tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Γ. Καββαθάς: «Γιατί κινητοποιούμαστε»

Τα προβλήματα των επαγγελματιών, των βιοτεχνών κα των εμπόρων της χώρας, αλλά και του συνόλου του ελληνικού λαού – μέρα με τη μέρα – επιδεινώνονται

Τοποθέτηση του προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γ. Καββαθά στην κοινή Συνέντευξη τύπου με τους προέδρους της ΟΚΕ κ. Γ. Βερνίκο, της ΕΣΕΕ κ. Β. Κορκίδη, και της OIYE Γ.Γ κ. Θ. Βασιλόπουλο με αφορμή τη συμμετοχή των φορέων που εκπροσωπούν στις κινητοποιήσεις της 12ης Νοεμβρίου

 

 

Τα προβλήματα των επαγγελματιών, των βιοτεχνών κα των εμπόρων της χώρας, αλλά και του συνόλου του ελληνικού λαού – μέρα με τη μέρα – επιδεινώνονται. Τον Φεβρουάριο του ’15 η εξαμηνιαία έρευνα αποτύπωσης του οικονομικού κλίματος για τις μικρές επιχειρήσεις του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, έδινε μια νότα αισιοδοξίας λόγω και της αλλαγής της πολιτικής που είχε προηγηθεί τον Ιανουάριο, αλλά αυτή ερχόταν μέσα από την ίδια έρευνα να συναντήσει την αγωνία των επαγγελματοβιοτεχνών και των εμπόρων για το μέλλον. Δυστυχώς η επόμενη έρευνα, του Ιουλίου του 2015 έδειξε ως αποτελέσματα την τραγική κατάσταση στην οποία περιέρχεται η ελληνική οικονομία. Όλοι οι δείκτες εκτοξεύτηκαν στα επίπεδα του 2012 που είναι η χειρότερη χρονιά μέσα στην τελευταία πενταετία, είτε αυτός είναι ο δείκτης του κύκλου εργασιών, είτε είναι της απασχόλησης, είτε είναι ο δείκτης της επένδυσης – φαινόμενο που μας οδηγεί σε λουκέτα και σε άτυπη μορφή επιχειρηματικότητας.

 

Στην ήδη καθημαγμένη κοινωνία και οικονομία το αποτέλεσμα της 5ης αξιολόγησης και του 3ου Μνημονίου είναι για άλλη μια φορά φόροι και περικοπές στις συντάξεις και στο κοινωνικό κράτος.

 

Όποιες βελτιώσεις  έγιναν το πρώτο εξάμηνο του’ 15 ανατρέπονται αρνητικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ το εξάμηνο που διανύουμε θα κλείσουν περίπου 65.000 επιχειρήσεις και θα χαθούν 138.000 θέσεις εργασίας εκ των οποίων οι 55.000 αφορούν μισθωτή απασχόληση. Ταυτόχρονα εκτοξεύτηκαν, ως αποτέλεσμα του 3ου μνημονίου και της 5ης αξιολόγησης, οι συντελεστές φορολόγησης για τις επιχειρήσεις από 26 σε 29% για κέρδη μέχρι 90.000, ο ΦΠΑ σε κλάδους οικονομίας που άντεξαν στα χρόνια της κρίσης και προσέφεραν στο ΑΕΠ, ξενοδοχεία από 6,5% σε 13%, εστίαση από 13 σε 23%, κατάργηση των χαμηλών συντελεστών στα νησιά του Αιγαίου και όταν εμείς συζητούσαμε όλα αυτά στην άλλη άκρη του Αιγαίου ο Τούρκος Πρωθυπουργός μίλαγε για ειδικές τουριστικές ζώνες με μηδενικό ΦΠΑ. Μείωση συντάξεων: ακούγεται για 20% στις κύριες και 10% στις επικουρικές. Εγώ θεωρώ ότι η μείωση συντάξεων θα έχει δυσμενέστερα  αποτελέσματα και από αυτά της αύξησης των φορολογικών συντελεστών, έμμεσων ή άμεσων.

 

