tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Γ. Χατζηθεοδοσίου στη “Δημοκρατία”: Περί ρύθμισης οφειλών

Άρθρο του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Επίτιμου Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά, στην εφημερίδα “Δημοκρατία”.


Στην εποχή της ακρίβειας και της μείωσης των τζίρων των επιχειρήσεων, οι μικρομεσαίοι βάσιζαν μεγάλο μέρος των ελπίδων τους για την εξόφληση των οφειλών τους –την απαλλαγή δηλαδή από έναν βραχνά που απειλεί τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων τους- στη νέα ρύθμιση των 36 ή των 72 δόσεων καθώς και στην αναβίωση των 120 δόσεων.

Η ελπίδα αυτή όμως εξανεμίζεται, όπως τουλάχιστον δείχνουν τα πρώτα στοιχεία, καθώς ελάχιστοι θα είναι αυτοί που τελικά θα καταφέρουν να υπαχθούν στη νέα ρύθμιση. Η εκτίμηση που υπάρχει με τα σημερινά δεδομένα είναι ότι μόλις το 20% των ενδιαφερομένων θα μπορέσει να ρυθμίσει τις οφειλές του σε 36 ή 72 δόσεις και το 80%, δηλαδή η πλειονότητα, θα παραμείνει εγκλωβισμένη στο μείζον πρόβλημα των ανεξόφλητων οφειλών. Ο λόγος για αυτή την εξέλιξη που προβληματίζει όλη την αγορά δεν είναι άλλος από τις προϋποθέσεις που έχει θέσει η κυβέρνηση, σχετικά με το ποιοι μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους.

Είναι ξεκάθαρο ότι η νέα ρύθμιση 36 ή 72 δόσεων αφορά όσους την 1η Νοεμβρίου του 2021 δεν είχαν ληξιπρόθεσμες ή αρρύθμιστες οφειλές, ενώ ταυτόχρονα κατέβαλαν όλες τις δόσεις των ρυθμίσεων των 120 ή 72 δόσεων, εφόσον είχαν τέτοιες ρυθμίσεις. Άρα μιλάμε για οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την κομβική ημερομηνία 1η Νοεμβρίου του 2021.

Πριν όμως από αυτό το χρονικό όριο που έχει θέσει η κυβέρνηση, υπήρχε η πανδημία και οι καταστροφικές της συνέπειες που σαφώς επηρέασαν και την πορεία του επιχειρείν. Εκείνες τις δύσκολες μέρες ένας πολύ μεγάλος αριθμός επαγγελματιών και μικρομεσαίων επιχειρηματιών δεν κατάφερε να φανεί συνεπής στις υποχρεώσεις του καθώς είτε η επιχείρηση δεν λειτουργούσε καθόλου, είτε ο τζίρος τους ήταν πολύ μειωμένος. Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθούν νέα χρέη τα οποία όμως βάζουν «φρένο» στην υπαγωγή των ενδιαφερομένων στη νέα ρύθμιση. Ακόμα όμως και όσοι τελικά πληρούν τις προϋποθέσεις υπαγωγής τους θα έχουν να αντιμετωπίσουν τα υψηλά επιτόκια που είναι 4,38% για τις 36 δόσεις και 5,87% για τις 72 δόσεις.

Και για όσους όμως ενδιαφέρονται να αναβιώσουν τις 120 δόσεις, ρύθμιση από την οποία είχαν βγει λόγω αδυναμίας, η υποχρέωση καταβολής δύο δόσεων μαζεμένων μπορεί να φανεί ανυπέρβλητο εμπόδιο.

Χωρίς λοιπόν δυνατότητα εξόφλησης των οφειλών σε πολλές δόσεις και μέσα σε ένα περιβάλλον που μόνο ευνοϊκό δεν είναι για το επιχειρείν, η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι στο άμεσο μέλλον θα δούμε πολλές περισσότερες δεσμεύσεις λογαριασμών και τελικά «λουκέτα» για έναν μεγάλο αριθμό μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς δεν θα καταφέρουν να αποπληρώνουν τόσες οικονομικές υποχρεώσεις.

Καλούμε τα κόμματα εξουσίας να δεσμευθούν από τώρα ότι με το που θα εκλεγεί η όποια νέα κυβέρνηση, θα ασχοληθεί με το εξαιρετικά σημαντικό πρόβλημα που απειλεί σήμερα ένα μεγάλο κομμάτι του επιχειρείν.