tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Επιμελητήριο Ζακύνθου:Το συμφέρον του νησιού είναι στην Πάτρα

Τα πάνω-κάτω στα Επιμελητήρια της χώρας έρχονται να βάλουν οι “καλλικρατικές” καταργήσεις και συγχωνεύσεις που βρίσκονται στο στάδιο της διαβούλευσης

Τα πάνω-κάτω στα Επιμελητήρια της χώρας έρχονται να βάλλουν οι “καλλικρατικές” καταργήσεις και συγχωνεύσεις που βρίσκονται στο στάδιο της διαβούλευσης. Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, στο πλαίσιο αναμόρφωσης του θεσμού, από τα 59 υφιστάμενα, καταργούνται τα 41. Μπορεί η αλλαγή να εφαρμοστεί σταδιακά, αρχής γενομένης από τις αρχές του 2017, οπότε και θα διεξαχθούν οι τελευταίες εκλογές για την ανάδειξη προέδρου τους, ωστόσο έντονος θα πρέπει να είναι ο προβληματισμός μας για το ποια θα είναι η θέση της Ζακύνθου στο νέο τοπίο.
Στο νέο χάρτη, προβλέπεται τα Επιμελητήρια να είναι 18 εκ των οποίων αυτό των Ιονίων Νήσων στο οποίο θα συγχωνευτούν της Ζακύνθου, Κεφαλληνίας, Λευκάδας και Κέρκυρας. Με τη νέα δομή, ευελπιστούν, να καταστούν πιο αποτελεσματικά ως προς την παροχή υπηρεσιών έναντι των μελών τους και της επιχειρηματικότητας. Επίσης ότι θα επιτευχθεί σημαντική εξοικονόμηση πόρων. Μάλιστα στόχος είναι η συμμετοχή εκπροσώπων τους στη λήψη αποφάσεων των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης.
Σαφώς και οι αποφάσεις που θα λαμβάνονται σε περιφερειακό επίπεδο, δεν θα αφορούν τις πραγματικές ανάγκες ενός τόπου. Για αυτό θα πρέπει να δοθεί η ευκαιρία στους ενδιαφερόμενους να έχουν τουλάχιστον εύκολη πρόσβαση στους Φορείς του νέου καθεστώτος. Αν, λοιπόν, θέλουμε ουσιαστική ανάπτυξη τότε η θέση και το συμφέρον του νησιού δεν είναι η Κέρκυρα, αλλά η Πάτρα. Άλλωστε εκεί ανήκουμε και στο πλαίσιο της Διαχειριστικής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.
Η χιλιομετρική απόσταση που μας χωρίζει είναι κατά πολύ μικρότερη. Για κάθε ενδιαφερόμενο παρέχεται η δυνατότητα της αυθημερόν εξυπηρέτησης και όχι της απαίτησης αλλαγής τριών διαφορετικών γεωγραφικών περιφερειών για να φτάσει στην Κέρκυρα. Αν, δε, λάβουμε υπόψη τα έξοδα μετακίνησης, διαμονής, φαγητού, τα έσοδα που θα χάσει γιατί πρέπει να κλείσει την επιχείρησή του, τότε γίνεται αντιληπτός ο προβληματισμός! Άλλωστε πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα από την ταλαιπωρία που τραβάνε οι περιφερειακοί σύμβουλοι κάθε φορά που πρέπει να ταξιδέψουν στο νησί των Φαιάκων για να συνεδριάσουν δεν υπάρχει.
Όσο για εκείνους που ισχυρίζονται ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο το “μεγάλο ψάρι” (Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησος) θα φάει το “μικρό” (Ζάκυνθο), άμα υπάρχουν μελέτες και διάθεση για ανάπτυξη, προβολή, εξωστρέφεια ενός τόπου, τα υπόλοιπα είναι εκ του περισσού! Το ίδιο ισχύει και για το επιχείρημα ότι η κουλτούρα και τα χνώτα μας είναι διαφορετικά!

 

http://imerazante.gr/2017/01/28/140641