tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Εργασία, επιχειρηματικότητα και δικαιώματα των ΑμεΑ- βίντεο

Αλήθεια, οι κοινοί πολίτες πόσο σκεφτόμαστε τα άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑμεΑ) κατά τη διάρκεια άσκησης και αξιοποίησης των δικαιωμάτων μας;

Αλήθεια, οι κοινοί πολίτες πόσο σκεφτόμαστε τα άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑμεΑ) κατά τη διάρκεια άσκησης και αξιοποίησης των δικαιωμάτων μας;

 

Πόσο κατανοούμε, μια κατηγορία αδύναμων συμπολιτών μας, όταν με ευκολία ελισσόμαστε στην πολυκοσμία και έχουμε φυσιολογική πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες, στην εργασία, στο σπίτι, στο δρόμο, το πεζοδρόμιο, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στις σκάλες, στα νοσηλευτικά ιδρύματα, στην πολυκατοικία κλπ;

 

Μιλάμε για τα άτομα με ειδικές ανάγκες που εκτός των ιδίων και μιας ομάδας ανθρώπων που σχετίζονται μαζί τους, μόνο μια γενική συμπάθεια έχουμε αλλά είναι μάλλον δύσκολο να νοιώσουμε αυτό που ζουν. Αυτό, εκ των πραγμάτων παράγει τον έμμεσο αποκλεισμό από την ισότητα στην κοινωνική και οικονομική ζωή, έστω και αν υποκριτικά κάνουμε ότι δεν το επιδιώκουμε. Εδώ θα λέγαμε ότι ταιριάζει μια ρουμανική παροιμία που λέει ότι «ο μόνος πόνος που υποφέρεται, είναι ο πόνος του αλλουνού»! Στη βάση αυτής της αντίληψης αποφεύγουμε να νοιώσουμε το πρόβλημα.

 

Παρόμοια προβλήματα αποκλεισμού από την ίση άσκηση δικαιωμάτων ανέλαβε η Πολιτεία από αρκετά χρόνια (αρχής γενομένης από αναπήρους πολέμου) να επιλύσει, με διάφορες νομοθετικές ρυθμίσεις και παροχές, ώστε να απαλείφονται οι διαφορές.

 

Ωστόσο, όλοι γνωρίζουν ότι οι αποσπασματικές παρεμβάσεις και ρυθμίσεις, όταν δεν συνδέονται με τη γενική κοινωνική και οικονομική πολιτική, καθώς και με την Παιδεία που παράγεται στην εκπαίδευση και στην κοινωνία, καταλήγουν στο τέλος ή γράμμα κενό ή κάποιο οικονομικό επίδομα ως μέσο αποσιώπησης ενός μεγάλου κοινωνικού προβλήματος.

 

Στην χώρα μας έχουν γίνει πολλές νομοθετικές ρυθμίσεις για διάφορες ομάδες ΑμεΑ, ενώ τις τελευταίες δεκαετίες γίνονται προσπάθειες ενσωμάτωσης θετικών συμπεριφορών προς τους ανθρώπους αυτούς, παράλληλα με ειδικές νομοθετικές ρυθμίσεις και προγράμματα ενίσχυσης της διακριτής αντιμετώπισης, ώστε να απαλείφεται το έλλειμμα ίσων όρων μεταξύ πολιτών.

 

Αυτό το «έλλειμμα ίσων όρων» μεταξύ μεσων πολιτών και ΑμεΑ, ήταν πάντα παρόν στις κοινωνικές, εργασιακές, επιχειρηματικές και ατομικές λειτουργίες και αυτό ακριβώς ήταν που παρήγαγε και κάθε είδους διάκριση, ηθελημένη ή αθέλητη, έναντι των δευτέρων. Για να παρουσιαστεί ένα ΑμεΑ στην εργασία, στην επιχειρηματικότητα, στην τέχνη, στο δρόμο, στις αγορές, στην άσκηση δικαιωμάτων γενικά, με ίσους όρους με τους άλλους πολίτες, η Πολιτεία θα έπρεπε εκ των προτέρων να έχει, με τις παρεμβάσεις της, εξαλείψει αυτό το έλλειμμα ίσων όρων.

 

Δυστυχώς δεν γίνεται αυτό και συνεχώς τρέχει πίσω από τα προβλήματα, ενώ ορισμένα από αυτά δεν θα τα έλυνε ποτέ, αν οι ίδιοι οι άνθρωποι με τις οργανώσεις τους δεν τα έλυναν με δυναμικές κινητοποιήσεις.

