tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Γ. Χατζηθεοδοσίου στο “ΠΑΡΟΝ”: Το φορολογικό νομοσχέδιο δεν πατάσσει τη φοροδιαφυγή, απλώς αυξάνει τα φορολογικά έσοδα

Άρθρο του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, Πρόεδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Επίτιμου Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά, στην εφημερίδα “ΤΟ ΠΑΡΟΝ” (26/11/2023).


Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και γενικότερα οι μικρομεσαίοι έχουμε σοβαρές ενστάσεις για το φορολογικό νομοσχέδιο που θέλει να περάσει η κυβέρνηση. Όχι γιατί είμαστε κατά της πάταξης της φοροδιαφυγής. Το αντίθετο, μάλιστα.
Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών θεωρεί ότι φοροδιαφυγή και παραοικονομία είναι «καρκινώματα» που πλήττουν τους πιο αδύναμους, καθώς προκαλούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού στην αγορά, οπότε πρέπει να παταχθούν. Με το επίμαχο νομοσχέδιο, όμως, αυτό δεν επιτυγχάνεται. Περισσότερο φοροεισπρακτικό είναι, καθώς στοχεύει σε 600 εκατ. ευρώ. Δεν απονέμει φορολογική δικαιοσύνη. Θεωρεί φοροφυγάδες όλους ανεξαιρέτως τους ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ δεν ακουμπά καθόλου αυτούς που πραγματικά δεν αποδίδουν τους φόρους που τους αναλογούν.
Η κοινωνία πρέπει να μάθει ότι πράγματι υπάρχουν αυτοαπασχολούμενοι που έχουν έσοδα ακόμα και κάτω από τον κατώτατο μισθό. Πουθενά δεν είναι γραμμένο ότι κάθε επιχειρηματική προσπάθεια θα είναι επιτυχημένη. Αυτά τα οριζόντια μέτρα θα προκαλέσουν περισσότερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται ότι θα λύσουν και θα απειλήσουν τη βιωσιμότητα πάρα πολλών επιχειρήσεων.
Ο νέος τρόπος φορολόγησης, σε συνδυασμό με τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκονται χιλιάδες επιχειρήσεις εξαιτίας της ακρίβειας, της ενεργειακής κρίσης, της έλλειψης ρευστότητας και του αποκλεισμού από χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως και των οφειλών από το παρελθόν, είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε κλείσιμο πολλές ΜμΕ. Αν αυτός είναι ο στόχος της κυβέρνησης, οφείλει να το πει. Από τα 104 δισ. ληξιπρόθεσμων οφειλών στην εφορία, τα 84 δισ. τα οφείλουν 9.000 επιχειρήσεις και τα 20 δισ. οι 450.000 μικρομεσαίοι επαγγελματίες.
Αυτά τα στοιχεία δίνουν και την εικόνα της αγοράς. Για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η φοροδιαφυγή, απαιτείται ένα νέο σχέδιο, το οποίο όμως θα προκύψει μετά από διάλογο, στον οποίο θα συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς. Παράλληλα, πρέπει να δοθούν κίνητρα ώστε οι ίδιοι οι καταναλωτές να επιλέγουν για τις συναλλαγές τους τις κάρτες και όχι τα μετρητά. Όταν ένας πολίτης ξέρει ότι τα έξοδά του για την παροχή μιας υπηρεσίας δεν εκπίπτουν του φόρου, μπορεί να ζητήσει ο ίδιος να πληρώσει με μετρητά, αλλά μικρότερο ποσό.
Επίσης, πρέπει να προστατευθούν οι επιχειρήσεις από τις υπερβολικά υψηλές προμήθειες των τραπεζών για συναλλαγές μέσω POS. Είναι παράλογο όλο αυτό που συμβαίνει και η κυβέρνηση οφείλει να πιέσει τις τράπεζες να μειώσουν το ύψος αυτών των προμηθειών, ώστε να φτάσει σε αυτό που ισχύει και στην Ευρώπη.
Τέλος, τασσόμαστε ανοιχτά κατά της τακτικής να υπάρχει αμοιβή για όσους καταγγέλλουν φοροφυγάδες. Φοβάμαι ότι θα ανοίξει «βιομηχανία» καταγγελιών, που σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να μην είναι και ακριβείς. Δημιουργώντας «κυνηγούς κεφαλών», δεν καταπολεμάς τη φοροδιαφυγή.