tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Επιχειρηματικότητα Φορολόγηση & Ανάπτυξη ΚΥΠΡΟΣ- ΕΛΛΑΔΑ 1-0

Της Ειρήνης Τσεσμελή, Λογίστριας Οικονομικής Συμβούλου

Της Ειρήνης Τσεσμελή, Λογίστριας Οικονομικής Συμβούλου

Μας είναι γνωστό ότι η αύξηση των επιχειρήσεων είναι δείγμα που οδηγεί στην ανάπτυξη της οικονομίας και της κοινωνικής ευημερίας κατ’ επέκταση.
Η Κύπρος είναι μία από τις χώρες που μπήκε σε μνημονιακή κατάσταση πριν από 3 χρόνια και στις 7/3/2016 στις Βρυξέλλες και ώρα 16:00 ,κατάφερε και βγήκε από το μνημόνιο. Η Financial Times έγραψαν πως η Κύπρος δικαιούται να πανηγυρίσει!!
Τι έκαναν οι αρμόδιοι της Κυπριακής κυβέρνησης που δεν μπορούμε να κάνουμε εμείς;
Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομίας Κύπρου μετέτρεψαν την κρίση σε ευκαιρία εφαρμόζοντας τις ανάλογες μεταρρυθμίσεις.
Σήμερα , σύμφωνα με τα στοιχεία του Τμήματος Εφόρου Εταιρειών και Επίσημου Παραλήπτη, ο αριθμός των αιτήσεων για εγγραφή νέας εταιρείας ανήλθε τον περασμένο μήνα στις 1.075, σε σύγκριση με 991 τον περσινό Οκτώβριο.
Επίσης ο αριθμός των αιτήσεων για έγκριση ονόματος ανήλθε τον Οκτώβριο του 2016 στις 2.195, σε σύγκριση με 2.163 τον περσινό Οκτώβριο, παρουσιάζοντας αύξηση 1,5%.
Έτσι συνεχίστηκε για 14ο συνεχόμενο μήνα, τον Οκτώβριο, το αυξημένο ενδιαφέρον για εγγραφή νέας εταιρείας στην Κύπρο, με τον αριθμό των αιτήσεων να παρουσιάζει αύξηση 8,5% σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2015.
Συγκεκριμένα, το 10μηνο του 2016, ο αριθμός των αιτήσεων εγγραφής νέας εταιρείας ανήλθε στις 10.874, σε σύγκριση με 8.940 το αντίστοιχο δεκάμηνο του 2015, σημειώνοντας σημαντική αύξηση 21,6%.
Τι άλλο κάνουν;  Ποσό 133 εκατομμυρίων για 36.000 δικαιούχους, παραχώρησε ο Κυπριακός Οργανισμός Αγροτικών Πληρωμών (ΚΟΑΠ) στους αγρότες το 2016. Από ιδρύσεως του Οργανισμού, οι παραχωρήσεις ανήλθαν σε 1 δισεκατομμύριο 399 εκατομμύρια, ενώ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σε συνέντευξη Τύπου του ΚΟΑΠ την Παρασκευή, για τα κονδύλια που θα διατεθούν στους αγρότες, την έναρξη καταβολής εκταρικών επιδοτήσεων, τα αγροπεριβαλλοντικά μέτρα και τα επενδυτικά μέτρα.
Και τι άλλο? Ψηφίστηκε στις 4/11/2016 από την Ολομέλεια της Βουλής ,νόμος  με τον οποίο, πρόσωπα τα οποία έχουν επωφεληθεί από τη δυνατότητα αγοράς κύριας κατοικίας με μειωμένο συντελεστή φόρου προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) να μπορούν να ασκήσουν εκ νέου το δικαίωμα αυτό, ανεξαρτήτως εάν έχει παρέλθει η προβλεπόμενη από το νόμο δεκαετής περίοδος απαγόρευσης επανάσκησης του δικαιώματος αυτού.
Και μην ξεχνάμε  το σημαντικό!!!!ΤΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ!!!
 Εμείς, για να δούμε τι κάνουμε που είμαστε από το 2008 στα μνημόνια ,σκεπτόμενοι σοβαρά να μπούμε και σε 4ο διότι τα 3 μας είναι λίγα.
Όσον αφορά τις επιχειρήσεις, συνεχίζουν  με αμείωτο ενδιαφέρον την επαγγελματική τους  διακοπή με διαγράφη τους στο ΓΕΜΗ ,όπου ενδεικτικά  σύμφωνα με στοιχεία του ΕΒΕΑ,  για το έτος 2015 οι εγγραφές ήταν 3.085 ενώ οι διακοπές 3.088  ενώ για το 2016 από 01/01-15/10/16 οι εγγραφές είναι 3.212  και οι διακοπές 2.459.
