tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Γ. Χατζηθεοδοσίου στο ieidiseis.gr: Δεν είναι ταμπού οι κυβερνήσεις συνεργασίας

Άρθρο του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Επίτιμου Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά, στο ieidiseis.gr (6/1/2023).


Η πρόοδος μπορεί να έρθει μέσα από την συνένωση δυνάμεων και από την πάταξη χρόνιων παθογενειών που μας κρατάνε καθηλωμένους στο παρελθόν.

Όλη η Ελλάδα θρηνεί για τα θύματα των Τεμπών και μεγάλο μέρος της κοινωνίας έχει βγει στους δρόμους ζητώντας απόδοση ευθυνών για το τραγικό δυστύχημα και άμεση βελτίωση του πλαισίου λειτουργίας των σιδηροδρόμων, ώστε να μην επαναληφθεί μία τέτοια τραγωδία.

Είναι ξεκάθαρο ότι αν είχαν ολοκληρωθεί τα απαραίτητα έργα εγκατάστασης των συστημάτων ασφαλείας, δεν θα έχαναν τη ζωή τους τόσοι άνθρωποι το μοιραίο βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου.

Η Δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της για τα αίτια της μετωπικής σύγκρουσης των δύο τρένων, όμως αποδείχθηκε με τον πλέον τραγικό τρόπο ότι καμία κυβέρνηση δεν ολοκλήρωσε κάτι που θα εξασφάλιζε το μέγιστο επίπεδο ασφάλειας στις σιδηροδρομικές μεταφορές. Μία μεταρρύθμιση που είχε κριθεί αναγκαία, δεν υλοποιήθηκε. Ανάλογη κωλυσιεργία όμως έχουμε παρατηρήσει και σε άλλους κομβικούς τομείς, όπως στην Οικονομία, τη Δικαιοσύνη, την Παιδεία, την Υγεία. Δηλαδή καμία κυβέρνηση δεν προχώρησε σε αναγκαίες αλλαγές. Και αυτό επειδή προφανώς καμία δεν ήθελε να χρεωθεί το πολιτικό κόστος των πραγματικών μεταρρυθμίσεων.

Είναι ξεκάθαρο ότι είχε δοθεί προτεραιότητα σε κινήσεις «βιτρίνας» και σε δημιουργία κομματικών στρατών και όχι στην εξεύρεση λύσεων για θέματα που μας αφορούν όλους.

Όμως πλέον ο κόσμος ζητά μετρήσιμο έργο. Δράσεις που θα βελτιώσουν το βιοτικό επίπεδο των πολιτών, θα τονώσουν το γενικότερο αίσθημα ασφάλειας σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής τους, θα βοηθήσουν στην ανάταξη της οικονομίας και στην τόνωση της επιχειρηματικότητας ώστε να δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις εργασίας. Γενικότερα, αυτό που θέλει ο κόσμος είναι η χάραξη μίας αναπτυξιακής πορείας με ουσιαστικά μέτρα και όχι με ημίμετρα.

Από την στιγμή λοιπόν που καμία κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν έχει αντιμετωπίσει με επιτυχία όσα απασχολούν την κοινωνία, εκτιμώ ότι είναι καιρός να διδαχθούμε από αυτό που εφαρμόζεται χρόνια τώρα σε άλλες προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες. Και αυτό δεν είναι άλλο από τις κυβερνήσεις συνεργασίας. Δεν πρέπει να θεωρείται ταμπού μία τέτοια εξέλιξη. Οφείλουμε όλοι να βάλουμε το εθνικό συμφέρον πάνω από το όποιο παραταξιακό και το μικροκομματικό.

Η πρόοδος μπορεί να έρθει μέσα από την συνένωση δυνάμεων και από την πάταξη χρόνιων παθογενειών που μας κρατάνε καθηλωμένους στο παρελθόν.

Έτσι θα εκλείψει και η όποια πιθανότητα ενίσχυσης αντισυστημικών δυνάμεων. Αρκεί να θυμηθούμε τι είχε γίνει στο πρόσφατο παρελθόν και πόσο πόνεσε η χώρα από διχαστικές τάσεις.

Είναι καιρός να υιοθετήσουμε μία διαφορετική πολιτική κουλτούρα που θα δίνει έμφαση στην εθνική συνεννόηση, με στόχο να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τα πολλά και δυσεπίλυτα προβλήματα που δεν μας έχουν αφήσει έως τώρα να προχωρήσουμε μπροστά.