tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

ΕΣΕΕ: Πως θα καταπολεμηθεί η ανεργία των νέων

Τις προτάσεις της για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων δημοσίευσε η ΕΣΕΕ στοχεύοντας στη διευκόλυνση της επίλυσης αυτού του σοβαρού προβλήματος


Τις προτάσεις της για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων δημοσίευσε η ΕΣΕΕ στοχεύοντας στη διευκόλυνση της επίλυσης αυτού του σοβαρού προβλήματος της ελληνικής κοινωνίας. Σημειώνουμε ότι η ανεργία των νέων ξεπέρασε το 50% και τα μέχρι σήμερα μέτρα δεν κατάφεραν να ανακόψουν τον αυξητικό ρυθμό της.
Όπως αναφέρει η  ΕΣΕΕ είναι ανάγκη η χώρα μας να οργανώσει την αναπτυξιακή της ανάκαμψη, με την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Αυτή μπορεί να προέλθει μόνο μέσα από την κινητοποίηση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Σε αυτήν τη διαδικασία είναι ανάγκη να έλθει νέο «αίμα» στην αγορά, μια νέα γενιά επιχειρηματιών η οποία θα εισφέρει στην έξοδο της χώρας από την κρίση και θα εμπλουτίσει τον εγχώριο ανταγωνισμό με πρωτότυπες ιδέες.
Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ο ΕΣΕΕ διατύπωσε τις παρακάτω προτάσεις:


1.    Δεν υπάρχει κεντρική κατεύθυνση για τους νέους, είτε από το εκπαιδευτικό σύστημα, είτε από το Δημόσιο, ώστε να εμπλακούν σε μία εξελιγμένη επιχειρηματική κίνηση, με όσο το δυνατόν μειωμένο ρίσκο. Θα πρέπει, επομένως, να ενισχυθεί η επιχειρηματική εκπαίδευση είτε με την εισαγωγή ενός μαθήματος Επιχειρηματικότητας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, είτε με την κατάρτιση αντίστοιχων προγραμμάτων Επαγγελματικών Προσανατολισμού. Τα νέα παιδιά, εάν δεν προέρχονται από μία επιχειρηματική οικογένεια έχουν μία αρκετά μεσολαβημένη και πολλές φορές στρεβλή εικόνα για τις προϋποθέσεις και τις αναγκαιότητες της επιχειρηματικής δραστηριοποίησης.
2.    Δεν υπάρχει κατάρτιση για τους σύγχρονους χρηματοδοτικούς θεσμούς (factoring, leasing, franchising κλπ.). Για το franchising δεν υπάρχει καν νομικό πλαίσιο, οπότε οι συμβάσεις καταλήγουν σε αυθαιρεσίες. Αυτό περιλαμβάνει τον εξορθολογισμό του νομικού πλαισίου και αντίστοιχη ενημέρωση των υποψήφιων επιχειρηματιών. Επιπλέον, θα πρέπει να προωθηθούν ειδικά χρηματοδοτικά εργαλεία για τους νέους επιχειρηματίες.
3.    Θα έπρεπε να υπάρχει ειδικό προνομιακό καθεστώς, φορολογικό και ασφαλιστικό, ελκυστικό για τους νέους επιχειρηματίες. Δεν μπορούμε να έχουμε τις ίδιες αναμονές από έναν έμπειρο επιχειρηματία και ένα νέο παιδί που ξεκινά τώρα τη δραστηριότητα του.
4.    Δεν υπάρχουν εξειδικευμένα προγράμματα ενσωμάτωσης των νέων επιχειρηματιών στο περιβάλλον της αγοράς.
5.    Θα χρησίμευε ο εντοπισμός τομέων της αγοράς με ελλείψεις και αυξημένη ζήτηση, ώστε να διευκολύνονται οι νέοι επιχειρηματίες στις επιλογές τους με το μικρότερο δυνατό ρίσκο. Αυτό θα έπρεπε να είναι βασική μέριμνα σε οποιοδήποτε αναπτυξιακό σχέδιο προτείνεται και προωθείται.
6.    Είναι μεγάλο το κόστος μεταβίβασης επιχειρήσεων και η κληρονομική διαδοχή τους. Δεδομένου ότι η κρίση μπορεί να στρέψει πολλούς νέους στο να αναλάβουν την επιχείρηση των συνταξιούχων γονέων, είναι σαφές ότι η διευκόλυνση στη μεταβίβαση θα πρέπει να είναι μία αυτονόητη ρύθμιση.
7.    Γραφειοκρατία και δαιδαλώδες φορολογικό περιβάλλον, που κάνει τα λάθη και τις οικονομικές επιβαρύνσεις αναπόφευκτα. Ο νέος επιχειρηματίας δεν έχει την εμπειρία, ούτε την τεχνογνωσία να διαχειριστεί τον όγκο της γραφειοκρατίας που υπάρχει με την πολυνομία που κυριαρχεί στο ελληνικό θεσμικό σύστημα. Γι' αυτό το λόγο, είτε υποπίπτει σε λάθη – τα οποία επιφέρουν πρόστιμα – είτε καταφεύγει σε νομικές διαδικασίες – οι οποίες τον επιβαρύνουν περαιτέρω.