tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Επανεξέταση της ρύθμισης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ζητάει η ΕΣΕΕ

Δεν δίνεται η δυνατότητα ένταξης, στο νέο ευνοϊκότερο καθεστώς, σε εκείνους τους οφειλέτες οι οποίοι έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα συνολικής ρύθμισης

Την επανεξέταση της ρύθμισης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, ζητεί η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, καθώς δεν δίνεται η δυνατότητα ένταξης, στο νέο ευνοϊκότερο καθεστώς, σε εκείνους τους οφειλέτες οι οποίοι έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα ρύθμισης των συνολικών τους υποχρεώσεων μέχρι και τα τέλη του 2012.

Όπως αναφέρει αναλυτικά ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης, η έως και 48 ισόποσες μηνιαίες δόσεις ρύθμιση των βεβαιωμένων προς τις ΔΟΥ και Τελωνεία του Κράτους ληξιπρόθεσμων οφειλών, «αποτελούσε πάγια θέση της ΕΣΕΕ, καθώς δύναται να ανακουφίσει την πολύπαθη ελληνική αγορά και να προσδώσει μία νότα αισιοδοξίας, στις υπάρχουσες δυσοίωνες προοπτικές για την πορεία της οικονομίας μας».

Παρόλα αυτά, σημειώνει, το νομοσχέδιο δεν δίνει τη δυνατότητα ένταξης στο νέο ευνοϊκότερο καθεστώς, σε εκείνους τους οφειλέτες, οι οποίοι έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα ρύθμισης των συνολικών τους υποχρεώσεων μέχρι και τις 31/12/2012.
«Η παραπάνω παράλειψη», επισημαίνει ο κ. Κορκίδης, «αδικεί σε πολύ μεγάλο βαθμό τους ευσυνείδητους υπόχρεους, οι οποίοι θέλοντας να είναι συνεπείς απέναντι στο ελληνικό Κράτος, έσπευσαν κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους να ενταχθούν στο τότε υπάρχον ρυθμιστικό πλαίσιο».
Για λόγους ισονομίας και αξιοκρατίας, θα πρέπει στο άμεσο μέλλον να επανεξεταστεί η συγκεκριμένη διάταξη-ρύθμιση, τονίζει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, «προκειμένου να επιβραβεύσουν εκείνους τους υπόχρεους που όχι μόνο δεν αδιαφόρησαν για τις επιζήμιες συνέπειες των οφειλών τους απέναντι στο Δημόσιο και στο κοινωνικό σύνολο αλλά τουναντίον επέδειξαν μεγάλο αίσθημα ευθύνης.

Αναφορικά με τις ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ υπενθυμίζει την τραγική οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι ασφαλιστικοί φορείς και οι ασφαλισμένοι.
«Επομένως, μία επιπλέον οικονομική αιμορραγία των ταμείων, λόγω μη δυνατότητας ενσωμάτωσης σε ένα ευνοϊκότερο καθεστώς των ήδη ενταγμένων ασφαλισμένων, θα αποτελέσει τροχοπέδη στην νέα προσπάθεια μεγαλύτερης ροής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών», επσημαίνει.
«Η μορφή "κεφαλαιοποίησης" και ρύθμισης των οφειλών με τις προσαυξήσεις από την "Νέα Αρχή" και η καταβολή τους σε μηνιαίες δόσεις με κάποιες μικρές εκπτώσεις, απέχει πολύ από την πρόταση μας για "κεφαλαιοποίηση" και "πάγωμα" των παλαιών ληξιπρόθεσμων εισφορών», τονίζει.

«Η ΕΣΕΕ και οι μικρομεσαίοι της αγοράς πιστεύουμε ότι ο οδικός χάρτης των ρυθμίσεων που φέρνουν οι διατάξεις του Πολυνομοσχεδίου χρειάζεται διορθώσεις και βελτιώσεις», καταλήγει ο κ. Κορκίδης.

Διαψεύδεται άρση αναστολής πλειστηριασμών

«Δεν τίθεται επίσης κανένα θέμα άρσης της νομοθετικής ρύθμισης για αναστολή των πλειστηριασμών, που θεσπίστηκε στο τέλος του 2012» διαβεβαιώνει το υπουργείο Ανάπτυξης, με αφορμή δημοσίευμα το οποίο κάνει λόγο για απαίτηση της τρόικας να ξεπαγώσουν οι πλειστηριασμοί από το τέλος του έτους.

Για το συγκεκριμένο θέμα δεν έχει γίνει καμία διαπραγμάτευση με την τρόικα, τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Ανάπτυξης, προσθέτοντας ότι «άξονας της πολιτικής μας παραμένει η προστασία της περιουσίας των πολιτών».

Η διάψευση προκλήθηκε από σχετικό δημοσίευμα στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» σύμφωνα με το οποίο, το κλιμάκιο της τρόικας απαίτησε το προηγούμενο διάστημα να υπάρξει από την πλευρά του υπουργείου Ανάπτυξης εκπόνηση σχεδίου για τον τερματισμό στις 31/12/2013 του καθεστώτος προστασίας των πολιτών από τους πλειστηριασμούς.