tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Ερώτηση για τη θεσμοθέτηση της εγγυημένης επιταγής

Το θέμα της θεσμοθέτησης της εγγυημένης επιταγής έθεσε στην κυβέρνηση ο βουλευτής κ. Βασίλης Κεγκέρογλου

Κοινοβουλευτικός έλεγχος

Με ερώτησή του προς τους υπουργούς Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα και  Ανάπτυξης & Υποδομών κ. Κωστή Χατζηδάκη ο βουλευτής του ΠαΣοΚ κ. Βασίλης Κεγκέρογλου θέτει το θέμα της θεσμοθέτησης της εγγυημένης επιταγής και κατά πόσο έχει μελετήσει το θέμα η κυβέρνηση.

Η εγγυημένη επιταγή θεωρείται από πολλούς ανάχωμα στο πρόβλημα των ακάλυπτων επιταγών και ταυτόχρονη διευκόλυνση και ενίσχυση της ασφάλειας των συναλλαγών σε μία αγορά που πλήττεται δραματικά από την ύφεση και την αθέτηση πληρωμών.

Ειδικότερα στην ερώτηση αναφέρει: «Η ανάγκη για τη ρευστότητα στην αγορά είναι γνωστή και αναμένονται θετικές εξελίξεις με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την επιστροφή καταθέσεων σ’ αυτές.
Όμως, ταυτόχρονα, υπάρχει και ανάγκη για την αναβάθμιση του θεσμού των επιταγών ώστε να συμβάλλουν στην διευκόλυνση των συναλλαγών και στη διαφάνεια και την αναθέρμανση της οικονομίας.
Θεωρώ ότι η θεσμοθέτηση ΕΓΓΥΗΜΕΝΗΣ ΕΠΙΤΑΓΗΣ θα δώσει νέες δυνατότητες για την αντιμετώπιση της ύφεσης και την ασφάλεια των συναλλαγών.
Η τράπεζα διασφαλίζει, με καταθέσεις, αξιόγραφα, ακίνητα, προεγκριμένη χορήγηση, ή άλλες εγγυήσεις ή με συνδυασμό τους, την ύπαρξη αντικρίσματος και χορηγεί το «μπλοκ» ΕΓΓΥΗΜΕΝΩΝ ΕΠΙΤΑΓΩΝ με συγκεκριμένο αριθμό φύλλων και ανώτερο ποσό ανά φύλο επιταγής, που προσδιορίζεται από την ίδια ανάλογα με τις εγγυήσεις.
Έτσι, η τράπεζα εγγυάται την πληρωμή αναγραφόμενων ποσών και  καταργείται αυτόματα η έννοια και η ουσία της ακάλυπτης επιταγής.
Επειδή η θεσμοθέτηση της ΕΓΓΥΗΜΕΝΗΣ ΕΠΙΤΑΓΗΣ εκτός από την  αναθέρμανση των συναλλαγών θα συμβάλλει καθοριστικά στην ασφάλεια και τη διαφάνεια τους αλλά και τη πάταξη της φοροδιαφυγής και
Επειδή η Τράπεζα της Ελλάδος φαίνεται να αποδέχεται αυτή τη πρόταση.

Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί

1) Έχει μελετηθεί η πρόταση της ΕΓΓΥΗΜΕΝΗΣ ΕΠΙΤΑΓΗΣ;
2) Προτίθεστε να θεσμοθετήσετε την δυνατότητα να χορηγούν οι τράπεζες μπλοκ ΕΓΓΥΗΜΕΝΩΝ ΕΠΙΤΑΓΩΝ και με ποιες προϋποθέσεις;»

Η Τράπεζα της Ελλάδος απάντησε ότι βλέπει θετικά το θέμα και το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει την υπόθεση και προετοιμάζει, θετική όπως φαίνεται, εισήγηση, κάτι που σημειωτέον βρίσκει σύμφωνο και το τραπεζικό σύστημα. Οι προθέσεις αυτές διατυπώθηκαν στη Βουλή σε απάντηση του ερωτήματος του κ. Κεγκέρογλου.

