tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Γ. Φλωράς: Καμιά ανάπτυξη αν δεν αποκατασταθεί η Δικαιοσύνη

ΑΠΟΔΙΔΕΤΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ; και ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΧΩΡΙΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ; Η απάντηση και στα δυο ερωτήματα, δυστυχώς, είναι ΟΧΙ.

Άρθρο του Γιώργου Φλωρά

στην  εφημερίδα «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» 1-3-2015
 

 

Με τον όρο Δικαιοσύνη νοείται, από τους μυθικούς χρόνους μέχρι σήμερα, η ικανοποίηση του κοινού περί δικαίου αισθήματος. Ο Μπαμπινιώτης αναφέρει στο λεξικό του ότι «Δικαιοσύνη είναι η κοινή αντίληψη περί δικαίου, αυτό που οι πολλοί θεωρούν δίκαιο, σωστό να γίνεται, η απόδοση στον καθένα αυτού που του αξίζει».

Πολλοί πιστεύουν ότι Δικαιοσύνη είναι η εφαρμογή των Νόμων που ψηφίζουν οι νομοθέτες. Αν αυτό συμβαίνει, τότε, πιστεύουν ότι έχουμε Δικαιοσύνη. Οι Δικαστές δεν απονέμουν Δικαιοσύνη με την ευρεία έννοια της λέξεως. Δεν το κάνουν όχι επειδή είναι «άδικοι» αλλά επειδή εφαρμόζουν τους Νόμους. Νόμους άδικους, υπέρ των ολίγων.

Το ερώτημα όλων είναι: ΑΠΟΔΙΔΕΤΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ? Το επόμενο ερώτημα (καυτό στις ημέρες μας) είναι: ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΧΩΡΙΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ; Η απάντηση και στα δυο ερωτήματα, δυστυχώς, είναι ΟΧΙ.

Οι προτάσεις μου συγκεκριμένες:

Θέσπιση Συνταγματικού Δικαστηρίου
 

Η ηγεσία της Δικαιοσύνης εκλέγεται από το σύνολο του Δικαστικού Σώματος χωρίς καμία ανάμειξη της Κυβέρνησης.

Οι ανώτατοι «εκτελεστικοί» Εισαγγελείς εκλέγονται από τον λαό και θα έχουν υπερεξουσίες και τις ανώτατες απολαβές δημοσίου λειτουργού.

Απαγορεύεται σε οποιονδήποτε δικαστικό λειτουργό να ακολουθήσει την πολιτική ύστερα από την θητεία του ως Δικαστικός.

 

Απαγορεύεται σε οποιονδήποτε δικαστικό λειτουργό να τοποθετηθεί σε θέση της εκτελεστικής εξουσίας καθοιονδήποτε τρόπο ή να παρέχει υπηρεσίες σε θέσεις παροχής υπηρεσιών Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου.

 

 Όλες οι απαγορεύσεις για τους Δικαστικούς ισχύουν και για το διάστημα μετά την συνταξιοδότησή τους.

Μισθολογική αναβάθμιση όλων των Δικαστικών λειτουργών ώστε οι αμοιβές τους να ανταποκρίνονται πλήρως στο σημαντικό τους έργο.

Πλήρης μηχανογράφηση όλων των δικαστικών γραφείων σε διάστημα έξι μηνών, παροχή απεριόριστης γραμματειακής υποστήριξης στους δικαστικούς λειτουργούς. Τηρούνται πρακτικά σε όλες τις δίκες ακόμα και με επιβάρυνση του ενδιαφερόμενου διαδίκου.

Υποχρέωση των συγγενών 1ου βαθμού δικαστικών και εισαγγελέων που είναι δικηγόροι να δημοσιοποιούν σε δημόσια βάση δεδομένων τις συνεργασίες τους με επιχειρήσεις είτε άμεσα είτε ως συνεργάτες δικηγορικών γραφείων.

Καταργείται η άνευ διάκρισης αυτόματη μετατροπή των ποινών σε χρηματικό πρόστιμο και η αναστολή με την προϋπόθεση του λευκού ποινικού μητρώου, όπως ισχύει σήμερα. Ορίζονται εξαιρέσεις σε πλημμελήματα, η διάπραξη των οποίων θα οδηγεί τον δράστη στην φυλακή, όπως για παράδειγμα η ψευδορκία, η απάτη στο δικαστήριο, η απάτη κατ’ εξακολούθηση, η πλαστογραφία, τα αδικήματα του Δικαίου του Ανταγωνισμού κλπ.
 

Εφαρμογή και στα Ελληνικά Δικαστήρια των κανόνων λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αναφορικά με την κατάθεση δικογράφων, τον αριθμό των λέξεων, την δομή των δικογράφων κλπ με στόχο την ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης.