tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Γ. Χατζηθεοδοσίου στο “Ποντίκι”: Να μην γίνει η ΔΕΘ νεκροταφείο προσδοκιών

Άρθρο του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Επίτιμου Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά, στην εφημερίδα “Το Ποντίκι” (8/9/2022).


Η κρίσιμη ώρα των ανακοινώσεων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης έχει φτάσει τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη.

Το ερχόμενο διήμερο 10 και 11 Σεπτεμβρίου, από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ο πρωθυπουργός πρόκειται να ανακοινώσει τα μέτρα που η κυβέρνηση σκοπεύει να λάβει προκειμένου να διαχειριστεί η χώρα μας έναν χειμώνα που ακόμη και από υπουργούς χαρακτηρίζεται προκαταβολικά ως ο δυσκολότερος εδώ και δεκαετίες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μέχρι στιγμής έχουν δημοσιευτεί, αναμένεται ότι, πριν οριστικοποιηθούν οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, θα ληφθούν υπ’ όψιν οι ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για το ύψος της ανάπτυξης το δεύτερο τρίμηνο του 2022 και το ύψος του πληθωρισμού, η πορεία των δημοσίων εσόδων τον Αύγουστο, η επίδοση του τουρισμού, η αύξηση των επιτοκίων κατά 0,50% έως 0,75% από την ΕΚΤ και οι ενδείξεις για το είδος των αποφάσεων που αναμένεται να λάβει η Ε.Ε. για να βάλει κάποιο φρένο στην ανεξέλεγκτη αύξηση του πληθωρισμού.

Με βάση τις μέχρι τώρα δημοσιευμένες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θεωρείται βέβαιο ότι θα ανακοινώσει:

● Νέα αύξηση του κατώτατου μισθού.

● Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους.

● Αύξηση των συντάξεων.

● Διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων (ίσως και του ποσού) του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης.

● Παράταση στήριξης των πολιτών στο ζήτημα της ενέργειας και των καυσίμων.

● Πιθανές θεωρούνται ακόμη η χορήγηση νέας επιταγής ακρίβειας, η μείωση του τέλους επιτηδεύματος και η μείωση της τιμής των εισιτηρίων για τη μετακίνηση με μέσα μαζικής μεταφοράς, ώστε να μειωθεί η κίνηση των αυτοκινήτων στις μεγάλες πόλεις και κατά συνέπεια η κατανάλωση καυσίμων.

Να στηριχθεί όλη η κοινωνία

Είναι αλήθεια ότι η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, παραδοσιακά, εκτός από ένα μεγάλο οικονομικό γεγονός, αποτελεί και ένα βήμα για τη μεγιστοποίηση του πολιτικού οφέλους εκ μέρους των πολιτικών ηγεσιών. Για τον λόγο αυτόν πολύ συχνά οι πρωθυπουργοί, πέραν των προαναγγελθεισών, προβαίνουν από το βήμα αυτό σε «αιφνιδιαστικές» θετικές εξαγγελίες με προστιθέμενη πολιτική αξία.

Θεωρούμε λοιπόν ότι η περαιτέρω αξιολόγηση των οικονομικών δεικτών ενδέχεται να δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερο περιθώριο στήριξης της κοινωνίας.

Κατά την άποψή μας μάλιστα αυτό είναι άκρως απαραίτητο, καθώς στις μέχρι τώρα «διαρροές» πληροφοριών, δυστυχώς, δεν περιλαμβάνονται μέτρα τα οποία έχουμε κατ’ επανάληψη προτείνει, καθώς αποτελούν αδήριτη ανάγκη προκειμένου να στηριχθούν τόσο το κοινωνικό σύνολο όσο και οι επιχειρήσεις, των οποίων η βιωσιμότητα εξαρτάται απολύτως από τη δυνατότητα κατανάλωσης των νοικοκυριών. Κάνουμε, συνεπώς, μια ακόμη έκκληση ώστε:

Να επιβληθεί πλαφόν στην τιμή της ενέργειας, μέτρο το οποίο όχι μόνο εφαρμόζεται ήδη από χώρες της Ευρωπαϊκή Ένωσης, αλλά μελετάται και σε επίπεδο υπουργών Ενέργειας και Κομισιόν, των οποίων οι ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν, τουλάχιστον με τη μορφή «οδικού χάρτη», εάν όχι λεπτομερώς, έως τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα καύσιμα, ώστε να μην βρεθούμε μπροστά σε ενδεχόμενο κατάρρευσης της αγοράς.

