tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Έμεινε στο “ψυγείο” ο Φόρος Υπεραξίας Ακινήτων

Με τη… συνήθη τροπολογία αποφεύχθηκε το σοκ στην κτηματαγορά, που θα προκαλούσε η εφαρμογή του Φόρου Υπεραξίας Ακινήτων.

Αν και στο υπουργείο Οικονομικών “ζύγισαν” τα οφέλη που θα μπορούσαν να προκύψουν για τον Κρατικό Προϋπολογισμό, λόγω της “έκρηξης” των πωλήσεων ελέω Airbnb, τελικά υπερίσχυσε η άποψη- και οι αντιδράσεις- των ανθρώπων της κτηματαγοράς, που επεσήμαναν τους κινδύνους να “θαφτεί” η προοπτική ανάκαμψης της οικοδομής.

Έτσι, με τροπολογία ο Φόρος- που έπρεπε να τεθεί σε ισχύ από το 2014- αναστέλλεται για έναν ακόμα χρόνο, δηλαδή ως το τέλος του 2019. Τι θα είχε συμβεί σε διαφορετική περίπτωση;

  • Ο φόρος υπεραξίας  επιβάλλεται με συντελεστή 15% στο κέρδος που προκύπτει ανάμεσα στην τιμή κτήσης και την τιμή πώλησης κάθε ακινήτου. Ο φόρος  επιβαρύνει τον πωλητή του ακινήτου ενώ ο αγοραστής θα οφείλει φόρο μεταβίβασης 3% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.
  • Εφόσον ο φορολογούμενος έχει διακρατήσει το ακίνητο που πουλάει για πέντε τουλάχιστον έτη από τη στιγμή της απόκτησής του, η υπεραξία θα είναι αφορολόγητη μέχρι του ποσού των 25.000 ευρώ.
  • Όσοι μεταβιβάσουν ακίνητα τα οποία έχουν στην κατοχή τους πριν το 1995 απαλλάσσονται από το φόρο υπεραξίας.