tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

«Έρχεται» νέα τράπεζα για ενίσχυση ρευστότητας των μικρομεσαίων

Θα είναι στα πρότυπα του γαλλικού μοντέλου και συζητήθηκε εκτενώς μεταξύ Δένδια και Μοσκοβισί.

Θα είναι στα πρότυπα του γαλλικού μοντέλου και συζητήθηκε εκτενώς μεταξύ Δένδια και Μοσκοβισί.

Ουσιαστικά η πρόθεση τα ελληνικής κυβέρνησης είναι η σύσταση αναπτυξιακής τράπεζας στην Ελλάδα για τη χρηματοδότηση κλάδων που σήμερα δεν έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό.

Αυτό ήταν ένα από τα θέματα που συζήτησαν κατά τη διάρκεια της συνεργασίας τους ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας και ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας και βασικός υποψήφιος για τη θέση του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί.

 

Αυτό που εξετάζεται, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, είναι η αναπτυξιακή αυτή τράπεζα να αποτελέσει τη μετεξέλιξη του ΕΤΕΑΝ (Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης), που διαθέτει ήδη άδεια πιστωτικού ιδρύματος.

Ο σχεδιασμός είναι η δημιουργία μιας τράπεζας υπό τη σκέπη της οποίας θα ενταχθούν όλα τα σχήματα που χρηματοδοτούν σήμερα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Παράλληλα, στη χθεσινή συνάντηση των δύο ανδρών συζητήθηκε και το ελληνικό σχέδιο στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με επιδότηση δανείων κατά 2-3 μονάδες μέσω ΕΣΠΑ, που αφορά περίπου 35.000 επιχειρήσεις οι οποίες εξυπηρετούν κανονικά τα δάνειά τους.

Ο υπ. Ανάπτυξης ζήτησε τη στήριξη της Γαλλίας στο αίτημα της Ελλάδας για την αλλαγή των κανονισμών, ώστε να καταστεί δυνατή η χρήση κοινοτικών κονδυλίων προκειμένου να επιδοτηθούν τα επιτόκια των επιχειρηματικών δανείων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που εξυπηρετούνται κανονικά.

Επιπλέον ζητήθηκε η συνδρομή του Γάλλου υποψήφιου επιτρόπου για την αύξηση των κονδυλίων του νέου ΕΣΠΑ στις ελληνικές περιφέρειες που είδαν τα κονδύλια να ψαλιδίζονται σε σχέση με την προηγούμενη προγραμματική περίοδο λόγω ανάπτυξης.

Η ελληνική πλευρά έχει υποβάλει αίτημα για τη χρηματοδότηση των περιφερειών εκείνων, όπως η Αττική και η Στερεά Ελλάδα, που δεν κρίθηκαν επιλέξιμες και την επαναξιολόγηση με στοιχεία του κατά κεφαλήν ΑΕΠ μετά την εμφάνιση της κρίσης στην Ελλάδα.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ On Line