tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Γ. Χατζηθεοδοσίου στην “POLITICAL”: «Μόνο με στήριξη του επιχειρείν υπάρχουν ελπίδες ανάκαμψης της οικονομίας»

Άρθρο του Προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, στην εφημερίδα “Political” (11/09/2021):


Η επιστροφή της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, του μεγαλύτερου εκθεσιακού και επιχειρηματικού γεγονότος στη χώρα, στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα επανεκκίνησης, μετά από ενάμιση χρόνο πανδημίας κορονοϊού και πλήρους ανατροπής των δεδομένων στην κοινωνική και οικονομική ζωή.

Η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος, της οποίας έχω την ιδιαίτερη τιμή να προΐσταμαι, στηρίζει διαχρονικά τη ΔΕΘ, δεδομένης της συμβολής της στην ανάπτυξη του επιχειρείν και της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας. Σε αυτήν την κρίσιμη καμπή για την επιχειρηματικότητα, σύσσωμη, η επιμελητηριακή κοινότητα θα δώσει δυναμικό «παρών», ανάλογο του ρόλου των Επιμελητηρίων στη στήριξη των επιχειρήσεων.

Η ΔΕΘ διεξάγεται φέτος σε ένα πρωτόγνωρο περιβάλλον, με τις επιχειρήσεις, οι οποίες φέρουν ακόμη ανοιχτές πληγές από τα δεκαετή μνημόνια, να έχουν υποστεί βαρύτατο πλήγμα από την πανδημία, η εξάπλωση της οποίας συνεχίζεται θέτοντας εν αμφιβόλω την προσπάθεια επιστροφής σε μία νέα κανονικότητα. Σε αυτήν την προσπάθεια το σημαντικότερο «όπλο» μας είναι ο εμβολιασμός και καλούμε όλους να το πράξουν, με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας – πρώτιστα- αλλά και της οικονομίας.

Οι μεγάλες δυσκολίες στο οικονομικό πεδίο επιτείνονται και από τις καταστροφικές πυρκαγιές, που έπληξαν κλάδους και επιχειρήσεις, ενώ η αγορά απειλείται από ένα κύμα ανατιμήσεων, με υψηλές αυξήσεις στις τιμές των ενεργειακών προϊόντων και στα είδη πρώτης ανάγκης.

Είναι σαφές ότι διανύουμε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο, με τα πολλαπλά προβλήματα να απαιτούν ουσιαστικές παρεμβάσεις από την Πολιτεία εδώ και τώρα. Αυτές τις παρεμβάσεις αναμένουμε να ακούσουμε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ.

Πρώτο μέλημα της κυβέρνησης πρέπει να είναι η διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, το οποίο ξεπερνά πλέον τα 260 δισ. ευρώ. Η μεγάλη αύξησή του οφείλεται, κατά κύριο λόγο, στα διαδοχικά lockdown λόγω της πανδημίας, που παρέλυσαν κάθε οικονομική δραστηριότητα. Παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες υποχρεώσεις «πάγωσαν», οι επιχειρήσεις θα κληθούν σύντομα να τις αποπληρώσουν, αδυνατώντας, ωστόσο, να ανταποκριθούν. Η διαγραφή μέρους των χρεών που δημιουργήθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας, χωρίς ευθύνη των επιχειρήσεων, θα μπορούσε να δώσει σημαντική «ανάσα» και προοπτικές βιωσιμότητας στις επιχειρήσεις.

Είναι ταυτόχρονα ξεκάθαρο ότι χωρίς ρευστό η επιχειρηματικότητα είναι αδύνατο να λειτουργήσει. Απαιτείται, επομένως, η άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της ρευστότητας μέσω της αξιοποίησης πόρων του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και της ευκολότερης πρόσβασης σε τραπεζικό δανεισμό, από τον οποίο μπορεί σήμερα να λάβει στήριξη μόλις το 15% των επιχειρήσεων.

Είναι, παράλληλα, επιβεβλημένη η λήψη μέτρων για την ανάσχεση του κύματος ανατιμήσεων και την προστασία επιχειρήσεων και ευάλωτων νοικοκυριών, που δεν αντέχουν άλλα βάρη. Η μείωση ή και κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε προϊόντα, όπως ο καφές, η περαιτέρω μείωση του ΦΠΑ% στα είδη πρώτης ανάγκης, καθώς και η επίσπευση της μείωσης των φορολογικών συντελεστών και της κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος είναι μερικές από τις παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να βάλουν «φρένο» στη νέα αυτή απειλή.

Αυτή τη στιγμή διακυβεύεται το μέλλον των ελληνικών επιχειρήσεων. Ή φροντίζουμε να αποκτήσουν ελπίδες βιωσιμότητας μέσω στοχευμένων μέτρων, ή κινδυνεύουμε να μετρήσουμε οδυνηρές απώλειες για την επιχειρηματικότητα και την ελληνική οικονομία.