tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Γ. Χατζηθεοδοσίου στην “ΑΞΙΑ”: Για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών το βάρος πρέπει να δοθεί στην πρόληψη

Άρθρο του Γιάννη Χατζηθεδοσίου, Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Επίτιμου Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά, στην εφημερίδα “ΑΞΙΑ” (26/8/2023).


Και το φετινό καλοκαίρι σημαδεύτηκε από τα μεγάλα πύρινα μέτωπα σε διάφορα σημεία της χώρας που στοίχισαν τη ζωή συνανθρώπων μας, προκάλεσαν τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή αλλά και πολύ μεγάλες ζημιές σε περιουσίες κατοίκων των περιοχών που επλήγησαν.

Αττική, Έβρος, Ρόδος, Βοιωτία, Κορινθία, είναι ορισμένοι μόνο από τους τόπους που πέρασε η πύρινη λαίλαπα. Είναι γεγονός ότι με την τακτική των εκκενώσεων δεν υπήρξαν περισσότερες απώλειες ανθρώπινων ζωών. Δεν μπορούμε όμως να αγνοήσουμε ότι εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα πρασίνου έγιναν στάχτη, κόποι μίας ζωής παραδόθηκαν στις φλόγες, ζώα βρήκαν φριχτό θάνατο, επιχειρήσεις καταστράφηκαν, ο τουρισμός δέχθηκε ισχυρότατο πλήγμα.

Σίγουρα η πρόκληση τόσων πολλών και μεγάλων πυρκαγιών σε όλη τη χώρα οφείλεται κατά ένα μεγάλο ποσοστό στην κλιματική κρίση. Οι μεγάλες περίοδοι καύσωνα αλλά και οι ισχυροί άνεμοι είναι παράγοντες που συντελούν στην πρόκληση πυρκαγιών. Παράλληλα υπάρχει πάντα και το θέμα των εμπρησμών. Είτε σε κάποιες περιπτώσεις από άγνοια, είτε από δόλο.

Η ουσία είναι ότι η χώρα αντιμετωπίζει κάθε καλοκαίρι έναν τρομακτικό κίνδυνο με οδυνηρές συνέπειες, τόσο για την κοινωνία όσο και για την οικονομία. Θα περάσουν χρόνια για να βελτιωθεί η εικόνα δημοφιλών τουριστικών προορισμών από τους οποίους πέρασε η φωτιά. Πολλοί συνάνθρωποι μας είδαν τα σπίτια τους να γίνονται στάχτη. Εργαζόμενοι επιχειρήσεων που καταστράφηκαν ή που υπέστησαν σοβαρές ζημιές βλέπουν μπροστά τους το φάσμα της ανεργίας. Ο πρωτογενής τομέας δέχθηκε και αυτός ισχυρό χτύπημα. Αυτές είναι οι άμεσες συνέπειες. Γιατί στο μέλλον θα δούμε και άλλες, όπως η αλλαγή του μικροκλίματος σε διάφορες περιοχές.

Προτεραιότητα αυτή την στιγμή πρέπει να είναι η στήριξη των πληγέντων. Η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού, τόσο στο θέμα της καταγραφής των ζημιών όσο και στην καταβολή των ενισχύσεων. Σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια θα συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας, όπως έχει κάνει και άλλες φορές στο παρελθόν, μετά από καταστροφές.

Εκεί όμως που πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα, είναι στον τρόπο αντιμετώπισης των πυρκαγιών και κυρίως στο θέμα της πρόληψης. Με νέο σχεδιασμό και αυξημένη χρηματοδότηση. Απαιτούνται στοχευμένες  πολιτικές διαχείρισης των δασών, ενίσχυση των δυνάμεων πυρόσβεσης –και στον αριθμό των πυροσβεστών αλλά και των μέσων, ειδικά των εναέριων. Αξιοποίηση του επιστημονικού μας δυναμικού αλλά και των δυνατοτήτων που δίνει σήμερα η τεχνολογική εξέλιξη. Αποδοτικότερη συνεργασία της κεντρικής εξουσίας με Δήμους, Περιφέρειες, ομάδες εθελοντών. Αλλά και καλύτερη αστυνόμευση και αυστηροποίηση των ποινών για εμπρησμούς. Δεν είναι κανονικό πράγμα να καίγεται κάθε χρόνο η χώρα.

Αυτό θεωρούμε ως Επιμελητήριο ότι είναι το μεγάλο στοίχημα. Μία μεγάλη εθνική προσπάθεια ώστε να περιορίσουμε τις πυρκαγιές. Δεν αρκεί να κάνουμε υπερπροσπάθειες για να τις σβήσουμε γιατί αυτό δεν θα είναι πάντα εφικτό. Μπορούμε όμως να προετοιμαστούμε καλύτερα ως κράτος ώστε να έχουμε λιγότερους κινδύνους να αντιμετωπίσουμε.