tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Γ. Χατζηθεοδοσίου στη “Δημοκρατία”: Σε ασφυξία οι μικροί

Άρθρο του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Επίτιμου Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά, στην εφημερίδα “Δημοκρατία” (8/11/2022).


Η εφαρμογή του κυβερνητικού σχεδίου με το όνομα «το καλάθι του νοικοκυριού» είναι πολύ νωρίς για να κριθεί αν πέτυχε τον στόχο της. Δηλαδή αν όντως θα μπορούν να προμηθεύονται τα βασικά αγαθά οι ευάλωτοι πολίτες σε χαμηλότερες τιμές.

Το βέβαιο είναι ότι δημιουργεί νέα δεδομένα στην αγορά. Και αυτά τα δεδομένα δεν λειτουργούν υπέρ της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, οπότε ούτε και του καταναλωτή. Ήδη ασκούνται ασφυκτικές πιέσεις προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είναι προμηθευτές των super market. Και μιλάμε για χιλιάδες επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα –ίσως και περισσότερες από 50.000- που έχουν από πίσω τους πολλαπλάσιο εργαζόμενο κόσμο που η ζωή του εξαρτάται από την πορεία τους στην αγορά.

Αυτό το κομμάτι της επιχειρηματικότητας δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής, όπως το να ανταποκριθεί στο αυξημένο ενεργειακό κόστος, αλλά και να αντιμετωπίσει τη νέα πραγματικότητα. Υπενθυμίζω ότι ένας σημαντικός αριθμός των προϊόντων που αποκαλούμε ως «το καλάθι του νοικοκυριού» είναι ιδιωτική ετικέτα, με ότι και αν σημαίνει αυτό για αυτές τις επιχειρήσεις. Για να δώσω ένα παράδειγμα, πόση ομοιότητα στην ποιότητα έχει το κατεψυγμένο ψωμί που διατίθεται στις μεγάλες αλυσίδες των super market με αυτό που βγάζουν οι φούρνοι; Πάντως ήδη, εξαιτίας της υφιστάμενης κατάστασης με την ενεργειακή ακρίβεια, έχουν κατεβάσει ρολά περισσότερα από 200 αρτοποιεία. Ας φανταστούμε λοιπόν που μπορεί να οδηγήσει αυτή η τακτική με την ιδιωτική ετικέτα και τις πιέσεις προς τις επιχειρήσεις-προμηθευτές. Με αυτή την τακτική που έχει υιοθετηθεί, η κυβέρνηση σπρώχνει το καταναλωτικό κοινό προς τα super market.

Δεν θα είναι καθόλου παράξενο λοιπόν αν σε λίγο καιρό δούμε να αυξάνεται ραγδαία ο αριθμός των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων από τον κλάδο τροφίμων που θα υποχρεωθούν να σταματήσουν τη λειτουργία τους. Αυτό είναι που θέλουμε ως χώρα και ως οικονομία; Έχουμε σκεφθεί τις συνέπειες μίας τέτοιας εξέλιξης, τόσο για την απασχόληση όσο και για τα δημόσια έσοδα;

Είναι ώρα όμως και οι αρμόδιοι φορείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να πορευθούν σύμφωνα με τις θεσμικές τους υποχρεώσεις. Για παράδειγμα, τα Επιμελητήρια οφείλουν να στηρίξουν τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα καθώς το 99,2% των επιχειρήσεων της χώρας είναι μικρομεσαίες. Οι μεγάλες έχουν και τους φορείς να τις στηρίξουν, όπως τον ΣΕΒ, και τις οικονομικές δυνατότητες να πορευθούν. Οι μικρότερες όμως περιμένουν από εμάς να σταθούμε δίπλα τους σε αυτό τον αγώνα επιβίωσης που δίνουν εδώ και χρόνια, από την εποχή της οικονομικής κρίσης.

Γιατί στηρίζοντας τις ΜμΕ, ουσιαστικά στηρίζουμε την ελληνική οικονομία και περιορίζουμε τον σκληρό ανταγωνισμό που πάντα λειτουργεί υπέρ του δυνατού.