tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Γ. Χατζηθεοδοσίου στην “ΑΞΙΑ”: Οι ΜμΕ βρίσκονται σε ιδιαίτερα δεινή θέση λόγω έλλειψης χρηματοδότησης

Άρθρο του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, Πρόεδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Επίτιμου Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά, στην εφημερίδα “ΑΞΙΑ” (20/11/2023).


Το σοβαρό έλλειμμα χρηματοδότησης που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα έθεσα κατά την τοποθέτησή που έκανα στην Ευρωβουλή, στο πλαίσιο των εργασιών του 6ου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Επιχειρήσεων που διοργανώθηκε από την Ένωση Ευρωπαϊκών Επιμελητηρίων στις 14/11/2023.

Όπως ανέφερα, με στόχο να αναδείξω το πρόβλημα ώστε να γίνει απόλυτα κατανοητό ότι απαιτείται ευρωπαϊκή κινητοποίηση για την επίλυση του, οι χώρες του Νότου, όπως η Ελλάδα, βρίσκονται σαφώς σε δυσμενέστερη θέση. Ειδικότερα η χώρα μας, είναι υποχρεωμένη μέσα στο 2024 να πετύχει το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 2,1% – και μάλιστα παρά την τεράστια επιβάρυνση, που προκάλεσαν οι φυσικές καταστροφές του περασμένου καλοκαιριού.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται σε ιδιαίτερα δεινή θέση.

Εδώ και πολλούς μήνες αντιμετωπίζουν τη μείωση του κύκλου εργασιών τους, καθώς η ακρίβεια περιορίζει τις δαπάνες των νοικοκυριών στα βασικά αγαθά.

Παράλληλα, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις καλούνται να τρέξουν όλο και πιο γρήγορα, για να προλάβουν τις εξελίξεις της πράσινης και ψηφιακής μετάβαση και να παραμείνουν ανταγωνιστικές.

Σε αυτή τη δύσκολη προσπάθεια, χρειάζεται να υπερβούν τεράστια εμπόδια, με κυριότερο την πρόσβαση σε χρηματοδότηση.

Όπως γνωρίζει οποιοσδήποτε ασχολείται με την αγορά, οι ΜμΕ εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον τραπεζικό δανεισμό και την ύπαρξη χρηματοδοτικών εργαλείων.

Στην Ελλάδα, οι 7 στις 10 μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση. Οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, στην συντριπτική τους πλειονότητα, εκφράζουν υψηλό φόβο απόρριψης της αίτησής τους για χορήγηση τραπεζικού δανείου – πολύ περισσότερο, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Ακόμα και στις περιπτώσεις των λίγων μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση, τα επιτόκια δανεισμού είναι ιδιαίτερα υψηλά στην Ελλάδα, τόσο σε σχέση με τα επιτόκια δανεισμού των μεγάλων επιχειρήσεων, όσο και σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ε.Ε. και της ευρωζώνης.

Ουσιαστικά η πολιτική των τραπεζών εστιάζει στη χρηματοδότηση επιχειρήσεων, που πληρούν αυστηρά τραπεζικά κριτήρια, ή μπορούν να παρέχουν υψηλές εξασφαλίσεις.

Η συντριπτική πλειονότητα των μικρομεσαίων στην Ελλάδα παραμένει επίσης αποκλεισμένη από τα κοινοτικά κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, κάτι που καθιστά και δυσκολότερη τη μάχη που δίνουν για τη βιωσιμότητα τους. Ένα είναι βέβαιο: αγώνα επιβίωσης δίνουν οι περισσότερες ΜμΕ στην Ευρώπη, οπότε απαιτείται συντονισμένη δράση από τη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια και όχι κάποια αποσπασματικά μέτρα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Επιχειρήσεων-ΕΚΕ είναι η μεγαλύτερη εκδήλωση σε επίπεδο Ε.Ε., η οποία διοργανώνεται μία φορά κάθε δύο χρόνια από τα Ευρωεπιμελητήρια, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η εκδήλωση αυτή διεξάγεται στον συμβολικό χώρο του Ημικυκλίου του Ευρωκοινοβουλίου και στόχο έχει την απευθείας ενημέρωση των συμμετεχόντων για τον τρόπο λειτουργίας της Ε.Ε., στο πλαίσιο της οποίας λαμβάνονται αποφάσεις που έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα για την επιχειρηματικότητα σε κάθε χώρα.