Και το λέω αυτό γιατί στην ετήσια έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ για τα εισοδήματα των νοικοκυριών, η οποία διεξάγεται από το 2012,  ως κύριο εισόδημα των οικογενειών είναι η σύνταξη κάπου μέλους της οικογένειας. Αυτό ήταν το 43%, 48% το’ 13 και 52% το 2014. Άρα οποιαδήποτε επιβολή μειώσεως στη ήδη κουτσουρεμένες συντάξεις καταστρέφει την όποια δυνατότητα επιβίωσης των ελληνικών νοικοκυριών. Και ταυτόχρονα ακούμε και για επαναφορά των μειώσεων που είχαν γίνει στις εργοδοτικές εισφορές. Αλλό ένα πλήγμα στο μεγάλο θέμα που απασχολεί και την Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη που είναι η ανεργία. Από το ‘12 που η ανεργία ήταν στο 19% με την κατάργηση της ΕΓΣΣΕ στη πράξη, που βεβαίως κανένας από τους εργοδοτικούς φορείς δεν συνήνεσε, οδηγηθήκαμε σε μισθούς 586 και 525 για κάτω των 25 ετών που και αυτό έφερε μείωση της κατανάλωσης και καταστροφή στα ασφαλιστικά ταμεία. Αντί να επιδοτούμε θέσεις εργασίας, συνεχίζουμε μια πολιτική επιδότησης της ανεργίας. 8 χρόνια, 9 ίσως σε ύφεση 6 σε μνημόνια δεν έχουμε καθορίσει ως χώρα ένα εθνικό σχέδιο ανάπτυξης. Δεν έχουμε αποφασίσει, ως  χώρα ποιοι κλάδοι είναι εκείνοι που θα σύρουν το συρμό της ανάπτυξης, ποιοι κλάδοι είναι εκείνοι που έχουν πολλαπλασιαστικά οφέλη, είναι πολλαπλασιαστές ανάπτυξης και ποιοι κλάδοι χρειάζονται στήριξη για τη διατήρηση θέσεων εργασίας και εκείνοι που έχουν δυνατότητες και προοπτικές να δούμε και τη στήριξη νέων θέσεων εργασίας και τη δημιουργία νέων θέσεων.

 

Το κλίμα δεν είναι αισιόδοξο. Δεν συμμερίζομαι την όποια, έστω και αναιμική αισιοδοξία για το 2016, είτε αυτή προέρχεται από την Κυβέρνηση, είτε προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Είχαμε ένα γεύμα εργασίας με τον Αντιπρόεδρο της Ε.Ε. πριν από 15 ημέρες, έδειχνε ότι έχει μια αισιοδοξία για τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας το ’16 και δειλά βήματα ανάπτυξης, αλλά εμείς που βιώνουμε την πραγματική οικονομία, την καθημερινότητα των επιχειρήσεων και το τελευταίο δεκαπενθήμερο περιοδεύω τη χώρα τα μηνύματα που έρχονται, είτε από την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, είτε από την Κεντρική Μακεδονία, είτε τη Θεσσαλία, την Ήπειρο, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, είναι αποκαρδιωτικά.

 

Σε αυτό δεν πρέπει να μείνουμε αμέτοχοι. Επιτέλους θα πρέπει να σηκώσουμε το κεφάλι και να αντιδράσουμε καταρχήν στην καταστροφή του παραγωγικού ιστού της χώρας. Ενός παραγωγικού ιστού που καταστράφηκε τα τελευταία 25 χρόνια, γιατί το μεγάλο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας ήταν το στρεβλό μοντέλο ανάπτυξης τουλάχιστον από τη δεκαετία του ’90 μέχρι και σήμερα.

 

Ένα μοντέλο που μετέτρεψε την παραγωγική οικονομία σε μεταπρατική , που στηρίχθηκε σε δανεικά. Δεν έχουμε περιθώρια. Πρέπει να υπάρξουν συνέργειες σε όλα τα επίπεδα. Οι κοινωνικοί εταίροι έχουν βάλει πίσω το εγώ, έχουν προτάξει το εμείς. Αυτό περιμένουμε να κάνουν και τα πολιτικά κόμματα και η κυβέρνηση. Και έπρεπε χθες ήδη να έχει ξεκινήσει ένας ουσιαστικός διάλογος – κάτι βέβαια που τα τελευταία  5 χρόνια στην Ελλάδα δεν υφίσταται και όταν γίνεται είναι προσχηματικός- ένας ουσιαστικός διάλογος για εθνική στρατηγική για την ανάπτυξη της χώρας. Και επιτέλους, ως χώρα να καθορίσουμε τους τομείς εκείνους που θα υπάρχει εθνικό σχέδιο, το οποίο δεν θα αλλάζει όταν αλλάζει μια κυβέρνηση.  Να υπηρετήσουμε βραχυπρόθεσμους, μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους για να είναι σταθερή η πολιτική που ακολουθείται από την ελληνική πολιτεία ανεξάρτητα ποιος κυβερνά. Δεν μπορεί να συνεχιστεί όταν είναι αντιπολίτευση τα κόμματα να μιλάνε με άλλη γλώσσα και όταν γίνονται κυβέρνηση να αλλάζουν πολιτικές.

 

Εγώ, και από αυτό το βήμα, καλώ τους εμπόρους, τους επαγγελματίες και τους βιοτέχνες, αύριο να κλείσουν καταστήματα και επιχειρήσεις, να σηκώσουν το κεφάλι. Να χρησιμοποιήσω ένα σύνθημα των διαδηλώσεων: μας φαίνονται μεγάλοι γιατί είμαστε σκυφτοί, ας σηκώσουμε κεφάλι, να φαίνονται μικροί.