tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Γ. Χατζηθεοδοσίου στην “ΑΞΙΑ”: Πιο φτωχό το πασχαλινό τραπέζι λόγω της ακρίβειας

Άρθρο του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Επίτιμου Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά, στην εφημερίδα “ΑΞΙΑ” (03/05/2024).


Οι ασφυκτικές πιέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων εξαιτίας της ακρίβειας συνεχίζονται, γεγονός που φαίνεται και από τα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας. Σύμφωνα με την Eurostat ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Απρίλιο έφτασε στο 3,2% ενώ στην υπόλοιπη Ευρωζώνη ήταν στο 2,4%.

Είναι άλλη μία απόδειξη για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι πολίτες. Την συρρίκνωση των εισοδημάτων τους αναδεικνύουν σε δημοσίευμα τους και οι Financial Times οι οποίοι αναφέρουν ότι αν και η ελληνική οικονομία σημειώνει καλές επιδόσεις, η Ελλάδα είναι η φτωχότερη χώρα στην Ευρωζώνη και η δεύτερη φτωχότερη στην Ε.Ε., μπροστά μόνο από τη Βουλγαρία.

Και αυτό συμβαίνει -όπως αναφέρουν και οι FT- γιατί οι «πληγές» που άνοιξε στην οικονομία μας η πολύχρονη κρίση που ξέσπασε στη χώρα το 2010 παραμένουν ανοιχτές. Το βιοτικό επίπεδο έχει υποχωρήσει σημαντικά και αυξάνονται οι συμπολίτες μας που δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να καλύψουν βασικές τους ανάγκες, όπως η αγορά τροφίμων.

Αυτό βλέπουμε και μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα όπου παραδοσιακά γίνονται οι προμήθειες για το πασχαλινό τραπέζι. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, όπως του ΙΝ.ΕΜ.Υ.-ΕΣΕΕ, το κόστος του φέτος -αν μιλάμε για τραπέζι 6-8 ατόμων- κυμαίνεται από 89,04 έως 130,04 ευρώ. Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι καταναλωτές που θα προβούν στις ίδιες αγορές με πέρυσι, θα δουν μεταβολή των τιμών από 16,3% έως 19,3% σε σύγκριση με το 2023. Πόσοι όμως θα μπορέσουν να ανταποκριθούν σε αυτές τις υψηλότερες τιμές; Εδώ δύσκολα τα καταφέρνουν στην καθημερινότητα τους. Άρα το λογικό συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι το φετινό πασχαλινό τραπέζι θα είναι πιο φτωχό, συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια. Δυσκολία υπάρχει και με το θέμα των εκδρομών μέσα στην εορταστική περίοδο εξαιτίας της αύξησης των καυσίμων. Γενικότερα, εκτιμώ ότι συνολικά θα μειωθεί η κίνηση στην πασχαλινή αγορά. Το πόσο ακριβώς θα το δούμε μέσω των στοιχείων που θα εξαχθούν αμέσως μετά τις γιορτές. Τότε θα μπορούμε να μιλήσουμε με ασφαλέστερα συμπεράσματα και συγκριτικά στοιχεία.

Για την αντιμετώπιση της υφιστάμενης κατάστασης, ως Επιμελητήριο θεωρούμε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη μίας άλλης πολιτικής που να επικεντρώνεται κυρίως στη μείωση των τιμών στα ράφια των σούπερ-μάρκετ και σίγουρα στην τόνωση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας η οποία εξακολουθεί να είναι η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας. Για τον πρώτο στόχο, από την στιγμή που δεν είδαμε ουσιαστικά αποτελέσματα από όσα εφαρμόστηκαν μέχρι σήμερα (διάφορα pass και «καλάθια»), χρειάζονται πιο γενναίες αποφάσεις όπως η έστω και για ένα διάστημα μείωση των έμμεσων φόρων. Για τον δεύτερο, σίγουρα περισσότερα χρηματοδοτικά εργαλεία για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ευκολότερη πρόσβαση τους στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ. Αν ούτε και τώρα δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα, τότε σε επίπεδο οικονομίας δεν θα αργήσει η ώρα που θα βλέπουμε πάνω από εμάς και την Βουλγαρία.