήσεις των ίδιων των εμπόρων για το 2013 όπως τις διατύπωσαν στην έρευνα του ΙΝΕΜΥ, η βαθιά οικονομική ύφεση έπληξε την εμπορική δραστηριότητα σε όλη της την έκταση. Κύρια χαρακτηριστικά, η νέα πτώση στον κύκλο εργασιών, η επιδείνωση της κερδοφορίας και η συρρίκνωση της κεφαλαιουχικής βάσης του εμπορίου. Τα στοιχεία αυτά αποτελούν, δυστυχώς, συνέχεια της εικόνας των προηγούμενων ετών.

 

Πωλήσεις και κέρδη μειώνονται διαρκώς

  • Στις ΑΕ και ΕΠΕ οι πωλήσεις και τα μεικτά κέρδη σημείωσαν για τέταρτο συνεχές έτος πτώση κατά 12,9% και 13,4% αντίστοιχα. Η επιδείνωση των αποτελεσμάτων φαίνεται ότι ήταν ανεξάρτητη από τη νομική μορφή των επιχειρήσεων. Μείωση (ανεξαρτήτως ποσοστού) τόσο των πωλήσεων όσο και των κερδών τους δήλωσαν σχεδόν οι 9 στις 10 ΟΕ-ΕΕ και ατομικές επιχειρήσεις. Παράλληλα, τείνουν να εκλείψουν οι επιχειρήσεις που δηλώνουν σημαντική αύξηση πωλήσεων-κερδών.
  • Όπως και την προηγούμενη χρονιά, τα μεικτά κέρδη μειώθηκαν και στους τρεις τομείς δράσης των εμπορικών ΑΕ και ΕΠΕ (χονδρικό, λιανικό και εμπόριο αυτοκινήτων). Μεγαλύτερη ήταν η επιδείνωση στον τομέα εμπορίας αυτοκινήτων-ανταλλακτικών (-25%) και συγκριτικά μικρότερη στο λιανικό εμπόριο (-11,5%). Επιπλέον, για πρώτη φορά το 2012 καταγράφεται μείωση της μεικτής κερδοφορίας σε όλους τους επιμέρους κλάδους και των τριών τομέων. Οι μεγαλύτερες απώλειες σημειώθηκαν στους κλάδους του εμπορίου αυτοκινήτων, στο λιανικό εμπόριο ένδυσης-υπόδησης-ειδών οικιακής χρήσης και στο χονδρικό εμπόριο ενδιάμεσων προϊόντων.
  • Κανείς από τους τρεις τομείς του εμπορίου μας δεν ήταν κερδοφόρος το 2012… Η κάμψη των μεικτών κερδών των ΑΕ και ΕΠΕ στο χώρο του εμπορίου φαίνεται ότι ήταν καθοριστική και οδήγησε (για δεύτερη χρονιά) στην καταγραφή λειτουργικών ζημιών. Τουλάχιστον, όμως, οι ζημίες αυτές ήταν δραστικά μειωμένες σε σχέση με το 2011. Το τελικό καθαρό αποτέλεσμα παρέμεινε (για τρίτο κατά σειρά έτος) αρνητικό, με τις εν λόγω εταιρείες να καταγράφουν και πάλι ζημίες ύψους 339,2 εκατ. € το 2012, μειωμένες ωστόσο κατά 60,6% από τις αντίστοιχες του 2011.
  • Η μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων (ανεξαρτήτως νομικής μορφής) εκτίμησαν για μία  ακόμη φορά ότι η εξέλιξη των πωλήσεών τους είναι πτωτική και για το 2013. Από την έρευνα επιβεβαιώνεται και πάλι ότι η επιδείνωση είναι πολύ εντονότερη στις μικρότερες επιχειρήσεις, αφού οι εκτιμήσεις των ΟΕ-ΕΕ και ατομικών επιχειρήσεων είναι κατά πολύ δυσμενέστερες από αυτές των ΑΕ και ΕΠΕ. Πράγματι, οι 7 στις 10 ΟΕ-ΕΕ και ατομικές επιχειρήσεις και οι 5 στις 10 εταιρείες ΑΕ και ΕΠΕ εκτιμούν ότι οι πωλήσεις τους θα μειωθούν το 2013.
  • Ανάλογη με την εικόνα των πωλήσεων είναι και η εικόνα των εκτιμήσεων για την κερδοφορία κατά το 2013. Η απόλυτη πλειοψηφία των επιχειρήσεων εκτιμά επιδείνωση και σε αυτό το επίπεδο. Και πάλι οι εκτιμήσεις των ΟΕ-ΕΕ και ατομικών επιχειρήσεων είναι εμφανώς δυσμενέστερες.

 

Παραμένουν τα προβλήματα ρευστότητας

  • Η γενική ρευστότητα παρέμεινε σταθερή την τελευταία διετία στις ΑΕ και ΕΠΕ. Όμως, σχεδόν οι 8 στις 10 ΟΕ-ΕΕ και ατομικές επιχειρήσεις δήλωσαν ότι περιορίστηκε σημαντικά η ρευστότητά τους.
  • Από την έρευνα του ΙΝΕΜΥ στις εμπορικές ΑΕ και ΕΠΕ προκύπτει ότι η εικόνα της επιδείνωσης της γενικής ρευστότητας, που είχε εντοπιστεί από την προηγούμενη έρευνα, συνεχίζεται αμείωτη. Το 2012, 3 στις 4 επιχειρήσεις δήλωσαν ότι περιορίστηκε η ρευστότητά τους, ενώ περισσότερες από 3 στις 5 επιχειρήσεις δηλώνουν πλέον σημαντική μείωση της ρευστότητας (σε ποσοστό μεγαλύτερο από 10%). Από την άλλη πλευρά, τείνει να εκμηδενιστεί το μερίδιο όσων δηλώνουν σημαντική βελτίωση του δείκτη.

