tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

«Ενεση» ρευστότητας για τις επιχειρήσεις

Πολλαπλασιαστικά θετικές επιδράσεις για την ελληνική οικονομία αναμένεται να έχουν οι αποφάσεις της ΕΚΤ

Πολλαπλασιαστικά θετικές επιδράσεις για την ελληνική οικονομία αναμένεται να έχουν οι αποφάσεις της ΕΚΤ. Συγκεκριμένα:

1. Τα αρνητικά επιτόκια καταθέσεων, όπως σημειώνουν τραπεζικοί παράγοντες, θα οδηγήσουν αρκετές ευρωπαϊκές τράπεζες, οι οποίες διαθέτουν υπερβάλλουσα ρευστότητα και την οποία είχαν «παρκάρει» στην ΕΚΤ, να την διοχετεύσουν στην αγορά. Αλλιώς θα έχουν «ποινή» για την κατάθεσή τους. Αυτό με τη σειρά του θα οδηγήσει άλλες τράπεζες της Ε.Ε., οι οποίες δεν διαθέτουν αντίστοιχα επίπεδα ρευστότητας, να μπορέσουν με κάποιους όρους να προμηθευτούν κεφάλαια από την αγορά. Προς την ίδια κατεύθυνση θα βοηθήσει μελλοντικά και το γεγονός πως η ΕΚΤ σχεδιάζει τις αγορές τιτλοποιημένων δανείων από τις ευρωπαϊκές τράπεζες, που αποτελεί και τον πιο δόκιμο τρόπο για τις ελληνικές τράπεζες να βγουν στις αγορές.

2. Το γεγονός κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό για τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες θα μπορέσουν να βγουν εκ νέου στις αγορές χρήματος και να δανειστούν και μάλιστα με χαμηλότερα επιτόκια από εκείνα με τα οποία δανείστηκαν στο προηγούμενο χρονικό διάστημα.

[«Ενεση» ρευστότητας για τις επιχειρήσεις]

3. Το ίδιο όμως ισχύει και για το ελληνικό δημόσιο, που μπορεί να επιτύχει καλύτερους όρους δανεισμού από τις αγορές.

4. Συγχρόνως, η μεταβολή σε αρνητικά των επιτοκίων καταθέσεων από την ΕΚΤ, αναμένεται να ρίξει τα επιτόκια περαιτέρω σε όλες τις καταθέσεις της Ευρωζώνης και ασφαλώς και στη χώρα μας. Αυτό σημαίνει πως το κόστος των καταθέσεων θα είναι μικρότερο για τις ελληνικές τράπεζες. Σημαίνει επίσης ότι κεφάλαια τα οποία είναι κατατεθειμένα σήμερα στις ελληνικές τράπεζες μπορούν να διοχετευτούν σε πιο παραγωγικές επενδύσεις στοχεύοντας φυσικά σε καλύτερες αποδόσεις. Αυτό μπορεί να γίνει είτε μέσω της οργανωμένης κεφαλαιαγοράς είτε και μεμονωμένα.

5. Ελπίδες δημιουργούνται ακόμη και για την επιστροφή κεφαλαίων από χώρες του εξωτερικού, αφού τα αρνητικά επιτόκια ενδέχεται να οδηγήσουν σε μηδενικές ή και αρνητικές αποδόσεις τα κατατεθειμένα κεφάλαια καταθετών σε ορισμένες χώρες της Ευρωζώνης, ενώ στην Ελλάδα παρά τη μείωσή τους τα επιτόκια θα παραμείνουν συγκριτικά σε ελκυστικό επίπεδο.

6. Η μείωση του βασικού επιτοκίου χρηματοδοτήσεων της ΕΚΤ ασφαλώς θα επηρεάσει τα δάνεια και κυρίως τα στεγαστικά που είναι συνδεδεμένα με το συγκεκριμένο επιτόκιο. Ωστόσο όπως εξηγούν στην «Η» έγκυροι τραπεζικοί παράγοντες αυτά είναι ελάχιστα. Εκείνο που έχει σημασία είναι να παρατηρηθεί η κίνηση του Εuribor, το οποίο αποτελεί τη βάση των περισσότερων στεγαστικών δανείων αλλά και πολλών επιχειρηματικών χρηματοδοτήσεων.

Το Euribor επειδή κινείται προεξοφλητικά, εκτιμάται πως σε ένα βαθμό έχει ενσωματώσει την πτώση. Ωστόσο εκτιμήσεις μιλούν για περαιτέρω υποχώρηση που σαφώς θα οδηγήσει σε σημαντική ελάφρυνση για τα δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου, που βαρύνουν πολλές επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

7. Ιδιαίτερα θετική κρίνουν οι τράπεζες την απόφαση της ΕΚΤ, να ρίξει στην αγορά 400 δισ. ευρώ μέσω στοχευμένων προγραμμάτων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Πρόκειται για μία έκτακτη ρευστότητα από την οποία και η Ελλάδα θα επωφεληθεί ιδιαίτερα, ενώ οι τράπεζες θα μπορέσουν μέσω των προγραμμάτων αυτών να διοχετεύσουν κεφάλαια στη δραστηριότητα του συγκεκριμένου κλάδου επιχειρήσεων, οι οποίες και αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Όπως πάντως παρατηρούσαν τραπεζικοί παράγοντες, οι τράπεζες διοχετεύουν ήδη σταδιακά ρευστότητα στην αγορά. Ωστόσο η διοχέτευση της ρευστότητας είναι στοχευμένη σε επιχειρήσεις που δεν πρόκειται να δημιουργήσουν νέα «κόκκινα» δάνεια.

8. Η μείωση των επιτοκίων που εκτιμάται πως θα επηρεάσει και τα ελληνικά επιτόκια χορηγήσεων θα βοηθήσει πολλά ενήμερα δάνεια, τα οποία βρίσκονται στο όριό τους να γίνουν δάνεια σε καθυστέρηση, να παραμείνουν σε ενημερότητα. Συγχρόνως αναμένεται να απεγκλωβίσει ρευστότητα διαθέσιμη για την αγορά.

9. Η ψαλίδα πάντως ανάμεσα στα επιτόκια καταθέσεων και στα επιτόκια των χορηγήσεων δεν αναμένεται άμεσα να μεταβληθεί και αυτό, διότι ενώ θα υποχωρήσουν τα επιτόκια των χορηγήσεων συγχρόνως θα πιεστούν και αυτά των καταθέσεων. Είναι προφανές πως η ΕΚΤ δίνει ένα σήμα ρευστότητας στην αγορά με στόχο την ανάπτυξη, όπως είναι σαφές πως από το σήμα της ΕΚΤ οι χώρες που θα ωφεληθούν περισσότερο είναι εκείνες που έχουν και μεγαλύτερη ανάγκη τη συγκεκριμένη ένεση ρευστότητας

 

Πηγή:www.imerisia.gr/