tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Γ. Χατζηθεοδοσίου στην “ΑΞΙΑ”: Προσφεύγουμε στη Δικαιοσύνη κατά του νέου φορολογικού

Άρθρο του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, Πρόεδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Επίτιμου Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά, στην εφημερίδα “ΑΞΙΑ” (13/01/2024).


Μπορεί πλέον το νέο φορολογικό να είναι νόμος του κράτους, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε για να αλλάξουμε σημεία που όχι απλώς θίγουν τα δικαιώματα των ελεύθερων επαγγελματιών, αλλά και που εγείρουν ζητήματα συνταγματικότητας. Για αυτό ακριβώς και το Συντονιστικό των φορέων που αντιδρούμε στο νόμο, προσφεύγει στη Δικαιοσύνη διεκδικώντας το δίκιο μας. Η απόφαση μας αυτή ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια μίας εξαιρετικά επιτυχημένης εκδήλωσης, παρουσίας πλήθους κόσμου αλλά και πολιτικών, την Τετάρτη, 10/1, το απόγευμα, σε κεντρικό ξενοδοχείο.
Η ισχυρή μας πεποίθηση ότι πρόκειται για έναν νόμο που δεν περιορίζει τη φοροδιαφυγή αλλά που στοχεύει στην είσπραξη περισσότερων χρημάτων, ενισχύθηκε από τις τοποθετήσεις τριών έγκριτων προσωπικοτήτων με ξεχωριστό ειδικό βάρος και άριστη γνώστη του Συντάγματος.
Όταν πρόσωπα όπως ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρώην Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Ομότιμος Καθηγητής της Νομικής Σχολής Αθηνών και πρώην βουλευτής Επικρατείας, Θεόδωρος Φορτσάκης, αναδεικνύουν σημεία του νόμου που μπορούν να κριθούν αντισυνταγματικά, μας επιβεβαιώνει τις ενστάσεις που είχαμε καταθέσει κατά την περίοδο της δημόσιας διαβούλευσης και που δεν βελτιώθηκαν κατά τη συζήτηση και ψήφιση της ρύθμισης της κυβέρνησης.
Εγώ στέκομαι σε δύο σημεία από τα πολλά που ανέδειξαν οι ομιλητές πριν από λίγα βράδια. «Ο νόμος καθιστά τους ελεύθερους επαγγελματίες εξορισμού ενόχους ψευδών δηλώσεων και με βάση αυτό το τεκμήριο που δεν ταιριάζει σε κράτος δικαίου αλλά σε αστυνομικό κράτος επιχειρεί να εξορθολογίσει ένα φορολογικό σύστημα όπου η μεγαλύτερη φοροδιαφυγή προέρχεται από οποιονδήποτε άλλο εκτός από τους συγκεκριμένους ελεύθερου επαγγελματίες. Όχι ότι δεν υπάρχει εκεί φοροδιαφυγή αλλά να ξέρουμε πού στοχεύουμε όταν προσπαθούμε να επιφέρουμε ισότητα ενώπιον των δημοσίων βαρών», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος ενώ ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος εξήγησε -μεταξύ άλλων- ότι «ανεξαρτήτως του ύψους των εισοδημάτων σου, όταν είσαι μεγάλος φορολογούμενος στην πράξη, δεν χρειάζεται να κάνει οτιδήποτε άλλο παρά να αποδεχθείς το τεκμήριο. Αν τα εισοδήματά σου είναι πολύ μεγαλύτερα των τεκμαρτών τότε δεν απειλείσαι με έλεγχο. Αν τα εισοδήματά σου είναι μικρότερα των τεκμαρτών και θες να αμφισβητήσεις το τεκμήριο απειλείσαι με έλεγχο. Άρα οι έλεγχοι δεν προσανατολίζονται στους μεγαλύτερους εν δυνάμει φορολογούμενους αλλά σε αυτούς που δεν καλύπτουν το τεκμήριο και τολμούν να το αμφισβητήσουν.»
Βλέπουμε λοιπόν να γίνονται διακρίσεις, με τους φορολογούμενους που έχουν υψηλά εισοδήματα να παραμένουν ουσιαστικά στο απυρόβλητο. Και διαπιστώνουμε ότι η κυβέρνηση προτιμά να εισπράξει ένα ποσό περίπου 550 εκατ. ευρώ, από το να εντοπίσει τα περίπου 10 δισ. ευρώ μη καταβληθέντων φόρων, ποσό που υπολογίζεται σύμφωνα με το ύψος της παραοικονομίας που κυμαίνεται κοντά στα 40 δισ. ευρώ.
Αν εφαρμοστεί ο νόμος, τότε τις συνέπειες θα τις δουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες στα εκκαθαριστικά τους. Και επειδή προβλέπω ότι πολλοί από αυτούς δεν θα καταφέρουν να ανταποκριθούν στα επιπλέον βάρη, φοβάμαι ότι η επόμενη μέρα θα είναι οδυνηρή για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.