Απαισιοδοξία και για το 2014…
Σύμφωνα με την έρευνα του ΙΝΕΜΥ, οι προβλέψεις των εμπορικών επιχειρήσεων για την εξέλιξη των οικονομικών αποτελεσμάτων τους το 2014 παραμένουν απαισιόδοξες, σε χαμηλότερο όμως βαθμό συγκριτικά με πέρυσι.

  • Στις προβλέψεις για τις πωλήσεις επικρατεί και πάλι απαισιοδοξία, η οποία όμως κυμαίνεται σε αρκετά πιο περιορισμένη κλίμακα σε σύγκριση με τις αντίστοιχες προβλέψεις που είχαν γίνει στην περσινή έρευνα. Η απαισιοδοξία αυτή είναι πολύ πιο έντονη στις μικρότερες επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, το 54,5% των ΟΕ-ΕΕ και ατομικών επιχειρήσεων και το 39,4% των ΑΕ και ΕΠΕ προβλέπουν χαμηλότερες πωλήσεις. Τα ποσοστά αυτά εξακολουθούν να είναι κατά πολύ μεγαλύτερα από εκείνα όσων αναμένουν ανάκαμψη του κύκλου εργασιών τους, η διαφορά μάλιστα στις ΟΕ-ΕΕ και ατομικές είναι πολύ μεγάλη. 
  • Η απαισιοδοξία για τη ρευστότητα συνεχίζεται επίσης, με σχεδόν 6 στις 10 ΟΕ-ΕΕ και ατομικές επιχειρήσεις και 4 στις 10 ΑΕ και ΕΠΕ να προβλέπουν επιδείνωση της ρευστότητάς τους το 2014.
  • Οι προβλέψεις των επιχειρήσεων για τα αποθέματά τους το 2014 αναδεικνύουν μια διαφορετική συμπεριφορά μεταξύ των δύο διακριτών ομάδων. Στις ΑΕ και ΕΠΕ η συμμετοχή της μερίδας των επιχειρήσεων που προβλέπει μειωμένη αποθεματοποίηση παραμένει στα ίδια επίπεδα (35,4%), ενώ υπερτερούν (κατά 9,5 %) οι προβλέψεις περί στασιμότητας. Στις ΟΕ-ΕΕ και ατομικές επιχειρήσεις, όμως, οι επιχειρήσεις που προγραμματίζουν μείωση αποθεμάτων το επόμενο έτος έχουν περιοριστεί και καλύπτουν πλέον το 40,8%, ποσοστό ουσιαστικά ταυτόσημο με εκείνες που προβλέπουν στασιμότητα το 2014.
  • Οι προβλέψεις των επιχειρήσεων σχετικά με τα επενδυτικά σχέδια για το 2014 ενισχύουν την εικόνα της επενδυτικής «απραξίας». Η απόλυτη πλειονότητα των επιχειρήσεων προβλέπει στασιμότητα. Συγκεκριμένα, οι 7 στις 10 εταιρείες ΑΕ και ΕΠΕ και σχεδόν οι 6 στις 10 ΟΕ-ΕΕ και ατομικές επιχειρήσεις δήλωσαν ότι δεν σκοπεύουν να μεταβάλουν την επενδυτική τους συμπεριφορά. Οι επιχειρήσεις του εμπορίου δεν θεωρούν ότι το περιβάλλον θα βελτιωθεί σημαντικά ούτε το επόμενο έτος, με συνέπεια να είναι μονοψήφιο το ποσοστό όσων σκοπεύουν να προβούν σε αυξημένες επενδύσεις.
  • Η απόλυτη πλειονότητα των επιχειρήσεων, ανεξάρτητα από νομική μορφή, προβλέπει στασιμότητα της απασχόλησης, παράλληλα όμως περιορίστηκαν τα ποσοστά των εταιρειών που προβλέπουν μείωση της απασχόλησης.
  • Προβληματισμός υπάρχει στις επιχειρήσεις για το πώς θα αντιμετωπίσουν την κρίση:
  •                         – Στις ΑΕ και ΕΠΕ, οι κυριότερες επιλογές είναι ο  περιορισμός του κόστους λειτουργίας (26%), η μείωση τιμών και η μείωση προσωπικού (από 13%). Συνεπώς, η πτώση της ζήτησης οδηγεί και σε επιλογές τιμολογιακής αναπροσαρμογής, λύση την οποία «απέφευγαν» οι μεγάλες εταιρείες, αφού στην περσινή έρευνα η μείωση τιμών αναφερόταν ως 5ο σε βαρύτητα μέτρο.
  •                         – Στις ΟΕ-ΕΕ και ατομικές επιχειρήσεις, οι κυριότερες επιλογές είναι ο περιορισμός του κόστους λειτουργίας (21,6%) η μείωση τιμών (16,3%) και η αύξηση προσφορών/παροχών (15,9%). Οι αναφορές στο μέτρο της μείωσης προσωπικού αθροίζουν ποσοστό πολύ χαμηλότερο (5,9%) σε σχέση με τις ΑΕ και ΕΠΕ (13%).