Να μειωθεί ο ΦΠΑ σε βασικά αγαθά από το 13% στο 6%, ώστε τα νοικοκυριά να διατηρήσουν μια σημαντική δυνατότητα ικανοποίησης πρωταρχικών και ανελαστικών αναγκών τους.

Να θεσπιστούν 120 δόσεις για το σύνολο των οφειλών, ώστε να αποφευχθεί ένα μαζικό κύμα χρεοκοπιών για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, διότι μια εξέλιξη αυτού του είδους θα είναι πολύ δύσκολο – έως ακατόρθωτο – να αναστραφεί.

Να αποφευχθούν δυσάρεστες εκπλήξεις

Μεταξύ των πολλών πληροφοριών που έχουν δημοσιευθεί τις τελευταίες μέρες περιλαμβανόταν και το ενδεχόμενο, από το 2023, η κυβέρνηση είτε να μειώσει οριζόντια τις κρατικές επιδοτήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας είτε να θέσει εισοδηματικά κριτήρια στη στήριξη αυτή.

Στο ενδεχόμενο της οριζόντιας μείωσης είναι σαφές ότι θα πληγεί το σύνολο των οικογενειών και των επιχειρήσεων, με τρομακτικές συνέπειες, που είναι προς το παρόν δύσκολο να υπολογιστούν πλήρως, δεδομένου ότι ακόμη δεν έχουμε δει ολόκληρο το εύρος, την ένταση και το βάθος των συνεπειών του ενεργειακού πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Δύσης που εξελίσσεται.

Στο ενδεχόμενο της επιβολής εισοδηματικών κριτηρίων το μόνο βέβαιο είναι ότι, όπως και στο πρόσφατο παρελθόν αποδείχθηκε σε ανάλογη εισοδηματική διαβάθμιση επιδομάτων και ελαφρύνσεων, οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές για έναν τεράστιο αριθμό συνεπών φορολογουμένων: θα είναι πάρα πολλοί αυτοί που θα αποστερηθούν το πολύτιμο ωφέλημα της επιδότησης προς όφελος φοροφυγάδων, οι οποίοι, χάρη στην απόκρυψη εισοδημάτων, θα καρπωθούν οικονομικό όφελος που δεν θα δικαιούνται.

Το αποτέλεσμα θα είναι ένα μεγάλο πλήθος νοικοκυριών, αδύναμων να ανταποκριθούν στις μεγάλες απαιτήσεις του ερχόμενου χειμώνα, να βιώσουν έναν οικονομικό εφιάλτη την ώρα που πολλοί άλλοι επιτήδειοι θα επιδοτούνται εις βάρος των αιωνίως «κορόιδων».

Μέχρι στιγμής οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στην κυβέρνηση αυτό το τελευταίο ενδεχόμενο είναι ήδη κατανοητό. Ας ελπίσουμε ότι αυτό δεν θα αλλάξει μέχρι τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες. Ας ελπίσουμε επίσης ότι, όσο η κατάσταση επιδεινώνεται, τα μέτρα στήριξης θα ακολουθούν τις κοινωνικές και επιχειρηματικές ανάγκες και δεν θα μειώνονται.

Όσο και αν αυτή η «άσκηση» είναι δύσκολη, σίγουρα δεν επιτρέπεται να καταλήξει σε μια ακόμη κοινωνική χρεοκοπία.