tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

ΕΛΣΤΑΤ:  Έρευνα Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης: Το 6,0% του πληθυσμού αντιμετώπισε μέτρια ή σοβαρή ανεπάρκεια τροφής

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοινώνει στοιχεία για την επάρκεια τροφής, όπως προκύπτουν από την Έρευνα Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών (SILC), έτους 2021, με περίοδο αναφοράς εισοδήματος το έτος 2020. Η έρευνα αποτελεί τη βασική πηγή αναφοράς των συγκριτικών στατιστικών για την κατανομή του εισοδήματος και τον κοινωνικό αποκλεισμό, σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η ΕΛΣΤΑΤ συμπεριέλαβε στην Έρευνα Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών, από το 2019, οκτώ ερωτήματα τα οποία πρότεινε ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (Food and Agriculture Organization – FAO) για την κατάρτιση του δείκτη 2.1.2 του στόχου 2 της βιώσιμης ανάπτυξης (εξάλειψη πείνας έως το 2030), ο οποίος αφορά στον επιπολασμό της μέτριας ή σοβαρής ανεπάρκειας τροφής.

Γράφημα Ι.Επιπολασμός μέτριας ή σοβαρής ανεπάρκειας τροφής του συνολικού πληθυσμού με βάση την κλίμακα ανεπάρκειας τροφής (Food Insecurity Experience Scale -FIES): Έρευνα Εισοδήματος και Συνθηκών

  • Το 6,0% του πληθυσμού (6,1% το 2020 και 8,0 το 2019) δήλωσε ότι αντιμετώπισε μέτρια ή σοβαρή ανεπάρκεια τροφής, ενώ το 1,5% του πληθυσμού (1,6% το 2020 και 1,5% το 2019) δήλωσε ότι αντιμετώπισε μόνο σοβαρή ανεπάρκεια τροφής (σύμφωνα με την παγκόσμια τυπική κλίμακα

>          Ένα νοικοκυριό θεωρείται ότι έχει μέτρια ή σοβαρή ανεπάρκεια τροφής όταν τουλάχιστον ένα μέλος του νοικοκυριού δήλωσε ότι, κατά τη διάρκεια των 12 προηγούμενων μηνών πριν τη διενέργεια της έρευνας, αναγκάστηκε να παραλείψει ένα γεύμα, έφαγε λιγότερο από όσο θεωρούσε ότι είχε ανάγκη, έμεινε χωρίς τροφή, πεινούσε αλλά δεν έφαγε, πέρασε μια ολόκληρη ημέρα χωρίς τροφή, λόγω έλλειψης χρημάτων ή άλλων πόρων.

>          Ένα νοικοκυριό θεωρείται ότι έχει σοβαρή ανεπάρκεια τροφής, όταν τουλάχιστον ένα μέλος του νοικοκυριού δήλωσε ότι, κατά τη διάρκεια των 12 προηγούμενων μηνών πριν τη διενέργεια της έρευνας, πέρασε μια ολόκληρη ημέρα χωρίς τροφή λόγω έλλειψης χρημάτων ή άλλων πόρων.

Γράφημα 2. Κλίμακα ανεπάρκειας τροφής (Food Insecurity Experience Scale – FIES) ανά συνιστώσα. Ποσοστιαία % συμμετοχή του συνολικού πληθυσμού: 2021

Στο γράφημα 2 απεικονίζονται τα ποσοστά ανά συνιστώσα της κλίμακας ανεπάρκειας τροφής (FIES). Πιο συγκεκριμένα:

-Το 11,9% του πληθυσμού ανησύχησε ότι δεν θα είχε αρκετή τροφή για να καλύψει τις ανάγκες του

-To 11,4% του πληθυσμού δεν είχε τη δυνατότητα να τραφεί με υγιεινή και θρεπτική τροφή

-To 12,6% του πληθυσμού έφαγε μόνο ορισμένα είδη τροφών

-To 6,2% του πληθυσμού αναγκάστηκε να παραλείψει ένα γεύμα

-To 6,2% του πληθυσμού έφαγε λιγότερο από όσο θεωρούσε ότι είχε ανάγκη

-To 3,2% του πληθυσμού έμεινε χωρίς τροφή

-To 3,5% του πληθυσμού πεινούσε, αλλά δεν έφαγε

-To 2,7% του πληθυσμού πέρασε μια ολόκληρη ημέρα χωρίς τροφή

Στον Πίνακα 1 που ακολουθεί, παρουσιάζονται τα ανωτέρω ποσοστά για τα δύο έτη της έρευνας, 2020 και 2021.

Γράφημα 3. Ποσοστιαία κατανομή των νοικοκυριών ανά βαθμό επάρκειας τροφής

Στο γράφημα 3 απεικονίζονται τα ποσοστά των νοικοκυριών κατά βαθμό επάρκειας τροφής (τα επίπεδα της ανεπάρκειας τροφής διαφέρουν από αυτά που χρησιμοποιεί ο FAO σύμφωνα με τη FIES). Πιο συγκεκριμένα:

-Το 92,3% των νοικοκυριών έχει επάρκεια τροφής

-Το 5,0% των νοικοκυριών έχει χαμηλή επάρκεια τροφής S Το 2,7% των νοικοκυριών έχει πολύ χαμηλή επάρκεια τροφής.

Δείτε όλη την έρευνα

 

Πηγή: ΕΛΣΤΑΤ

Β