tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Γ. Χατζηθεοδοσίου στην “ΑΞΙΑ”: Όχι στον αφανισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Άρθρο του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Επίτιμου Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά, στην εφημερίδα “ΑΞΙΑ” (06/04/2024).


Πριν από λίγες ημέρες, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης εξέφρασε την άποψη ότι ο «τόσο μεγάλος αριθμός μικρών επιχειρήσεων, στην Ελλάδα δεν είναι εναντίον μόνο της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, αλλά και των ίδιων των μικρών επιχειρήσεων» επισημαίνοντας παράλληλα το θέμα των συγχωνεύσεων.

Αυτή η αναφορά δείχνει την ξεκάθαρη πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην εφαρμογή του Σχεδίου Πισσαρίδη το οποίο, στο πλαίσιο της αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, προβλέπει τη δραστική μείωση των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Την ίδια ώρα ουσιαστικά επιβεβαιώνει τις θέσεις του Ε.Ε.Α. για προνομιακή μεταχείριση των μεγαλύτερων επιχειρήσεων.

Η κυβέρνηση οφείλει να καταλάβει πως ένα από τα ειδικά χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας είναι ο κομβικός ρόλος των ΜμΕ οι οποίες αποτελούν και τη συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων της χώρας.

Αυτές είναι που παράγουν πλούτο, αυτές δίνουν θέσεις εργασίας, αυτές στηρίζουν τα δημόσια έσοδα. Είναι ένα δυναμικό κομμάτι της κοινωνίας και από την πρόοδο τους εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό η ανάπτυξη της οικονομίας.

Το να ισχυριστεί λοιπόν μία κυβέρνηση ότι χρειάζεται μείωση του αριθμού των επιχειρήσεων αυτού του μεγέθους και ότι αν συγχωνευθούν πολλές από αυτές η κατάσταση της οικονομίας θα βελτιωθεί, θεωρώ πως είναι μία λανθασμένη προσέγγιση.

Ο πρώτος λόγος είναι γιατί δεν μπορούν να γίνουν τόσες πολλές συγχωνεύσεις που μπορεί να θέλει το οικονομικό επιτελείο. Και ο δεύτερος γιατί δεν εκτιμάται ο κίνδυνος του αρνητικού αποτυπώματος μίας τέτοιας κίνησης. Εφόσον η όποια κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει στη μείωση των ΜμΕ θα πρέπει να κάνει ξεκάθαρο προς την κοινωνία πως θα αντιμετωπίσει το μεγάλο κύμα της ανεργίας που θα ακολουθήσει του κλεισίματος των επιχειρήσεων και πως ακριβώς θα στηρίξει αυτούς που θα βάλουν λουκέτο.

Μέχρι τώρα αυτό που βλέπουμε είναι μία προνομιακή μεταχείριση των μεγαλύτερων επιχειρήσεων, ειδικά στο κομμάτι της χρηματοδότησης αλλά και σε αυτό της φορολόγησης. Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που προκαλούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού στην αγορά και σοβαροί κίνδυνοι για δημιουργία καρτέλ. Και αυτή δεν θα είναι μία εξέλιξη ευνοϊκή για την κοινωνία.

Κανείς δεν υποστηρίζει πως όλες οι μικρομεσαίες είναι βιώσιμες. Ως Ε.Ε.Α. ζητάμε όμως να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα στήριξης ώστε να διασωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις.

Να γιατί ένα από τα αιτήματα μας είναι και η ευκολότερη πρόσβαση των ΜμΕ στον τραπεζικό δανεισμό και στα κοινοτικά κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ. Γιατί από τη δική τους ανάπτυξη θα εξαρτηθεί και η μελλοντική πορεία της χώρας. Η ελληνική οικονομία δεν στηρίζεται στη βαριά της βιομηχανία ή στις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις. Μπορούμε όμως να επενδύσουμε στην καινοτομία, στην ψηφιακή αναβάθμιση των ΜμΕ, στον πρωτογενή τομέα και σε τόσους άλλους κλάδους που έχουν σοβαρές προοπτικές ανάπτυξης.

Το ξεκαθαρίζω: δεν είμαστε αρνητικοί στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου. Όμως για να το πετύχουμε με τη μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία, απαιτείται ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός με μακρόπνοο ορίζοντα που θα δίνει έμφαση στην ανάπτυξη και των μικρομεσαίων. Κάθε άλλη κίνηση που θα στοχεύει απλώς στον περιορισμό των ΜμΕ θα έχει οδυνηρά αποτελέσματα και για την κοινωνία και για την οικονομία.