tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Επιμελητήρια της ΑΜ-Θ:Μελέτη για το 12% επιδότησης κόστους εργασίας

Τα Επιμελητήρια της ΑΜ-Θ εκπόνησαν μελέτη με βάση την οποία μπορούν να λάβουν το 12%

Όχι μόνο δεν ξέχασαν, αλλά πλέον είναι σε θέση να διεκδικήσουν και να λάβουν με όπλο τη νομιμότητα, το περίφημο 12%, οι επιχειρήσεις της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Η επιδότηση κόστους εργασίας είχε κριθεί μη σύννομη και παρά το γεγονός ότι τα χρήματα αυτά οφείλονται στις παραμεθόριες επιχειρήσεις, δεν έχουν πιστωθεί ποτέ στους λογαριασμούς τους. Παρόλα αυτά, το 12% έχει αποτελέσει πολλές φορές αντικείμενο αντιπαράθεσης των Επιμελητηρίων με τις κυβερνήσεις, αλλά φαίνεται ότι πλέον μπαίνει ένα τέλος. 

Κι αυτό γιατί, με πρωτοβουλία των Επιμελητηρίων της ΑΜ-Θ ανατέθηκε σε ομάδα νομικών που κατέχουν το ευρωπαϊκό δίκαιο, η εκπόνηση μιας μελέτης που θα προβλέπει τον νόμιμο τρόπο καταβολής της συγκεκριμένης ενίσχυσης. Λεπτομέρειες για όλη αυτή τη διαδικασία, έδωσε μέσα από το ράδιο Χρόνος 87.5 fm ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης, Στέλιος Μωραΐτης: «Τα Επιμελητήρια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης όχι μόνο δεν ξέχασαν αλλά μεθοδικά και σε συνεργασία με τον κο Σταθάκη, τον πρώην υπουργό Ανάπτυξης, αναλάβαμε και πληρώσαμε μια πολύ μεγάλη μελέτη για να μας ετοιμάσουν καθηγητές του ευρωπαϊκού δικαίου με αμοιβή από όλα τα επιμελητήρια της Αν.-Μακεδονίας και Θράκης, προκειμένου να έχουμε ένα νομοσχέδιο για την εθνική μας κυβέρνηση για το πως μπορεί να μοιραστούν τα χρήματα που οφείλουν στις επιχειρήσεις από το 12% το ελληνικό κράτος και ο ΟΑΕΔ και αφετέρου πως μπορούμε να διεκδικήσουμε εκ νέου με νόμιμες  προϋποθέσεις από την ΕΕ κάτι ανάλογο το οποίο δεν θα ονομάζεται 12%, θα ονομάζεται κάπως αλλιώς.

Εμάς μας ενδιαφέρει η ουσία και όχι ο τίτλος και ήδη το πρώτο το έχουμε στα χέρια μας, είναι η εισήγηση των νομικών που είναι πολύ προσεγμένη. Το πνεύμα της μελέτης είναι ότι θα πρέπει να περάσει αυτός ο νόμος και να αποδέχονται όλες οι επιχειρήσεις προκειμένου να γίνεται, βάση νόμου και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, οφειλόμενα από το κράτος προς τις επιχειρήσεις να γίνεται συμψηφισμός με την εφορία ακόμη και με τα ασφαλιστικά ταμεία και οποιαδήποτε απαίτηση του κράτους προς τις επιχειρήσεις. Θα μου πείτε τώρα θα υπάρχουν κάποιες που δεν οφείλουν. Έχουν προβλεφτεί όλα αυτά στο νομοσχέδιο αυτό το οποίο θα πρέπει να περάσει από την Βουλή μέσω του υπουργείου Ανάπτυξης για να μπορέσει να βοηθηθεί ο επιχειρηματικός κόσμος και να αναπνεύσει».

Η μελέτη θα είναι έτοιμη στο πρώτο δεκαήμερο του επόμενου μήνα και όπως έγινε σαφές θα είναι ένα «έτοιμο» νομοσχέδιο το οποίο θα μπορεί να κατατεθεί προς ψήφιση. Το κόστος για την εκπόνησή της είναι 20.000€ και καλύφθηκε εξ ολοκλήρου από τα Επιμελητήρια, όπως είπε ο κος Μωραΐτης. Εν τω μεταξύ, η μελέτη έχει δύο σκέλη, με το ένα να αφορά το 12% και τον τρόπο που επί της ουσίας μπορεί να συμψηφιστεί με τις οφειλές των επιχειρήσεων και το δεύτερο σκέλος έχει να κάνει με την ένταξη της ΑΜ-Θ σε χρηματοδοτικά εργαλεία οικονομικής ενίσχυσης των επιχειρήσεων, πάντα φυσικά με γνώμονα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της και το ευρωπαϊκό δίκαιο: «Το δεύτερο μέρος θα είναι μια πρόταση νόμου για να ενταχθεί η περιοχή μας σε προγράμματα επιδότησης του κόστους εργασίας με κίνητρα.

Μπορεί να μην ονομάζεται κόστος εργασίας, θα μας το αναλύσουν οι Ευρωπαίοι και όπως ισχύει στην ΕΕ. Ξέρετε ότι ανάλογα τέτοια προγράμματα και επιδοτήσεις σε περιοχές της Ευρώπης υπάρχουν. Ακόμα και σε περιοχές της Γερμανίας λαμβάνουν οι αγρότες και κάποιοι άλλοι άνθρωποι που παράγουν λαμβάνουν, τέτοια επιδόματα. Συνεπώς δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα, θέλουμε να εφαρμοστεί η ευρωπαϊκή νομοθεσία. Η πατρίδα μας είναι σε άσχημη οικονομική κατάσταση. Επιπλέον η περιοχή μας συνορεύει και με δύο χώρες από τις οποίες η μία είναι στην ΕΕ και έχει δυσανάλογους φόρους και τέλη για την οικονομία και για την ανάπτυξη. Είμαστε από κάθε άποψη σε μια περιοχή η οποία μπορεί να κουμπώσει στους ευρωπαϊκούς νόμους και νομίμως και δικαίως να λαμβάνουμε αυτό το βοήθημα για να μπορέσει να ανακάμψει η οικονομία στην περιοχή μας».