tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Γ. Χατζηθεοδοσίου στην “ΑΞΙΑ”: Η αναβάθμιση του πρωτογενούς τομέα πρέπει να αποτελέσει εθνική στρατηγική

Άρθρο του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Επίτιμου Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά, στην εφημερίδα “ΑΞΙΑ” (12/02/2024).


Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν βγει στους δρόμους, διεκδικώντας την ικανοποίηση αιτημάτων που σχετίζονται κυρίως με το αυξημένο κόστος παραγωγής.

Οι αγροτικές κινητοποιήσεις όμως δεν είναι σε εξέλιξη μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε πολλές χώρες της Ευρώπης καθώς είναι κοινά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Είναι νωπές οι εικόνες των τρακτέρ από τη διαμαρτυρία των ευρωπαίων αγροτών στις Βρυξέλλες, οι οποίοι -όπως και οι Έλληνες συνάδελφοι τους- ζητούν αλλαγή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Το ότι απαιτείται αναθεώρηση της δεν το λένε μόνο εκπρόσωποι του αγροτικού κόσμου αλλά πλέον και ηγέτες κρατών που βλέπουν την κατάσταση να οδηγείται σε αδιέξοδο. Το αυξημένο κόστος παραγωγής, οι συνέπειες της ενεργειακής κρίσης, η διαφαινόμενη δυσκολία στην πράσινη μετάβαση, ο ανταγωνισμός από τρίτες χώρες, προκαλούν σημαντικά προβλήματα και θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον πολλών επαγγελματιών του κλάδου.

Ειδικά για τη χώρα μας, ο πρωτογενής τομέας έχει σημαντικό ρόλο, στην προσπάθεια ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, καθώς έχει τριπλάσια συμμετοχή στο ΑΕΠ, σε σύγκριση με τον μέσο όρο της Ε.Ε., και στηρίζοντας πάνω από το 10% της συνολικής απασχόλησης. Αυτό σημαίνει ότι απαιτείται μία ιδιαίτερη έμφαση, τόσο στο θέμα της αντιμετώπισης των υφιστάμενων προβλημάτων όσο και στις ενέργειες που πρέπει να γίνουν για την ενίσχυση των αναπτυξιακών προοπτικών του πρωτογενούς τομέα.

Χωρίς να μπορούμε να γνωρίζουμε πως θα εξελιχθούν οι κινητοποιήσεις των αγροτών, αυτό που μπορούμε να υποστηρίξουμε με βεβαιότητα είναι ότι η Πολιτεία οφείλει να εφαρμόσει μία εθνική στρατηγική που θα επιτρέψει στον πρωτογενή τομέα της χώρας να ενισχυθεί ουσιαστικά.

Χρειάζονται δηλαδή στοχευμένες πολιτικές, να δοθεί προτεραιότητα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του αγροτικού κόσμου, να προωθηθούν πρακτικές που θα είναι φιλικές προς το περιβάλλον αλλά και πάταξη των παράνομων «ελληνοποιήσεων» αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ένα μεγάλο κομμάτι της ακρίβειας που πλήττει την ελληνική κοινωνία εντοπίζεται αυτή την στιγμή στις μεγάλες διαφορές που υπάρχουν στις τιμές από το χωράφι έως το ράφι. Είναι κάτι που αναδεικνύουν και οι ίδιοι οι αγρότες.

Στο πλαίσιο στήριξης του πρωτογενούς τομέα μπορεί να συμβάλει και η αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογικών εργαλείων. Και σε ζητήματα παραγωγής αλλά και προώθησης των ελληνικών προϊόντων.

Με μία αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, με αλλαγή κουλτούρας των επαγγελματιών σε θέματα δημιουργίας ευρύτερων συνεργασιών και άμεση σύνδεση του πρωτογενούς τομέα με άλλους κλάδους της οικονομίας, καθώς και με ανάδειξη των ελληνικών προϊόντων τα οποία πρέπει επιτέλους να βρουν το δρόμο για μεγαλύτερες αγορές, εκτιμώ ότι στα επόμενα χρόνια η αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή θα είναι σε θέση να δώσει πολλά περισσότερα στην ελληνική οικονομία.