tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Γ. Χατζηθεοδοσίου στην “ΑΞΙΑ”: Απαιτούνται δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Άρθρο του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Επίτιμου Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά, στην εφημερίδα “ΑΞΙΑ” (30/03/2024).


Σχεδόν καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες των μεγάλων κλιματικών αλλαγών σε παγκόσμιο επίπεδο. Από το λιώσιμο των πάγων και τις υψηλές θερμοκρασίες, μέχρι τις μεγάλες πλημμύρες και τις mega πυρκαγιές, όλα δείχνουν το μέγεθος μίας απειλής που μέχρι πριν από κάποια χρόνια δεν μπορούσαμε να φανταστούμε.

Πλέον όμως μιλάμε για μία νέα πραγματικότητα που εγκυμονεί κινδύνους τεράστιων οικονομικών απωλειών και αλλαγών που θα επηρεάσουν τις ζωές όλων μας.  Όπως έχει εκτιμήσει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος, η υπερθέρμανση του πλανήτη θα μπορούσε να προκαλέσει ετήσιες οικονομικές απώλειες άνω του 1 τρισ. ευρώ στις χώρες της Ε.Ε. μέχρι το 2100 και να επιφέρει τραγικές συνέπειες για τους κατοίκους της.

Μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζει ο ευρωπαϊκός νότος  καθώς εκτιμάται ότι στα επόμενα χρόνια θα πληγεί εντονότερα από τις υψηλές θερμοκρασίες. Και αυτό μπορεί να επηρεάσει τη χώρα μας με λειψυδρία αλλά και μεγαλύτερες πυρκαγιές ενώ αναμένεται να επηρεαστούν σε μεγάλο βαθμό τομείς όπως η αγροτική παραγωγή και ο τουρισμός.

Ήδη βλέπουμε κάποια πρώτα στοιχεία της κλιματικής αλλαγής στη χώρα μας. Ο φετινός χειμώνας ήταν από τους ηπιότερους των τελευταίων χρόνων, κάτι δηλαδή ασυνήθιστο και όχι τόσο ελπιδοφόρο για το μέλλον. Και αν από τα τέλη Μαρτίου οι θερμοκρασίες κινούνται αρκετά πάνω από τους 20 βαθμούς Κελσίου, τότε τι να περιμένουμε για το καλοκαίρι;

Είναι ανάγκη λοιπόν για άμεση κινητοποίηση συνολικά της Ευρώπης και για δραστικά μέτρα προετοιμασίας απέναντι στην κλιματική απειλή.

Μία από τις δράσεις που πρέπει να αναληφθούν είναι η διάθεση περισσότερων πόρων για την αναβάθμιση της ανθεκτικότητας κρίσιμων υποδομών των χωρών της νότιας Ευρώπης, την αναδιάρθρωση και προσαρμογή της αγροτικής παραγωγής και του τουρισμού, για την αντιμετώπιση των πλημμυρών και των mega πυρκαγιών που όπως λένε οι ειδικοί σίγουρα θα δούμε περισσότερες τα επόμενα χρόνια. Θυμόμαστε όλοι τι έγινε το περσινό καλοκαίρι με τις φωτιές αλλά και πόσο καταστροφικές ήταν οι πλημμύρες που ακολούθησαν.

Σε αυτό το πλαίσιο επιβάλλεται η ενίσχυση των ευρωπαϊκών μηχανισμών αλληλεγγύης, για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, κάτι που έχει επισημάνει στις Βρυξέλλες και η κυβέρνηση. Επίσης απαιτείται μεγαλύτερη ευελιξία και ταχύτητα στη διάθεση των κοινοτικών κονδυλίων που θα κατευθυνθούν ως παροχή βοήθειας σε πληγέντες αλλά και θα χρησιμοποιηθούν για την αποκατάσταση των υποδομών και του παραγωγικού ιστού σε περιοχές που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές. Ορισμένες φορές είναι παροιμιώδης η καθυστέρηση που παρατηρείται στη διαδικασία λήψης αποφάσεων από τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα και αυτό πρέπει να αλλάξει.

Σχετικά με την κατάσταση στη χώρα μας, πρέπει να εστιάσουμε περισσότερο σε πολιτικές πρόληψης για τον περιορισμό των συνεπειών μίας φυσικής καταστροφής ενώ απαιτείται ταχύτητα στη διαδικασία αποκατάστασης των περιοχών που δέχθηκαν σφοδρά πλήγματα από τις φωτιές και τις πλημμύρες.

Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον θα πρέπει να δούμε την πιθανότητα ανάπτυξης νέων καλλιεργειών, εφαρμογής νέων στρατηγικών στον τομέα του τουρισμού, επιτάχυνση των επενδύσεων σε ΑΠΕ και υποστήριξη των ΜμΕ για την πράσινη μετάβαση.

Οφείλουμε όλοι, κυβέρνηση, φορείς και πολίτες, να συνειδητοποιήσουμε τους ρεαλιστικούς κινδύνους της κλιματικής απειλής και να προχωρήσουμε το ταχύτερο δυνατό στις απαραίτητες ενέργειες για τη μείωση των επιπτώσεων της.

Ψηφιακός Βοηθός Ε.Ε.Α.
Έναρξη συνομιλίας