tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Γ. Χατζηθεοδοσίου στην “ΑΞΙΑ”: Το νέο φορολογικό αιτία για κλείσιμο επιχειρήσεων

Άρθρο του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, Πρόεδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Επίτιμου Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά, στην εφημερίδα “ΑΞΙΑ” (09/12/2023).


Πάγια θέση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών είναι ότι τα οριζόντια μέτρα δεν αποδίδουν δικαιοσύνη. Αυτό ισχύει και για τη φορολογική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης, με μεγάλους χαμένους τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Τις τελευταίες ημέρες είχα την ευκαιρία να τοποθετηθώ δημόσια, τόσο στη Διαρκή Επιτροπή της Βουλής, όσο και κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων των ελεύθερων επαγγελματιών, επιστημόνων, επαγγελματοβιοτεχνών, εμπόρων. Αυτό που πρέπει να καταλάβει η κοινωνία είναι ότι η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση δεν καταπολεμά τη φοροδιαφυγή αλλά απλώς αυξάνει τα φορολογικά έσοδα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος το ύψος της παραοικονομίας στη χώρα μας φτάνει τα 40 δισ. ευρώ και αρκετά δισ. από αυτά προέρχονται από την εκτεταμένη φοροδιαφυγή. Πόσα όμως εκτιμά ότι θα εξοικονομήσει η κυβέρνηση από το νέο φορολογικό; Μόλις 550 εκατ. ευρώ. Γιατί δεν αγγίζουν τη φοροδιαφυγή των δισ.; Είναι ένα ερώτημα που δεν έχει απαντηθεί.

Αυτό που εμείς καταγράφουμε είναι ότι αντί για την ισονομία που περιμέναμε, είδαμε νέα φορολογικά βάρη τα οποία επωμίζονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι και γενικά οι μικρομεσαίοι. Και κρίνοντας από τα όσα συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια, σίγουρα δεν αισθανόμαστε αισιοδοξία για το μέλλον.

Πως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση στην αγορά; Επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας. Η συντριπτική πλειονότητα των ΜμΕ παραμένει αποκλεισμένη από τον τραπεζικό δανεισμό αλλά και από χρηματοδοτικά προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και του ΕΣΠΑ. Οι τζίροι των επιχειρήσεων έχουν κατρακυλήσει εξαιτίας της παρατεταμένης ακρίβειας, ενώ τα λειτουργικά τους κόστη έχουν εκτοξευθεί. Το μεγαλύτερο μέρος των οφειλετών δεν μπορεί να υπαχθεί σε ρύθμιση για την εξόφληση σε δόσεις, εξαιτίας των προϋποθέσεων που υπάρχουν. Η αύξηση της φορολογίας, έστω και για ένα μέρος αυτού του κόσμου, σημαίνει απλά ότι δυσκολεύει πολύ περισσότερο η προσπάθεια που κάνουν τα τελευταία χρόνια για να κρατήσουν ανοιχτές τις επιχειρήσεις τους. Και υποχρεώνει όλους εμάς να αναρωτηθούμε μήπως επί της ουσίας βλέπουμε την εφαρμογή του Σχεδίου Πισσαρίδη, δηλαδή τη δραστική μείωση των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων προς όφελος των μεγαλύτερων.

Η κυβέρνηση οφείλει να προστατεύσει τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα -η οποία παραμένει η «ατμομηχανή» της ελληνικής οικονομίας- και να τη βοηθήσει να ανακάμψει. Μόνο θετικές εξελίξεις θα υπάρξουν για τη χώρα, εφόσον ληφθούν στοχευμένα μέτρα στήριξης για τους μικρομεσαίους, τόσο στο κομμάτι της απασχόλησης όσο και στην αύξηση των δημοσίων εσόδων αλλά και στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.