tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Γ. Χατζηθεοδοσίου στην Political: Η νέα κυβέρνηση να δώσει έμφαση στη στήριξη των μικρομεσαίων

Άρθρο του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Επίτιμου Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά, στην εφημερίδα Political (16/06/2023).


Βρισκόμαστε λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές και το μεγάλο ζητούμενο τη δεδομένη στιγμή είναι να μη χαθεί άλλος χρόνος και να δούμε αμέσως μετά τις 25 Ιουνίου να σχηματίζεται νέα κυβέρνηση. Τουλάχιστον αυτό ζητά όλη η αγορά καθώς για την αντιμετώπιση των προβλημάτων πρέπει να έχει ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο και να έχει επανέλθει η κανονικότητα στην οικονομική δραστηριότητα.

Το βέβαιο είναι ότι η όποια νέα κυβέρνηση θα πρέπει να κινηθεί με ταχύτητα αν θέλει να προλάβει δυσάρεστες εξελίξεις καθώς σήμερα οι επιχειρήσεις της χώρας –και κυρίως οι μικρομεσαίες- καλούνται να διαχειριστούν μεγάλες και σύνθετες προκλήσεις.

Προβλήματα όπως η ακρίβεια, το υψηλό λειτουργικό κόστος, το ύψος του ιδιωτικού χρέους, η συσσώρευση οφειλών και η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, απειλούν ευθέως την επιχειρηματική κοινότητα και απαιτούνται στοχευμένα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση τους. Παράλληλα χρειάζεται να συνεχιστεί η ψηφιοποίηση, η πράσινη μετάβαση, η εξωστρέφεια, η προσπάθεια για προσέλκυση περισσότερων και καλύτερων επενδύσεων.

Για το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών πρωταρχικό ζητούμενο, είναι η ευκολότερη πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε πηγές χρηματοδότησης.

Δεν είναι μυστικό ότι για τη συντριπτική πλειονότητα αυτού του μεγέθους των επιχειρήσεων, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν κλείσει την κάνουλα της ρευστότητας. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις περίπου 850.000 επιχειρήσεις, μόλις οι 50.000 έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό. Εξαιρετικά ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι λόγω αδυναμίας κάλυψης των τραπεζικών κριτηρίων χρηματοδότησης, εκατοντάδες χιλιάδες μικρές, πολύ μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις της χώρας βρίσκονται εκτός του βασικού σχεδιασμού αξιοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης. Την ίδια ώρα είναι περιορισμένη και η πρόσβαση στο ΕΣΠΑ, εξαιτίας των υφιστάμενων προϋποθέσεων ένταξης. Για όλους τους φορείς της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας τα κοινοτικά κονδύλια μπορούν να στηρίξουν πάρα πολλές επιχειρήσεις στον αγώνα επιβίωσης που δίνουν αλλά και να τις βοηθήσουν ώστε να κάνουν και βήματα προόδου και ανάπτυξης. Για αυτό και θεωρούμε πολύ σημαντικό να υπάρξει άμεσα ανασχεδιασμός των προγραμμάτων, ώστε να διασφαλιστεί η συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων επιχειρήσεων. Πολιτική απόφαση χρειάζεται και ελπίζω τελικά να ληφθεί.

Ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής απαιτείται και για την αντιμετώπιση των υπολοίπων προβλημάτων, όπως της ακρίβειας. Τα μέτρα στήριξης που έλαβε η Πολιτεία έχουν καταφέρει να περιορίσουν εν μέρει μόνο τις επιπτώσεις της πληθωριστικής και ενεργειακής κρίσης. Και αυτά τα μέτρα όμως αναμένεται να περιοριστούν το επόμενο διάστημα, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τις πρόσφατες συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Ελλάδα. Η χώρα καλείται, ουσιαστικά, να τερματίσει τα ισχύοντα μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης ως το τέλος του 2023, προκειμένου να διασφαλίσει τη δημοσιονομική ισορροπία. Κι εφόσον υπάρξουν νέες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας, τα όποια μέτρα να είναι στοχευμένα στους πλέον ευάλωτους.

Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να παραμείνει ένα δίχτυ προστασίας για τους πολίτες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις – οι οποίες διαφορετικά κινδυνεύουν να οδηγηθούν σε αδιέξοδο.

Επαναφέρουμε την πρόταση μας για τη μείωση των έμμεσων φόρων, όπως ο ΦΠΑ και ο ΕΦΚ στα καύσιμα, ως μία πειστική απάντηση στο θέμα της επιμονής του πληθωρισμού και της αύξησης των τιμών στα τρόφιμα η οποία συνεχίζεται.

Για το μείζον πρόβλημα των οφειλών, έχουμε τονίσει ότι οι υφιστάμενες ρυθμίσεις δεν έχουν ανταποκριθεί στις προσδοκίες των οφειλετών, κάτι που αποδεικνύεται και από τον μικρό αριθμό αυτών που έκαναν αίτηση υπαγωγής. Χρειάζεται μία νέα ρύθμιση για το σύνολο των οφειλών προς το Δημόσιο, με περισσότερες δόσεις και χαμηλότερα επιτόκια και κυρίως χωρίς αστερίσκους και προϋποθέσεις όπως αυτές που ισχύουν σήμερα, ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε πολλαπλάσιους ενδιαφερόμενους να υπαχθούν σε αυτήν.

Αν θέλουμε να κοιτάξουμε μπροστά και να δούμε το μέλλον με αισιοδοξία, πρέπει να ενισχύσουμε τον αγώνα της μικρομεσαίας επιχείρησης.

Καθώς η παγκόσμια οικονομία επιβραδύνεται και οι δημοσιονομικοί κανόνες της ευρωζώνης επανέρχονται σε ισχύ, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού. Η χώρα χρειάζεται ένα ρεαλιστικό πλάνο ανάπτυξης. Το οποίο θα στηρίζει τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου, θα δημιουργεί θέσεις εργασίας και οφέλη για την ελληνική κοινωνία.