Εξετάσεις με κάμερες και δίπλωμα οδήγησης από τα 17

Υποβλήθηκε από το υπουργείο Υποδομών στη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης το νομοσχέδιο με τις αλλαγές  στη διαδικασία χορήγησης αδειών οδήγησης.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της ιστοσελίδας www.economistas.gr, η νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Υποδομών προβλέπει, μεταξύ άλλων, την αναδρομική εξόφληση των περίπου 1.000 εξεταστών οδήγησης σε όλη τη χώρα, οι οποίοι απέχουν από τα καθήκοντά τους εδώ και μήνες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το σχέδιο νόμου προβλέπει τη μείωση του ορίου ηλικίας στα 17 από τα 18 έτη για την απόκτηση διπλώματος οδήγησης. Ωστόσο, όσοι είναι κάτω των 18 ετών, θα μπορούν να οδηγούν μόνο με την παρουσία ενήλικα στο αυτοκίνητο.

Επιπλέον, το νομοσχέδιο αλλάζει ολοκληρωτικά την εξεταστική διαδικασία για τη χορήγηση άδειας οδήγησης.  Στα οχήματα εξέτασης θα τοποθετηθούν κάμερες με μικρόφωνα για να καταγράφεται η διαδικασία από το κέντρο ελέγχου του υπουργείου Υποδομών. Στα οχήματα θα βρίσκονται μόνο οι εξεταζόμενοι και τη διαδικασία θα παρακολουθεί ένας εξεταστής.

Αναμένεται, ακόμη, να συσταθεί ειδικό σώμα εξεταστών, στο οποίο θα ενταχθεί το σύνολο των εργαζόμενων που έχουν εκπαιδευτεί για τη διαδικασία αυτή.  Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εργαζόμενοι που θα ενταχθούν στο σώμα θα ασκούν μόνο τα καθήκοντα του εξεταστή για χρονικό διάστημα έως τεσσάρων μηνών.

Μετά την παρέλευση των τεσσάρων μηνών, οι εξεταστές θα επιστρέφουν στην εργασία τους στο υπουργείο Υποδομών και στις Περιφέρειες, έως ότου έρθει ξανά η σειρά τους να στελεχώσουν το σώμα εξεταστών.

Πηγή: www.economistas.gr