tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Επιμελητήριο Δράμας:Κρίσιμη κατάσταση για τους μικρομεσαίους

Το Επιμελητήριο Δράμας με επιστολή του στον Υπ. οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο, επισημαίνει την κρισιμότητα της κατάστασης

Το Επιμελητήριο Δράμας με επιστολή του στον Υπ. οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο, επισημαίνει την κρισιμότητα της κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εξαιτίας της αδυναμίας καταβολής των υποχρεώσεων τους.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου αναφέρει 4 κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης από την μεριά του Υπ. Οικονομικών και των συναρμόδιων Υπουργείων.

H επιστολή:

Κρίσιμη κατάσταση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αδυναμία κάλυψης υποχρεώσεων.
Όπως γνωρίζετε, η διαμορφωθείσα κατάσταση στην αγορά έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα για εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα έσοδα των οποίων και κυρίως των εμπορικών και των μεταποιητικών, έχουν βυθισθεί με μείωση 80%, σύμφωνα με στοιχεία μας. Ταυτόχρονα τα αιτήματα μετεγκατάστασης στις χώρες των Βαλκανίων έχουν πολλαπλασιαστεί δραματικά, όπως επίσης έχουν αυξηθεί και τα ανοίγματα λογαριασμών σε
Τράπεζες της Βουλγαρίας από μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είτε αυτές είναι εισαγωγικές, είτε είναι εξαγωγικές.
Κύριε Υπουργέ
Το άνοιγμα λογαριασμών φυσικών προσώπων ή εταιρειών, σε Τράπεζες της Βουλγαρίας είναι το ξεκίνημα της μεγάλης «φυγής», αφού πολλές επιχειρήσεις μετά τα νέα φορολογικά μέτρα, εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να μεταφέρουν στη γειτονική χώρα και τις έδρες τους.  Στην Βουλγαρία η φορολογία των επιχειρήσεων είναι 10%-15%, την ώρα που στην Ελλάδα αγγίζει το 29% με τις νέες ψηφισμένες διατάξεις, επιπλέον της προκαταβολής φόρου 100% και φυσικά όλα τα υπόλοιπα μέτρα που επεβλήθησαν στην προηγούμενη πενταετία (ΕΝΦΙΑ, φόρος επιτηδεύματος κλπ).Επίσης, στη γειτονική χώρα η επιστροφή ΦΠΑ σε επιχειρηματίες γίνεται το πολύ εντός εξαμήνου, σε αντίθεση με τη χώρα μας που μπορεί να φθάσει μέχρι και τα έξι χρόνια.
Οι επιχειρήσεις, κυρίως οι εμπορικές και οι μεταποιητικές, λόγω έλλειψης ρευστότητας και λόγω αδυναμίας εισαγωγών εμπορευμάτων και πρώτων υλών, αναστέλλουν καθημερινά την λειτουργία τους, με αποτέλεσμα να χάνονται χιλιάδες θέσεις εργασίας. Πολλές από αυτές, πιθανόν να κλείσουν στο τέλος του 2015, εξαιτίας της υπερφορολόγησης και του δυσμενούς επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
Η λήψη μέτρων προστασίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι επιβεβλημένη για αυτονόητους λόγους.
1. Άμεσα λήψη μέτρων για να μην χαθούν οι ρυθμίσεις για οφειλές στο δημόσιο, στις οποίες έχουν ενταχθεί οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η μείωση των εσόδων οδηγεί σε αντικειμενική δυσκολία ανταπόκρισης στις υποχρεώσεις, δεδομένου ότι ακολουθεί φοροεπιδρομή εντός του 2015 με αύξηση των φόρων. Θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα ώστε η μη καταβολή των τρεχουσών εισφορών (οι οποίες θα πρέπει να ρυθμίζονται με πάγια ρύθμιση τουλάχιστον 24 δόσεων) να μην αποτελεί λόγο απώλειας της ρύθμισης των 100 δόσεων.
2. Η κατάσταση με τις εισφορές στον ΟΑΕΕ είναι δραματική. Από τα στοιχεία των
κατά τόπους γραφείων, ήδη το 50% αυτών που έχουν ενταχθεί στην ρύθμιση των 100 δόσεων, δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις τρέχουσες εισφορές και την χάνουν.
Αν μη τι άλλο, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι το πάγωμα των παλιών οφειλών στον ΟΑΕΕ είναι μονόδρομος, σε συνδυασμό με την θέσπιση ασφαλιστικής κατηγορίας ανάλογα με το δηλωθέν εισόδημα του ασφαλισμένου. Γίνεται σχετική αναφορά στο μνημόνιο για την σύνδεση της ασφαλιστικής εισφοράς με το πραγματικό εισόδημα από επαγγελματική δραστηριότητα.
3. Οι πληρωμές των έργων του ΕΣΠΑ θα πρέπει άμεσα να αποκατασταθούν,
ενισχύοντας την ρευστότητα των επιχειρήσεων.
4. Αλλαγές στο διαμορφωθέν πλαίσιο για τις εισαγωγές εμπορευμάτων και πρώτων υλών με αύξηση του ορίου -που ορίσθηκε από το capital control- και μείωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών. Η βασική αιτία φυγής επιχειρήσεων και κεφαλαίων είναι ο τρόπος λειτουργίας των capital control.
Κύριε Υπουργέ
Τα τέσσερα ζητήματα που προανέφερα είναι αυτά που κυριαρχούν, δυστυχώς σήμερα, στον κόσμο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Πιστεύουμε ότι έχετε πλήρη γνώση της κρισιμότητας, για την επιβίωση της μικρομεσαίας επιχείρησης και κατ” επέκταση της πραγματικής οικονομίας. Η λήψη μέτρων ανακούφισης δεν μπορεί να περιμένει την ούτως ή άλλως επί μακρόν επιβολή των capital control και της αδυναμίας ρευστότητας στην αγορά.
Πρέπει άμεσα να υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία για τα προαναφερόμενα.
Παρακαλούμε για τις ενέργειες σας στα σημεία που προανέφερα διότι είναι ρεαλιστικά και κρίσιμα.
Για το Επιμελητήριο Δράμας

Ο Πρόεδρος

Γεωργιάδης Στέφανος