tuv-iso-logo

Γ. Χατζηθεοδοσίου στο ieidiseis.gr: Ο τουρισμός θα πάει καλά. Τα έσοδα όμως;

Άρθρο του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Επίτιμου Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά, στο ieidiseis.gr.


Φέτος ο τουρισμός στη χώρα όπως όλα δείχνουν θα ξεπεράσει κάθε προσδοκία. Οι άνθρωποι του ελληνικού τουρισμού εκτιμούν ότι μετά από δύο χρόνια καραντίνας από την πανδημία και απαγόρευση των μετακινήσεων που είναι μία ανάγκη των ανθρώπων, ο ελληνικός τουρισμός θα κινηθεί σε πολύ καλύτερα επίπεδα, ξεπερνώντας –σύμφωνα με τους πιο αισιόδοξους- τα ποσοστά του 2019. Μάλιστα εκείνη την περίοδο είχα πάει εξαιρετικά και τα έσοδα από τον τουρισμό, καθώς είχαν ξεπεράσει τα 18 δις ευρώ.

Αυτές οι προβλέψεις προκαλούν αισιοδοξία, κυρίως στον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας που δέχεται συνεχώς πιέσεις από το κύμα ακρίβειας και τον αυξημένο πληθωρισμό.

Προσωπικά εκτιμώ ότι όντως θα έχουμε πολύ μεγάλο αριθμό αφίξεων στη χώρα, όμως αμφιβάλω για το κατά πόσο τα έσοδα του τουρισμού θα είναι τόσα που θα μπορέσουν να ενισχύσουν ουσιαστικά την πληγωμένη ελληνική οικονομία. Η χώρα δέχεται τουρίστες από όλα τα σημεία του κόσμου, με τα ελληνικά νησιά να κατακλύζονται από Κινέζους, Αμερικάνους, και φυσικά Ευρωπαίους. Αν εξαιρέσουμε ίσως τους τουρίστες που προέρχονται από την Ασία ή την Αμερική, πολλές άλλες χώρες κυρίως ευρωπαϊκές αντιμετωπίζουν και αυτές προβλήματα από την οικονομική κρίση. Αν επομένως επισκεφθούν τη χώρα, Βρετανοί , Γάλλοι, Γερμανοί, Ιταλοί , Πορτογάλοι, Ισπανοί κ.α. τουρίστες, οι οποίοι και στις χώρες τους έρχονται αντιμέτωποι με την ακρίβεια, εύλογα συμπεραίνει κανείς πως η κατανάλωση την οποία θα κάνουν στην Ελλάδα θα είναι μικρότερη απ’ ότι άλλες χρονιές που δεν υπήρχαν η πανδημία και η ενεργειακή κρίση. Θα περιοριστούν στα εντελώς απαραίτητα, καταναλώνοντας λιγότερα.

Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τα ελληνικά νοικοκυριά που όσα μπορέσουν, θα κάνουν λίγες μέρες διακοπές μαζί με την οικογένειά τους καταναλώνοντας τα ελάχιστα που μπορούν. Θα είναι με λίγα λόγια «όνειρο θερινής νυκτός» οι διακοπές για πολλούς συμπολίτες μας που έχουν πληγεί από την ακρίβεια. Οπότε εκτιμώ ότι θα πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι, σχετικά με τις προσδοκίες που έχουμε από τη πορεία του τουρισμού.

Εμείς ως ΕΕΑ ενισχύουμε με όλες μας τις δυνάμεις το συγκεκριμένο κομμάτι, καθώς από τις επιδόσεις του τουρισμού θα εξαρτηθεί και η πορεία χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με το τουριστικό ρεύμα. Και μέσα από στοχευμένες δράσεις επιδιώκουμε να αυξήσουμε τον αριθμό των επισκεπτών. Για παράδειγμα, μέσα από το πρότζεκτ μας «Agora Athens», στόχος μας είναι να αναδειχθεί το εμπορικό ιστορικό κέντρο της Αθήνας, δηλαδή η περιοχή Πλάκα-Μοναστηράκι. Έτσι, μαζί με την αύξηση του τουρισμού, αναμένεται να αναπτυχθούν περισσότερο οι τοπικές επιχειρήσεις.

Επίσης συμβάλουμε στην ανάπτυξη του ποιοτικού τουρισμού και πολιτισμού. Μετά από συναντήσεις με την πρόεδρο του ΕΟΤ κ. Άντζελα Γκερέκου, συμφωνήθηκε η συνεργασία ΕΕΑ και ΕΟΤ για την αναβίωση του «Ήχος και Φως». Πρόκειται για ένα ιστορικό-οπτικοακουστικό θέαμα που είχε ταυτιστεί με την Αθήνα και κυρίως με την περιοχή του Θησείου και αναμένεται να αναβιώσει στην περιοχή της Πλάκας-Μοναστηριακίου, μέσα στην Αρχαία Ρωμαϊκή Αγορά, με νέα φιλοσοφία και υπό την αιγίδα του ΕΟΤ.