tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Γ. Χατζηθεοδοσίου στη Deal News: Μείωση ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης και ΕΦΚ στα καύσιμα, νέα ρύθμιση οφειλών, χρηματοδότηση

Άρθρο του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Επίτιμου Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά, στην εφημερίδα Deal News (8/9/2023).


Έχει καθιερωθεί η ΔΕΘ να συνδέεται με εξαγγελίες μέτρων υπέρ της οικονομίας και της κοινωνίας από τον εκάστοτε Πρωθυπουργό. Το λεγόμενο και «καλάθι» της ΔΕΘ άλλοτε είναι περισσότερο και άλλοτε λιγότερο γεμάτο.

Αυτό που εμείς ευελπιστούμε είναι να περιλαμβάνει φέτος μέτρα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ουσιαστικά και αποτελεσματικά. Λύσεις στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν και το επιχειρείν και οι πολίτες.

Κυρίαρχο είναι φυσικά το ζήτημα της ακρίβειας, με τον πληθωρισμό στα τρόφιμα να συνεχίζει να «τρέχει» με διψήφιο ποσοστό και να αναμένονται μάλιστα περαιτέρω ανατιμήσεις λόγω και της ανόδου των τιμών στα καύσιμα που επιβαρύνουν το κόστος μεταφοράς των προϊόντων.

Η μεγάλη και συνεχιζόμενη αύξηση του κόστους των ειδών πρώτης ανάγκης πιέζει ασφυκτικά τα νοικοκυριά που φτάνουν να δαπανούν πάνω από το 50% του εισοδήματός τους για την αγορά των απαραίτητων. Η μείωση, όμως, του διαθέσιμου προς κατανάλωση εισοδήματος των πολιτών, έχει άμεση αντανάκλαση και στους τζίρους των υπόλοιπων επιχειρήσεων που μειώνονται, καθώς δεν περισσεύουν χρήματα για άλλου είδους αγορές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και στην περίοδο των θερινών εκπτώσεων, μία στις δύο επιχειρήσεις είχαν μειωμένα έσοδα σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Τα μέτρα που έως σήμερα έχουν εφαρμοστεί προσφέρουν μία πρόσκαιρη ανακούφιση αλλά δεν οδηγούν σε μείωση των τιμών. Ο μόνος δρόμος για να «φρενάρει» η ακρίβεια, όπως έχουμε προτείνει ως Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, να προχωρήσει η κυβέρνηση στη μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης αλλά και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα.

Η μικρομεσαία, όμως, επιχειρηματικότητα βρίσκεται αντιμέτωπη και με μία σειρά επιπλέον προβλημάτων. Συσσωρευμένες οφειλές, έλλειψη ρευστότητας, αδυναμία χρηματοδότησης, υψηλά τραπεζικά επιτόκια και προμήθειες, συνθέτουν ένα ασφυκτικό περιβάλλον.

Είναι κρίσιμο να υπάρξει μία  νέα ρύθμιση για το σύνολο των οφειλών αφενός σε περισσότερες δόσεις και αφετέρου χωρίς τις προϋποθέσεις των προηγούμενων ρυθμίσεων που καθιστούσαν την ένταξη απαγορευτική για το μεγαλύτερο μέρος των επαγγελματιών.

Ζωτικό για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι και το θέμα της χρηματοδότησης, γι΄αυτό πρέπει να δοθεί η δυνατότητα συμμετοχής τους στα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, από τα οποία μέχρι στιγμής αποκλείεται το μεγαλύτερο μέρος.

Χρειάζεται, ακόμη, να διασφαλιστεί αποτελεσματικότερα η προστασία των δανειοληπτών απέναντι στις αλλεπάλληλες αυξήσεις επιτοκίων που οδηγούν στην αύξηση των δόσεων και καθιστούν δύσκολη έως και αδύνατη, σε κάποιες περιπτώσεις, την αποπληρωμή τους.

Παρεμβάσεις επιβάλλονται και στη φορολογία, με σκοπό την εξασφάλιση δικαιότερης επιβολής βαρών αλλά και καταπολέμησης της φοροδιαφυγής που οδηγεί και στη δημιουργία συνθηκών αθέμιτου ανταγωνισμού εις βάρος των «μικρότερων».