Συνολικά για το τρέχων έτος έως και 31/10/2016  σύμφωνα με στοιχεία του Κ.Ε.Ε οι έγγραφες για όλες τις μορφές εταιρειών ανήλθαν στις 23.212 ενώ οι διαγραφές εταιρειών είναι στις 26.347.
Για  τον Αγροτικό κόσμο η προκαταβολή για την κρατική ενίσχυση είναι 770εκ ευρώ για 567.000 δικαιούχους  και η  επιστροφή του ΦΠΑ που θα έπρεπε ήδη να έχει καταβληθεί φτάνει τα 140εκ.ευρώ και θα τακτοποιηθεί έως το τέλος του χρόνου. Εδώ να σημειώσουμε πως αρκετοί αγρότες λόγο διαφορετικών εισοδημάτων που δήλωσαν μέσω taxis δεν έλαβαν την προκαταβολή και ελέγχονται για τυχόν λάθη. Στην φορολόγηση δεν θα αναφερθώ διότι περιμένουμε και καινούριες διατάξεις .
Γενικότερα  τις λίγες φοροαπαλλαγές που  απέμειναν, θα έχουμε μείωση του αφορολόγητου ,δηλαδή στην έκπτωση του φόρου ,αύξηση στα ποσοστά εισφοράς αλληλεγγύης, έως και κατάργησης των ιατρικών δαπανών, μείωση των οικογενειακών ,φοιτητικών και αναπηρικών  επιδομάτων καθώς και κατάργηση συζητάτε του επιδόματος θέρμανσης από του χρόνου .
Τέλος συζητάτε κατάργηση  του ειδικού καθεστώτος  10% -15% στους Ναυτικούς.
Από την άλλη μεριά, οι μεγάλοι όμιλοι του εξωτερικού και τα Fund ,όπως είναι γνωστό δεν φορολογούνται στην Ελλάδα για περιουσιακά στοιχεία που εξαγοράζονται και πωλούνται ή δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.
Ωστόσο σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δόθηκαν στο Υπ. Εξωτερικών για την Ελληνική Οικονομία στις 2/9/2016  στον πίνακα 12 ΕΛΛΑΣ .Κύρια Μεγέθη Γενικής Κυβέρνησης ,Τριμηνιαία Στοιχεία 2013-2016  παρατηρούμε μία κατάσταση που δεν εξισορροπείται, παρόλο που σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα έχουμε ατελείωτη νομοθεσία με επιβολή νέων φόρων και εφαρμογή αύξησης φόρων στους ήδη προ υπάρχοντες.
Για τα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα χρέη της Γενικής Κυβέρνησης από το 2006 έως το 2016 στον πίνακα 3 δεν θα αναφερθώ για να μην απογοητευτούμε τελείως.
Το συμπέρασμα στο οποίο οδηγούμαστε είναι πως στην Κύπρο οι άνθρωποι είναι σοβαροί, ξέρουν τι φέρνει έσοδα σε μια χώρα και πως πρέπει να φορολογούν. Πολλές δουλείες  και λίγος φόρος = Ανάπτυξη  στην χώρα και πολλά έσοδα από φόρους στα ταμεία της. Εμείς εδώ προσπαθούμε  να αποδείξουμε πως ενώ δανειζόμαστε και χρωστάμε ,με την  υπερφορολόγηση  ακόμα  και στον αέρα που αναπνέουμε ,χωρίς υποδομές ,θα  εισπράξουμε από  φόρους ,και θα ξεχρεώσουμε. ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΝΑ ΕΙΣΠΡΑΞΟΥΜΕ όταν  τόσο οι επιχειρήσεις που κλείνουν ή μεταναστεύουν, όσο  και τα φυσικά πρόσωπα που μένουν άνεργοι ή φεύγουν στο εξωτερικό ,ποιος μένει για να φορολογηθεί? Οι συνταξιούχοι? Οι εναπομείναντες μισθωτοί? Οι μισές προβληματικές επιχειρήσεις που απέμειναν? Ή καλύπτοντας τα κενά με προσλήψεις στο χιλιοταλαιπωρημένο δημόσιο?
Μένει  να δούμε με μαθηματική ακρίβεια πόσο πιο κάτω θα πάμε…..μάλλον όσο έχει απομείνει, προφανώς λίγο ακόμα!!!
 
ΤΣΕΣΜΕΛΗ ΕΙΡΗΝΗ
ΛΟΓΙΣΤΡΙΑ – ΟΙΚ.ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
Web: www.taxgservices.gr