tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Γ. Χατζηθεοδοσίου στο Πρώτο Πρόγραμμα: Με 10% εισφορά στο εισόδημα της εργασίας του συνταξιούχου θα αντικατασταθεί ο “κόφτης” 30%

«Η πρόταση που θα υπάρχει στο ίδιο νομοσχέδιο (σ.σ. για την ψηφιακή κάρτα) είναι κατάργηση του μέτρου αυτού (σ.σ. του κόφτη 30% στη σύνταξη των εργαζόμενων δικαιούχων), θα παίρνει το 100% της σύνταξης αλλά θα φορολογείται στο 10% των εισοδημάτων από την νέα εργασία του» ανέφερε ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου, μια μέρα μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εργασίας, κ. Γεωργιάδη και τον υπ. Ανάπτυξης κ. Σκρέκα.

«Με την προϋπόθεση ότι έτσι κατατίθεται, είμαστε σύμφωνοι γιατί νομίζω ανοίγει δρόμους σε ένα κομμάτι το οποίο, μην κοροϊδευόμαστε, με συντάξεις που είναι σήμερα στα επίπεδα που είναι, είναι υποχρεωμένο μεγάλο μέρος να συνεχίζει την εργασία του και ζούμε μια οφθαλμαπάτη όταν πιστεύουμε ότι στην πραγματικότητα δεν συμβαίνει, ενώ συμβαίνει και συμβαίνει ως μαύρη εργασία» είπε χαρακτηριστικά στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη.

«Αυτό πρέπει να γίνει κανονική εργασία, γιατί κάθε φορά που υπάρχει μαύρη εργασία, κάθε φορά που υπάρχει φοροδιαφυγή ή εισφοροδιαφυγή, το κόστος το πληρώνουν οι υπόλοιποι, αλλά εμείς είμαστε υπέρ του να εφαρμοστούν μέτρα, με τα οποία και η φορολογία και οι ασφαλιστικές εισφορές θα μπορούν να αποπληρώνονται γιατί αυτό θα μειώσει τα βάρη όλων των υπολοίπων» προσέθεσε ο κ. Χατζηθεοδοσίου.

«Εάν υποθέσουμε ότι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος στα στοιχεία που ανέφερε, ότι περίπου 60 δις σήμερα φοροδιαφεύγουν, ότι 45 δις λέω εγώ είναι σήμερα το λαθρεμπόριο και η παραοικονομία, φανταστείτε ότι τα έσοδα από τους δύο αυτούς τομείς θα είναι πάνω από 25 δις τα οποία θα έλυναν πάρα πολλά θέματα της οικονομίας. Δεν έχουμε συμφέρον εμείς που εξυπηρετούμε την υγιή επιχειρηματικότητα, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στα δύο στοιχεία και ο πολίτης πρέπει να καταλαβαίνει ότι όταν κάνει τα στραβά μάτια σε κάποιον που φοροδιαφεύγει, πληρώνει αυτός για τον φόρο ή για τις ασφαλιστικές εισφορές που δεν πληρώνει. Η χώρα μας έχει το μεγαλύτερο δείκτη φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου. Αν θέλουμε να γίνουμε ευρωπαϊκή χώρα πρέπει να μην το μηδενίσουμε αν δεν μπορούμε, αλλά να φτάσουμε στα επίπεδα της Ευρώπης, αυτό θα ήταν ένα υγιές φαινόμενο και για τις μελλοντικές γενιές» συμπλήρωσε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου.

Όσο αφορά στο θέμα της ψηφιακής κάρτας, που συζητήθηκε χθες στη συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας, ο κ. Χατζηθεοδοσίου δήλωσε «καταρχήν, είμαστε υπέρ του να λειτουργήσει η αγορά με την ψηφιακή κάρτα, αρκεί να καταλάβουμε τα προβλήματα που υπάρχουν και τα προβλήματα αυτά είναι σε πολλούς κλάδους οι οποίοι δεν λειτουργούν με την κλασική μορφή του οκταώρου, ακριβώς λόγω των ιδιορρυθμιών που έχουν και θα πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν».

«Λύνει μεγάλα θέματα. Όχι απλώς το βλέπουμε θετικά, εκτιμούμε ότι αυτό θα μπορεί να αποτελέσει την αφορμή ώστε να δούμε και πιθανά άλλους κλάδους που έχουν θέματα που τώρα δεν φαίνονται, γιατί πρακτικά εμείς θέλουμε να υπάρξει μια αρμονία συνεργασίας επιχειρήσεων και εργαζομένων, να μην υπάρχουν φαινόμενα που πολλές φορές ακούμε, δηλαδή είτε εκμετάλλευση εργαζομένων είτε καταπάτησης του ωραρίου και αυτά νομίζω μέσα από μια ψηφιακή κάρτα λύνονται όταν σεβόμαστε και τις ιδιαιτερότητες του κάθε κλάδου και νομίζω ότι είμαστε σε σωστή κατεύθυνση με τις προτάσεις που ακούστηκαν χθες» συμπλήρωσε ο κ. Χατζηθεοδοσίου, σημειώνοντας πως είπε ο υπουργός ότι θα γίνει διαβούλευση το επόμενο διάστημα, για να κατατεθεί το νομοσχέδιο τον Σεπτέμβριο.

Το βασικό χαρακτηριστικό της  ψηφιακής κάρτας, επισήμανε, είναι ότι απαλλάσσει από τη διπλή ενημέρωση, δηλαδή ψηφιακή κάρτα και ΕΡΓΑΝΗ, «που είναι πολύ σημαντικό και βεβαίως μπορεί μέσω της ψηφιακής κάρτας να λυθούν θέματα σε θέματα, για παράδειγμα στον κλάδο της εστίασης, στον κλάδο των μεταφορών, στον κλάδο καθαριότητας, άρα ουσιαστικά μια ψηφιακή κάρτα η οποία δεν θα είναι μόνο η κλασική κάρτα αλλά θα λειτουργεί και μέσω του κινητού, για τις υπερωρίες δεν θα χρειάζεται να μπαίνει μια ολόκληρη διαδικασία που απαιτεί και προσωπικό από το λογιστήριο να ενημερώνει το ΕΡΓΑΝΗ, αλλά απευθείας η ψηφιακή κάρτα ενημερώνεται και αποτελεί το στοιχείο αναφοράς για την παραπάνω εργασία, όταν υπάρχουν υπερωρίες για τη διακεκομμένη εργασία».

Σε κάθε περίπτωση, τόνισε ο κ. Χατζηθεοδοσίου, ό,τι μέτρο και να αποφασιστεί θα πρέπει να υπάρχουν και οι εποπτικοί μηχανισμοί.

 

Aκούστε τη συνέντευξη: 

Πηγή: www.ertnews.gr