tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Γ. Χατζηθεοδοσίου στην “ΑΞΙΑ”: Υποχρέωση όλων να σταθούμε δίπλα στους πληγέντες της Θεσσαλίας

Άρθρο του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, Πρόεδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Επίτιμου Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά, στην εφημερίδα “ΑΞΙΑ” (23/9/2023).


Η πρωτοφανής καταστροφή που έπληξε τη Θεσσαλία δεν μπορούσε να μας αφήσει ανεπηρέαστους στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών. Απόδειξη είναι ότι αμέσως μόλις ενημερωθήκαμε για τις συνέπειες της κακοκαιρίας “Daniel” και το μέγεθος των ζημιών, αποφασίσαμε να διαθέσουμε ένα σημαντικό ποσό για αγορά ειδών που έχουν ανάγκη οι πληγέντες και που μας υπέδειξαν τα τοπικά Επιμελητήρια, ενώ έχουμε ξεκινήσει τη συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας που θα στείλουμε στη Θεσσαλία.

Ως μία πρώτη δράση αλληλεγγύης του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών στέλνουμε στον Βόλο 50.000 φιάλες νερού.

Στη Λάρισα, η προσφορά του Ε.Ε.Α. περιλαμβάνει είδη καθαριότητας και προστασίας, δεκάδες πλυστικά μηχανήματα καθώς και φιάλες νερού, συνολικής αξίας 10.000 ευρώ.

Στα Τρίκαλα, είδη καθαρισμού, είδη ατομικής υγιεινής και φιάλες νερού, συνολικής αξίας 10.000 ευρώ.

Στην Καρδίτσα, είδη προσωπικής υγιεινής και φροντίδας, είδη καθαρισμού, αντικουνουπικά, τρόφιμα και χαρτικά, συνολικής αξίας 10.000 ευρώ.

Παράλληλα, με στόχο να δείξουμε στους πληγέντες συνανθρώπους μας ότι θα σταθούμε στο πλευρό τους με όποιον τρόπο μπορούμε, επισκεφθήκαμε τις πληγείσες περιοχές την Τρίτη 19/9. Μαζί με τον Πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ αλλά και μέλος της Διοικητικής Επιτροπής του ΕΕΑ, Γιώργο Καββαθά και με τον Αντιπρόεδρο του Επιμελητηρίου, Νίκο Γρέντζελο, ταξιδέψαμε σε Βόλο, Λάρισα, Τρίκαλα και Καρδίτσα.

Εκεί είδαμε τις εκτεταμένες καταστροφές, τη δύσκολη πραγματικότητα που βιώνουν εδώ και πολλές ημέρες οι συνάνθρωποι μας, ενημερωθήκαμε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τοπική κοινωνία αλλά και ο επιχειρηματικός κόσμος, συζητήσαμε με τους προέδρους των επιμελητηρίων, με εκπροσώπους παραγωγικών τάξεων, σωματείων και ομοσπονδιών.

Αυτό που μπορώ να πω με το χέρι στην καρδιά, είναι ότι μιλάμε για τεράστια καταστροφή. Επειδή είχαμε επισκεφθεί ξανά την Καρδίτσα μετά το «χτύπημα» του Ιανού, σας διαβεβαιώ ότι η κατάσταση είναι χειρότερη. Εκτιμώ ότι για την αποκατάσταση των ζημιών και για την στήριξη των πληγέντων απαιτούνται δισ. ευρώ. Επειδή έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές και οι υποδομές, το συνολικό κόστος μπορεί να ξεπεράσει τα 5 δισ. και να φτάσει τα 7 ή 8 δισ. ευρώ.

Οπότε και η στήριξη που πρέπει να δώσει η Πολιτεία σε αυτούς τους ανθρώπους, πρέπει να είναι ανάλογη και σίγουρα μεγαλύτερη από αυτή που δόθηκε στον Ιανό. Είναι ο μοναδικός τρόπος για να στηριχθούν στα πόδια τους και να μην εγκαταλείψουν τον τόπο τους. Ήδη αρκετοί πληγέντες, όπως ενημερωθήκαμε, μετακινήθηκαν προς άλλα αστικά κέντρα γιατί σπίτια και επιχειρήσεις έχουν πάθει σοβαρότατες ζημιές. Δηλαδή και δεν έχουν εστία αλλά ούτε και τρόπο εξασφάλισης κάποιου εισοδήματος. Παρατήρησα επίσης ότι πολλοί συνάνθρωποι μας είναι τρομοκρατημένοι. Φοβούνται τις συνέπειες μίας νέας κακοκαιρίας. Μην ξεχνάμε ότι είμαστε ήδη στο φθινόπωρο και ο χειμώνας είναι κοντά.

Σε προσωπικό επίπεδο, η πιο συγκινητική στιγμή που βίωσα ήταν όταν άκουσα έναν νέο επιχειρηματία να λέει: «Μόνο τα όνειρα μας δεν σκέπασε η λάσπη». Δεν πρέπει να αφεθούν στην τύχη τους αυτοί οι άνθρωποι. Πρόταση μας είναι ότι η κυβέρνηση πρέπει να εξετάσει μέτρα όπως «πάγωμα» υποχρεώσεων για τουλάχιστον 2 χρόνια, ακόμα και διαγραφή απαιτήσεων από εφορίες και Ταμεία, αλλά και ευνοϊκή μεταχείριση των πληγέντων από το τραπεζικό σύστημα. Δεν είναι μία καταστροφή όπως άλλες που είδαμε στο παρελθόν. Και πρέπει όλοι να συμβάλουμε ώστε να επιστρέψει η κανονικότητα στη Θεσσαλία το ταχύτερο δυνατό.