tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Γ. Χατζηθεοδοσίου στην “ΑΞΙΑ”: Απαιτούνται μέτρα που θα οδηγήσουν σε μειώσεις των τιμών στα τρόφιμα

Άρθρο του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Επίτιμου Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά, στην εφημερίδα “ΑΞΙΑ” (10/03/2024).


Εδώ και λίγες ημέρες έχουν τεθεί σε εφαρμογή από την κυβέρνηση νέα μέτρα, προκειμένου να μειωθούν οι τιμές διαφόρων προϊόντων. Μάλιστα, όπως διαβεβαιώνει το αρμόδιο υπουργείο, ήδη καταγράφονται μειώσεις ενώ αναμένονται και άλλες. Σύμφωνα με κυβερνητικές εκτιμήσεις, περίπου 4.000 είδη θα πωλούνται φθηνότερα το επόμενο διάστημα. Όμως αυτές οι μειώσεις τιμών δεν αφορούν τρόφιμα. Ο μεγαλύτερος «πονοκέφαλος» των νοικοκυριών είναι ακριβώς αυτός καθώς η ακρίβεια σε βασικά αγαθά επιμένει και οι τιμές συνεχίζουν την ανοδική τους πορείας.

Η δύσκολη κατάσταση αποτυπώνεται και στα στοιχεία της Eurostat, σύμφωνα με τα οποία ο πληθωρισμός των τροφίμων στην Ελλάδα είναι στο 5,8%, ενώ την ίδια ώρα στην Ευρωζώνη είναι κατά μέσο όρο στο 4%.

Με αυτό ως δεδομένο αλλά και εξαιτίας της συρρίκνωσης των εισοδημάτων των πολιτών, αποτέλεσμα της γενικότερης αύξησης του κόστους ζωής, η κυβέρνηση θα πρέπει να στρέψει το ενδιαφέρον της στην προσπάθεια μείωσης των τιμών στα τρόφιμα.

Είναι κάτι που θα έπρεπε ήδη να έχει γίνει. Από τη στιγμή που φαίνεται ότι η κυβερνητική πολιτική φέρνει αποτελέσματα με τα τελευταία μέτρα, προκαλεί εύλογες απορίες το γιατί δεν υπήρξαν μέχρι τώρα αντίστοιχες δράσεις και για τα αγαθά που δεν πρέπει να λείπουν από το τραπέζι ενός νοικοκυριού. Τι είναι αυτό που εμποδίζει την κυβέρνηση; Και για ποιο λόγο πέρασαν σχεδόν δύο χρόνια για να δούμε μειώσεις σε τιμές άλλων προϊόντων;

Οι υπεύθυνοι πρέπει να σταθμίσουν το γεγονός ότι κάθε πίεση που ασκείται στον οικονομικό προϋπολογισμό των νοικοκυριών, επηρεάζει άμεσα το σύνολο της αγοράς. Γιατί προκειμένου οι καταναλωτές να καλύψουν τις ανελαστικές τους δαπάνες (βασικά αγαθά, ενεργειακό κόστος, ενοίκιο ή δόσεις στεγαστικού δανείου, κλπ), αναγκαστικά κάνουν περικοπές σε άλλα είδη, με αποτέλεσμα να έχει μειωθεί συνολικά η κατανάλωση.

Αυτό που προτείνουμε ως Επιμελητήριο είναι να εφαρμοστούν και μέτρα που δεν τα έχουμε δοκιμάσει έως τώρα. Ειδικά μία μείωση στον ΦΠΑ σε βασικά αγαθά, από το 13% στο 6%, θεωρούμε ότι θα μπορούσε να φέρει σημαντικά αποτελέσματα στην προσπάθεια μείωσης της τιμής των τροφίμων. Θετικές συνέπειες στο εισόδημα των πολιτών θα προκαλούσε και μία μείωση στον ΕΦΚ στα καύσιμα. Δίνουμε έμφαση σε αυτούς τους φορολογικούς συντελεστές γιατί ανεβάζουν κατά πολύ την τελική τιμή των ειδών, γεγονός που ασκεί πιέσεις σε όλους τους καταναλωτές.

Από εκεί και πέρα εννοείται ότι πρέπει να συνεχιστούν οι εντατικοί έλεγχοι στην αγορά έτσι ώστε να περιοριστούν τα φαινόμενα αισχροκέρδειας που έχουν καταγραφεί το τελευταίο διάστημα, κυρίως από πολυεθνικές εταιρείες. Και βέβαια απαιτούνται στοχευμένα μέτρα στήριξης της επιχειρηματικότητας.