 

Φυσικά δεν γνωρίζουμε οι περισσότεροι, τι σοβαρές απώλειες έχουμε ως κοινωνία όταν ένα μεγάλο τμήμα των πολιτών μας που είναι ΑμεΑ με διάφορες αναπηρίες, βγαίνει έξω από τους ίσους όρους πρόσβασης στην εργασία, στην επιχειρηματικότητα και στην άσκηση δικαιωμάτων. Τεράστια η απώλεια και για να το κατανοήσουμε ας φανταστούμε τη ζωή μας χωρίς την εργασία των γυναικών στο σπίτι και στην παραγωγή, που και με αυτές υπάρχει θέμα ελλείμματος ισότητας, δικαιωμάτων στην εργασία και την κοινωνία. Πως θα λειτουργούσε η κοινωνία;

 

Ορισμένα από αυτά τα σοβαρά προβλήματα γίνεται προσπάθεια να λυθούν με το πρόγραμμα  «Συμβουλευτικές Υπηρεσίες Υποστήριξης για την εξειδίκευση της αναπηρίας και της προσβασιμότητας» στα πλαίσια του ΕΣΠΑ. (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Τεχνική Υποστήριξη Εφαρμογής» ΕΣΠΑ 2007 – 2013 – Άξονας Προτεραιότητας 1: «Υποστήριξη επιτελικών δομών, λειτουργιών και δικαιούχων φορέων»)

 

Το πρόγραμμα αυτό παρέχει εξειδικευμένη συμβουλευτική υποστήριξη στους επιτελικούς φορείς και τις δομές διαχείρισης του συστήματος διοίκησης του νέου ΕΣΠΑ 2014 – 2020 κατά τις διαδικασίες εξειδίκευσης του Επιχειρησιακού Σχεδιασμού σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο προκειμένου να ενισχύσει τη διοικητική ικανότητά τους ως προς την ικανοποίηση των απαιτήσεων των Κανονισμών των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων (ΕΔΕΤ) για την περίοδο 2014-2020 σχετικά με τα άτομα με αναπηρία.

 

Αντικείμενο του προγράμματος είναι η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών υποστήριξης των στελεχών των προαναφερθέντων φορέων και δομών στη φάση εξειδίκευσης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (ΕΠ) 2014-2020 για την εξειδίκευση των αρχών της μη διάκρισης λόγω αναπηρίας και της προσβασιμότητας στα άτομα με αναπηρία, ο σχεδιασμός και η ένταξη δράσεων στοχευμένων προς των ατόμων με αναπηρία, σε όλους τους Άξονες Προτεραιότητας και τις Επενδυτικές Προτεραιότητες και η διερεύνηση και αξιοποίηση των νέων χρηματοδοτικών εργαλείων και ολοκληρωμένων παρεμβάσεων που προβλέπονται από τις παρεμβάσεις των ΕΔΕΤ προς όφελος των ΑμεΑ.

 

Η κάμερα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας, βρέθηκε στην συνάντηση τεχνικής υποστήριξης των φορέων υλοποίησης, στις 30 Νοεμβρίου 2015, η οποία πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ. Σημειώνουμε εδώ ότι το Επαγγελματικό Επιμελητήριο ουδέποτε επέτρεψε στους χώρους του ή στην πρόσβαση στην επιχειρηματικότητα διάκριση σε βάρος ΑμεΑ.

 

Η  Συνάντηση στόχευε στην ενίσχυση της ικανότητας των στελεχών των Ομάδων Σχεδιασμού και των Διαχειριστικών Αρχών για ένταξη στα Ε.Π. στοχευόμενων δράσεων προς όφελος των ατόμων με αναπηρία με σκοπό την άρση της διάκρισης σε βάρος τους (απλής ή/και πολλαπλής), τη βελτίωση της προσβασιμότητας υποδομών/υπηρεσιών (φυσικών και ηλεκτρονικών) σε αυτά, την προώθηση της κοινωνικής ένταξής τους, τη διευκόλυνση της μετάβασής τους από την ιδρυματική φροντίδα στην ανεξάρτητη διαβίωση στην κοινότητα, ιδίως δε για εκείνα με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες.

 

Βασικός συντελεστής του προγράμματος είναι η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (Ε.Σ.Α.μεΑ).

 

Έχει αξία να παρακολουθήσουμε ορισμένα αποσπάσματα των ομιλιών από αυτή τη συνάντηση όπως τα κατέγραψε η βιντεοκάμερα του eea.gr. ίσως έτσι κατανοήσουμε το μέγεθος του προβλήματος και το μέγεθος της προσπάθειας που πρέπει να καταβληθεί.

 

 

Ι. ΒΑΡΔΑΚΑΣΤΑΝΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ε.Σ. ΑΜΕΑ (Α ΜΕΡΟΣ)

 

 

 

 

Ι. ΒΑΡΔΑΚΑΣΤΑΝΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ε.Σ.ΑΜΕΑ (Β ΜΕΡΟΣ)  

 

 

 

ΑΝ. ΖΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ- ΕΥΣΣΑ -ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΑΜΕΑ

 

 

 

ΕΥΗ ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ –ΕΥΘΥ- ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΑΜΕΑ

 

 

 

Ε. ΡΙΓΓΑ. ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΜΕΑ

 

 

 

 

 

Μ. ΧΡΙΣΤΟΦΗ. ΤΑ ΑΜΕΑ ΣΤΗΝ ΕΕ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

 

 

 

 

 

***********