tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Γ. Χατζηθεοδοσίου στην “ΑΞΙΑ”: Προτεραιότητα η προστασία του περιβάλλοντος και πράσινη μετάβαση

Άρθρο του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Επίτιμου Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά, στην εφημερίδα “ΑΞΙΑ” (27/05/2023).


Μία από τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής –και για τις επιχειρήσεις- είναι η προστασία του περιβάλλοντος. Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, οι κίνδυνοι που απειλούν τον πλανήτη και που αυξάνονται συνεχώς, η ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης και η ανάγκη υιοθέτησης μίας άλλης κουλτούρας, είναι ζητήματα που πρέπει να μας απασχολήσουν σοβαρά καθώς επηρεάζουν ήδη τη ζωή μας ενώ σχετίζονται άμεσα με κρίσιμους τομείς, όπως οικονομία, επιχειρείν, απασχόληση.

Προτεραιότητα μας πρέπει να είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών όλων των ηλικιών απέναντι σε θέματα που αφορούν στο περιβάλλον, σε συνδυασμό με την ανάληψη των δράσεων εκείνων που θα δώσουν προοπτική βελτίωσης των υφιστάμενων συνθηκών.

Έχει φτάσει πλέον η ώρα που από τα λόγια θα πρέπει να περάσουμε στις πράξεις σχετικά με την προστασία του πλανήτη που μας φιλοξενεί. Τρανό παράδειγμα των κινδύνων που απειλούν σήμερα τον άνθρωπο, είναι οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής που βλέπουμε όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια και δυστυχώς με δραματικό τρόπο. Μόλις πριν από λίγες ημέρες στη γειτονική Ιταλία χάθηκαν ανθρώπινες ζωές μετά από πλημμύρες ενώ πάρα πολλοί συνάνθρωποι μας έμειναν ανέστιοι. Ανάλογα προβλήματα υπήρξαν και σε άλλες χώρες ενώ και στην Ελλάδα έχουμε θρηνήσει θύματα και έχουμε δει μεγάλες καταστροφές στο περιβάλλον και σε ιδιωτικές περιουσίες μετά από έντονα καιρικά φαινόμενα αλλά και πυρκαγιές. Υπενθυμίζω το Μάτι, τη Μάνδρα, τις συνέπειες του Ιανού σε διάφορα σημεία της χώρας, τις φωτιές σε Εύβοια, Αττική, Πελοπόννησο και αλλού. Σίγουρα υπήρξαν περιστατικά ανθρώπινης αμέλειας και αστοχίας στην αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, όμως για εμένα ο άνθρωπος έχει την κυριότερη ευθύνη που φτάσαμε ως εδώ.

Προκειμένου να έχουμε ένα βιώσιμο μέλλον που θα στηρίζεται σε πρακτικές και δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος, θα πρέπει και η επιχειρηματική κοινότητα να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις της εποχής και σε πολλές περιπτώσεις να δούμε ποιες αλλαγές μπορούν να γίνουν στη λειτουργία πολλών επιχειρήσεων, ειδικά αυτών που έχουν έντονο αποτύπωμα στο περιβάλλον.

Προς αυτή την κατεύθυνση είναι αναγκαίο να υπάρξουν χρηματοδοτικά προγράμματα για να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις –κυρίως οι μικρομεσαίες- στην πράσινη μετάβαση. Όσο σημαντικό θεωρώ τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων, άλλο τόσο κομβική θεωρώ και την πράσινη μετάβαση, καθώς μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στην προστασία του περιβάλλοντος.
Καθοριστική θα είναι και η συνεργασία όλων των φορέων που έχουν λόγο στο θέμα. Η αλλαγή κουλτούρας, η ανάδειξη των κινδύνων, η διαφοροποίηση του παραγωγικού μοντέλου, η λειτουργία της οικονομίας, είναι ζητήματα που απαιτούν ευρύτερες συνεργασίες. Από την Πολιτεία, τα κόμματα και την τοπική αυτοδιοίκηση μέχρι τους κοινωνικούς εταίρους και από φορείς όπως τα επιμελητήρια μέχρι τους εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, χρειάζεται συντονισμός και συνένωση δυνάμεων.

Εμείς ως Επιμελητήριο δηλώνουμε ήδη παρόντες σε αυτή την προσπάθεια και αυτό αποδεικνύεται με πράξεις. Για παράδειγμα, διατηρούμε περίπτερο στην έκθεση Attica Green Expo που διεξάγεται αυτές τις ημέρες ενώ μόλις πριν από δύο εβδομάδες ολοκληρώσαμε ένα μεγάλο πρόγραμμα δεντροφύτευσης 10.000 δενδρυλίων σε περιοχές της Αττικής που είχαν πληγεί από καταστροφικές πυρκαγιές. Οφείλουμε όλοι να καταλάβουμε ότι έχουμε τεράστια ευθύνη απέναντι στη νέα γενιά και πρέπει να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών και των απαιτήσεων που υπάρχουν.