Ειδικότερα στην απάντησή της η Τράπεζα της Ελλάδος επισημαίνει ότι «για την άμβλυνση του προβλήματος των ακάλυπτων επιταγών θα αξιολογούσε κατ' αρχήν θετικά την έκδοση μπλοκ επιταγών από τις τράπεζες, που να έχουν συγκεκριμένο αριθμό φύλλων, το αναγραφόμενο ποσό να είναι σταθερό (προσημειωμένο) και η εκδούσα τράπεζα να εγγυάται την πληρωμή των αναγραφόμενων ποσών». Όπως επίσης σημειώνεται στην απάντηση της κεντρικής τράπεζας, «παρακολουθεί ανά τρίμηνο την εξέλιξη του αριθμού των επιταγών σε κυκλοφορία και του αριθμού των ακάλυπτων επιταγών, καθώς και των υπέγγυων επιταγών ως ποσοστό των υπολοίπων χρηματοδοτήσεων σε ανοικτό αλληλόχρεο λογαριασμό. Από την αξιολόγηση των στοιχείων αυτών, αλλά και από επιτόπιους ελέγχους που διενεργεί, προτείνει τη βελτίωση των σχετικών διαδικασιών των τραπεζών, ώστε να περιορισθεί ο αριθμός των ακάλυπτων επιταγών και να ενισχυθεί η επιταγή ως μέσο πληρωμής».
 
Η εγγυημένη επιταγή είναι στην ουσία μία οιονεί τραπεζική επιταγή και θα φέρει αντίστοιχα διακριτικά χαρακτηριστικά. Πρόκειται για ένα πιστωτικό μέσο αντίστοιχο των μετρητών ή όπως το αποκαλούν οι τραπεζικοί ένα πραγματικό μέσο πληρωμής. Επίσης διαδικαστικά αλλά και ουσιαστικά θα λειτουργήσει με τρόπο αντίστοιχο της εγγυητικής επιστολής αλλά με λιγότερη γραφειοκρατία και με δυνατότητα διευκόλυνσης για μικρότερα ποσά και άρα χρήσης της από πολύ ευρύτερο κύκλο συναλλασσομένων. Όπως αναφέρει και η Τράπεζα της Ελλάδος, το μπλοκ εγγυημένων επιταγών θα έχει συγκεκριμένο αριθμό φύλλων, συγκεκριμένο αναγραφόμενο ποσό ανά φύλλο και πιθανώς συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο χρήσης του. Η τράπεζα έχει εγγυηθεί το ποσό, κάτι που σημαίνει αυτομάτως αναγωγή του πιστωτικού κινδύνου από τον εκδότη της επιταγής στην τράπεζα. Στην πράξη, η εγγυημένη επιταγή είναι πάντα καλυμμένη, καθώς αν ο εκδότης δεν μπορεί να την καλύψει ο δικαιούχος καλύπτεται αυτομάτως από την τράπεζα.
 
Ο θεσμός της εγγυημένης επιστολής θα συμβάλει στον περιορισμό των ακάλυπτων επιταγών τους. Άμεση συνέπεια αυτού θα είναι ο δραστικός περιορισμός του λογιστικού χρήματος, κάτι που δεν σημαίνει όμως ότι αντίστοιχα θα περιοριστεί και η πραγματική ρευστότητα. Αντίθετα, θα ενισχυθεί η εμπιστοσύνη και η ασφάλεια των συναλλαγών για τους αποδέκτες των επιταγών αυτών, καθώς σήμερα όλοι είναι απολύτως επιφυλακτικοί ή και αρνητικοί στη λήψη επιταγών, αμφισβητώντας τη φερεγγυότητα του εκδότη, ιδιαίτερα αν υπάρχουν στοιχεία δυσμενή στο προφίλ του ή στην επιχειρηματική του δραστηριότητα. Ακόμη και αν κάποιος είναι στη λίστα «Τειρεσία» θα μπορεί να λάβει μπλοκ εγγυημένων επιταγών!