tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Γ. Χατζηθεοδοσίου στη “Δημοκρατία”: Πνίγουν τους μικρομεσαίους

Άρθρο του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Επίτιμου Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά, στην εφημερίδα “Δημοκρατία” (11/4/2023).


Από τα χρόνια των μνημονίων έως και σήμερα, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται υπό συνεχή πίεση και αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς.

Ειδικά τα τελευταία χρόνια, λόγω της παρατεταμένης ακρίβειας που συρρικνώνει τα εισοδήματα των νοικοκυριών και μειώνει την κατανάλωση αλλά και εξαιτίας της τακτικής που ακολουθούν οι τράπεζες και της αύξησης των επιτοκίων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο.

Αντίθετα από τις μεγάλες που τυγχάνουν καλύτερης μεταχείρισης. Σε πάρα πολλά επίπεδα. Όπως στο θέμα της στήριξης τους από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Όπως ενημερωθήκαμε πριν από λίγες ημέρες από το Υπουργείο Οικονομικών, μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 381 επενδυτικά σχέδια στο δανειακό σκέλος του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», τα οποία έχουν συνολικό προϋπολογισμό 12,12 δισ. ευρώ.

Από τα 381 επενδυτικά σχέδια, τα 230 έχουν κατατεθεί από πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και έχουν συνολικό προϋπολογισμό 2,73 δισ. ευρώ.

Δηλαδή τι παρατηρούμε; Ένα ποσό πάνω από 9 δισ. ευρώ κατευθύνεται σε 151 μεγάλες επιχειρήσεις και 2,73 δισ. σε 230 μικρομεσαίες.

Ως Επιμελητήριο, ολοκληρώσαμε πριν από λίγες ημέρες μία Μελέτη για τη βελτίωση προσβασιμότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και ένα από τα ευρήματα της είναι η δυσκολία πρόσβασης αυτού του μεγέθους των επιχειρήσεων στα χρηματοδοτικά προγράμματα του Ταμείου. Οι μικρές τράπεζες έχουν αποκλειστεί και οι συστημικές δίνουν βαρύτητα μόνο στις μεγάλες επιχειρήσεις. Παράλληλα υπάρχει σημαντικό πρόβλημα γραφειοκρατίας αλλά και δυσκολία στην εκπόνηση επιχειρηματικού πλάνου και κατάθεσης αίτησης καθώς λόγω της πολυπλοκότητας απαιτούνται εξειδικευμένοι σύμβουλοι οι οποίοι βέβαια πρέπει να πληρωθούν.

Θεωρούμε επιβεβλημένο για τη σωτηρία δεκάδων χιλιάδων επιχειρήσεων, να μπορούν να υπαχθούν σε προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης όσο το δυνατόν περισσότερες μικρομεσαίες. Μέσα στη μελέτη υπάρχει ενδεικτική πρόταση για μικροχρηματοδοτήσεις έως τις 25.000 ευρώ πολύ μικρών επιχειρήσεων και επαγγελματιών, ενώ υπάρχουν και ενδεικτικές για μεγαλύτερο δανεισμό.

Συνολικά υπολογίζουμε περίπου 35.000 ωφελημένους ενδιαφερόμενους, με προϋπολογισμό περίπου 2 δισ. ευρώ. Οι αριθμοί μπορούν να διαφοροποιηθούν. Η ουσία είναι ότι υπάρχει τρόπος να αλλάξουν οι συσχετισμοί. Πολιτική απόφαση χρειάζεται. Ήδη η ψαλίδα μεταξύ μεγάλων και μικρών είναι μεγάλη. Η κοινωνία δεν αντέχει και άλλο άνοιγμα.

Γνωρίζουμε όλοι ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης, μέσα από το «Ελλάδα 2.0», είναι η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, με στόχο την ανάπτυξη της. Συμφωνούμε σε ότι έχει να κάνει με τον στόχο. Έχουμε όμως σοβαρές ενστάσεις για τη διαδικασία. Μέσα από αυτούς τους κοινοτικούς πόρους, όπως και του ΕΣΠΑ, οι μικρομεσαίοι πρέπει να αποκτήσουν δικαίωμα στην επιβίωση. Ώστε αργότερα να έρθει και η ανάπτυξη.