tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Εταιρική Διακυβέρνηση: Πόσο κρίσιμη είναι για τη δημιουργία εταιρικής αξίας;

Στο τρέχον οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον, οι επιχειρήσεις καλούνται να διατηρήσουν την εύρυθμη λειτουργία τους, καθώς και να υιοθετήσουν πρακτικές οι οποίες διασφαλίζουν τη βιωσιμότητά τους. Ένας από τους κεντρικούς πυλώνες βιώσιμης ανάπτυξης των επιχειρήσεων σήμερα είναι η υιοθέτηση ενός ισχυρού συστήματος Εταιρικής Διακυβέρνησης. Ποια είναι όμως η προσέγγιση των επιχειρήσεων απέναντι στην Εταιρική Διακυβέρνηση και πόσο κρίσιμη θεωρούν την υιοθέτησή της για την επιχειρηματική στρατηγική και τη δημιουργία εταιρικής αξίας;
Με γνώμονα τα παραπάνω, η Grant Thornton στην Ελλάδα πραγματοποίησε έρευνα αναφορικά με τον ρόλο και την κρισιμότητα της Εταιρικής Διακυβέρνησης, στην οποία συμμετείχαν 400 και πλέον εταιρείες. Η παρούσα έρευνα παρουσιάζει τη στάση που διατηρούν οι ελληνικές επιχειρήσεις απέναντι σε θέματα Εταιρικής Διακυβέρνησης, ενώ παράλληλα αξιολογεί τον βαθμό ωριμότητα και συμμόρφωσης των εισηγμένων στο ΧΑ επιχειρήσεων αναφορικά με τον Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης, την πολυμορφία του Διοικητικού Συμβουλίου τους, τη διαχείριση κινδύνου και τη διαφάνεια. Επιπλέον, αναλύει τα οφέλη που αποκόμισαν οι εταιρείες της ευρωπαϊκής αγοράς, μέσα από την υιοθέτηση ενός ισχυρού συστήματος εταιρικής διακυβέρνησης.

Χαμηλή έως μέτρια είναι η συμμόρφωση των ελληνικών επιχειρήσεις σε όλους τους πυλώνες εταιρικής διακυβέρνησης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας.

Αξιολογώντας την ωριμότητα των πρακτικών εταιρικής διακυβέρνησης, προκύπτει ότι 8 στις 10 επιχειρήσεις αναγνωρίζουν πως ένα ισχυρό σύστημα εταιρικής διακυβέρνησης έχει θετική επίδραση, τόσο στη λειτουργία της επιχείρησης, όσο και στα κέρδη και στις ταμειακές ροές, εκτιμώντας ότι τελικά αυξάνει την αξία της εταιρείας και των μετοχών τους. Οι αναποτελεσματικές ή πολιτικές που δεν εφαρμόζονται θεωρούνται ως οι πιο περιοριστικοί παράγοντες στην εταιρική διακυβέρνηση, ενώ ακολουθεί ο παράγοντας της έλλειψης ανεξαρτήτων μη εκτελεστικών μελών από τα ΔΣ και η έλλειψη διαδικασιών αξιολόγησης των ΔΣ. Συνακόλουθα, μόνο 5 στις 10 διοικήσεις να εκτιμούν ότι έχουν ένα υψηλό βαθμό ωριμότητας σχετικά με τις πρακτικές εταιρικής διακυβέρνησης που εφαρμόζουν, γεγονός, που αποδεικνύει την επιτακτική ανάγκη αναδιαμόρφωσης.

Σύμφωνα με την έρευνα στην ευρωπαϊκή αγορά αποδεικνύεται, ότι η ισχυρή εταιρική διακυβέρνηση, δημιουργεί  αναμφίβολα αξία στις επιχειρήσεις καθώς είναι κατά 43% πιο αποτελεσματικές στην ανάπτυξη και πώληση προϊόντων και υπηρεσιών και παράγουν διπλάσια απόδοση για τους μετόχους. Ακόμη, μακροπρόθεσμα διατηρούν την αξία τους καθώς είναι κατά 15% περισσότερο φερέγγυες και έχουν 25% περισσότερη ρευστότητα. Τέλος επιχειρήσεις που βελτίωσαν σημαντικά το επίπεδο εταιρικής διακυβέρνησης, κατόρθωσαν να πετύχουν κατά μέσο όρο 44% αύξηση των λειτουργικών ταμειακών ροών, 46% αύξηση των ελεύθερων ταμειακών ροών και 10% αύξηση του περιθωρίου EBIT (κερδών προ φόρων και χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων).

Διαβάστε την αναλυτική έρευνα

Πηγή: Grant Thornton

Β